Politiikka

Veroasiantuntija salaisesta ohjeesta: ”Uskoakseni asiasta voitaisiin kannella”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n veropoliittisen asiantuntijan Lauri Finérin mukaan kaikki Verohallinnon tekemä verovalvonta perustuu Suomen Kuvalehden torstaina uutisoiman työmenettelyohjeen kaltaisiin linjauksiin.

– Niiden tarkoitus on yhtenäistää verotusta siten, että verotus toimitettaisiin samalla tavalla riippumatta siitä, kuka asian käsittelee, Finér kirjoittaa blogissaan.

Ohjeet ovat hänen mukaansa lähtökohtaisesti hyvä asia, koska verottajan henkilöstöresurssit eivät riitä jokaisen jokaisen ilmoituksen ja ilmiannon syynäämiseen. Hän kertoo miettineensä itsekin Suomen Kuvalehden jutun esiin nostamia kysymyksiä aiemmin Verohallinnossa  työskennellessään.

– Tunnollisena kansalaisena kuvittelin, että virkamiehet syynäävät veroilmoituksen jokaisen kuitin ja ihmettelin kovasti, kun näin ei ole. Ei lähimainkaan.

– Työmenettelyohjeiden tavoitteena on, että virkailijat käyttäisivät aikansa tapauksiin, joissa riski vääristä veroilmoituksista on suurin. Lisäksi ohjeissa otetaan huomioon, kuinka suuri rahallinen intressi on kyseessä. Isommat tapaukset tutkitaan tarkemmin. Siksi ohjeet sisältävät tutkimisrajoja.

Näen, että avain ratkaisuun on ministeriöiden omistajaohjauksessa.

Suomen Kuvalehden haltuunsa saamassa ohjeessa tutkimisraja oli lahjoitusten ja perintöjen osalta asetettu 30 000 euroon. Finér ei halua ulkopuolisena arvioida onko raja lain mukainen.

Ohjeiden salaamisessa ei hänen mukaansa ole mitään ihmeellistä.

– Muutoin pienempiä lahjoja saaneet olisivat osanneet jättää lahjansa ilmoittamatta ilman kiinnijäämisriskiä.

Finér kuitenkin pyrkisi varmistamaan, että viranomaisten menettelyt ovat laillisia ja tasapuolisia kansalaisten kannalta.

– Näen, että avain ratkaisuun on ministeriöiden omistajaohjauksessa sekä siinä, että jokin kolmas taho valvoo viranomaisten toimintaa. Tällainen laillisuusvalvonta kuuluu oikeusvaltioon.

Uskoakseni Verohallinnon ohjeesta voitaisiin kannella.

Verohallinnon toiminnan ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö. Valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Demokraatille eduskunnassa perjantaina, että ministeriössä on Suomen Kuvalehden jutun jälkeen käynnistetty selvitys laillisuusvalvonnan toiminnasta.

– Minulla on tämän asian selvittäminen vielä kesken, koska tämä tuli lehden kautta uutena asiana pöydälle. Se ohje mihin viitataan on lakannut olemasta voimassa vuoden 2015 lopulla. Siksi se ei ole ollut ajankohtainen. Käyn nyt läpi valtionvarainministeriön väen kanssa sen, että miten tämä yhteys verottajan kanssa toimii, Orpo sanoi.

Finérin mukaan laillisuusvalvonnasta vastaavat osaltaan Valtion talouden tarkastusvirasto ja toisaalta eduskunnan oikeusasiamies sekä oikeuskansleri, joille voi tehdä kanteluja.

– Uskoakseni Verohallinnon ohjeesta voitaisiin kannella, jolloin saataisiin laillisuusvalvonnan kanta siihen, Finér toteaa.

Sekä oikeusasiamiehen kansliasta että oikeuskanslerin virastosta todettiin Demokraatille, ettei salaisesta työmenettelyohjeesta ollut tullut perjantain aamupäivään mennessä kanteluita.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat