Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Veroeurot uhkaavat valua firmojen katteiksi – SDP:n Haatainen: Valinnanvapautta voitaisiin laajentaa paljon hallitummin

Käytetäänkö veroeurot isovanhempien ja syöpäsairaiden mahdollisimman hyvään hoitoon vai alkavatko ne kulkeutua erilaisten tempputoimintojen kautta yksityisten firmojen katteeksi? Tähän kysymykseen tiivistää SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen huolensa soten valinnanvapausmallin rahoituksesta.

Haatainen ei usko, että hallituksen valinnanvapausmalliin saadaan luotua toimiva rahoitus varsinkin, kun malli pitäisi ottaa käyttöön jo 2019. Uusi sote-järjestelmä on Haataisen mukaan todella iso ja keskeinen kysymys, koska rahaa sen rakentamiseen ei ole luvassa lisää ulkopuolelta. Kyse on siitä mennäänkö markkinoille kuten hallitus esittää vai ei.

– Minun vastaukseni on, että markkinoille ei pidä mennä näin mittavasti kertarysäyksellä, koska se tuottaa rahoitusongelman. Kohta maakuntien poliittiset päättäjät eivät enää pysty määrittelemään sitä saavatko ihmiset tarvitsemiaan palveluita.

Ongelman ytimessä on pohdinta siitä, miten veronmaksajien raha kulkee maakunnalta yksityisille palveluntuottajille. Haataisen mukaan rahoituksesta on maailmalla monenlaisia malleja.

Siinä on koko ajan iso riski, että veronmaksajien rahoja valuu hukkaan ilman, että saadaan niitä palveluja mitä tarvitaan.

– Maksuperusteiden määrittely on hirveän vaikeata, koska sillä on erilaisia kannustinvaikutuksia.

Asiakasmäärien mukaan yrityksille virtaavaa julkista rahaa on hallituksen esityksessä vähennetty. Toimenpiteistä aiheutuvia maksuja sote-keskuksille on puolestaan tiistaina julkaistussa esityksessä lisätty.

– Jos rahoitus on täysin kapitaatio- eli nuppiluvun mukainen, palveluntuottaja saa helposti rahaa ilman, että potilaille tehdään mitään. Se ei kannusta hoitamaan. Jos rahoitus painottuu toimenpiteisiin, niin silloin yrityksen kannattaa tehdä paljon ja myös turhia toimenpiteitä, ja mallista tulee kallis.

– Tämän takia markkinamalli on erityisen hankala. Siinä on koko ajan iso riski, että veronmaksajien rahoja valuu hukkaan ilman, että saadaan niitä palveluja mitä tarvitaan.

Hallitus on ottanut esitykseensä mukaan myös asiakkaista luotavan väestöpohjainen riskiarvion. Haatainen ihmettelee miten hoidon ja palvelujen tarvetta voidaan luotettavasti arvioida.

Nyt olisi pitänyt tehdä sote-perusrakenneratkaisu.

– Se on hirvittävän vaikea määritellä. Suuntaa-antavia rahoitusmekanismeja voidaan näin luoda, mutta tällaisessa järjestelmässä missä palveluntuottajan pitäisi pärjätä yksinomaan sillä budjetilla potilaidensa hoitamisessa, siitä tulee suunnaton ongelma. Se on hyvin epäselvä.

Haatainen pitää luonnollisena, että yritykset pyrkivät maksikoimaan voittonsa.

– Niin saa ollakin, mutta siksi niitä ei pitäisi päästää näin voimallisesti julkisten palveluiden tuottajiksi.

Hän ei torju yksityisten toimijoiden mukaantuloa sinänsä, mutta toivoisi muutoksen olevan hallittavissa.

– Nyt olisi pitänyt tehdä sote-perusrakenneratkaisu. Olisi perustettu palveluita järjestävät maakunnat, sitten yksityisiä toimijoita olisi otettu mukaan hallitummin maksuseteleillä ja henkilökohtaisella budjetoinnilla. Valinnanvapautta voitaisiin laajentaa paljon hallitummin kuin pakkoyhtiöittämällä julkiset palvelut ja laittamalla ne markkinoille kilpailemaan asiakkaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE