Politiikka

Verohallinnon salainen ohje puhuttaa – Rinne SK:ssa Orpolle: ”Pyydä pääjohtaja luoksesi”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Entinen valtiovarainministeri (2014–2015), SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Suomen Kuvalehdelle pitävänsä epäoikeudenmukaisena Verohallinnon ohjetta, jossa perustellaan pidättymistä alle 30 000 euron lahjaveropetosten tutkimisesta.

Ohje on annettu vuonna 2013, ennen Rinteen kautta valtiovarainministerinä 2014–2015. Rinne ei ole ohjeeseen törmännyt.

Rinteen mielestä kysymys on merkittävä kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta, koska nyt rehellisesti toimivat pannaan maksamaan ja kiinni jääneetkin väärintekijät päästetään pälkähästä.

Antti Rinne sanoo Suomen Kuvalehdelle odottavansa istuvan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) toimivan.

– Minä ainakin valtiovarainministerinä pyytäisin verohallinnon pääjohtajan luokseni kertomaan, mistä on kysymys. Samalla selvitettäisiin onko muita vastaavia omia tulkintoja verotuksellisissa asioissa, Rinne sanoo.

Voimassa yhä vai ei?

Verohallinto on kertonut omista käytännöistään tiedotteella tänään.

Verohallinnon mukaan heillä on useita virkailijoille tarkoitettuja osittain tai kokonaan salaisia työmenettelyohjeita, jotka koskevat verotuksen toimittamista.

”Monet menettelyohjeista ovat salaisia. Se ei tarkoita, että niissä olisi jotain väärää tai lain vastaista. Päinvastoin, ohjeet on pidettävä salassa, koska ne sisältävät valvontataktisia ja valvonnan painopisteisiin liittyviä tietoja”.

Verohallinnon mukaan siellä on pitkään havaittu ilmiö, joka koskee perättömiä, nimettömiä ilmiantoja. Ilmiannoille on tyypillistä, että ne koskevat alle 30 000 euron summia, ovat niukoilla tiedoilla varustettuja ja jopa haitantekomielessä tehtyjä.

”Perättömät ilmiannot ovat työllistäneet Verohallintoa enemmän kuin ilmiannoista saatu taloudellinen hyöty on ollut. Tämän vuoksi Verohallinto päätti asettaa väliaikaisesti työmenettelyohjeeseen 30 000 euron tutkimiskynnyksen lahjaverotuksen ilmiannoille”.

Verohallinnon mukaan Suomen Kuvalehdessä esiin nostetun, vanhentuneen työmenettelyohjeen kohdassa on ohjattu virkailijaa tilanteessa, jossa kyse on ilmiannosta.

Suomen Kuvalehti huomauttaa artikkelissaan, että verottaja ei kuitenkaan kerro, onko linjaus 30 000 euron kynnyksestä yhä voimassaolevassa ohjeessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat