Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Verohallinto: Järjestäytyneeseen rikollisuuteen menetetään vuosittain 40 miljoonaa euroa verotuloja – lähes 2 000 yrityksellä kytköksiä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomessa toimii liki 2  000 yritystä, joiden vastuuhenkilöillä on joko suora kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai he ovat sen vaikutuspiirissä, kertoo Verohallinto.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Osa yritysten vastuuhenkilöistä on tunnistettuja nykyisiä tai entisiä järjestäytyneiden rikollisryhmien jäseniä. Rikollisuuteen kytkeytyvistä vastuuhenkilöistä 95 prosenttia on Suomen kansalaisia.

Tiedot käyvät ilmi Harmaan talouden selvitysyksikön (HTSY) tuoreesta selvityksestä. HTSY selvitti ensimmäistä kertaa järjestäytyneen rikollisuuden yhteyttä yritystoimintaan yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa.

HTSY arvioi selvityksessä, että Suomi menettää vuosittain 40 miljoonaa euroa verotuloja järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän liiketoiminnan vuoksi. Arvio kattaa vain osakeyhtiöt.

Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttisen mukaan verovaje on merkittävä, kun ottaa huomioon yritysten lukumäärän.

-  Yritystoimintaan soluttautunut rikollisuus aiheuttaa yhteiskunnalle taloudellisten vahinkojen lisäksi myös paljon muuta vahinkoa. Rehellisesti toimivat yritykset joutuvat epäreiluun kilpailuasemaan, kun ne kilpailevat esimerkiksi pimeää työvoimaa käyttävien rikollisryhmien kanssa, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Ruotsiin verrattuna järjestäytyneellä rikollisuudella on kuitenkin pienempi rooli Suomen yritysmaailmassa. Ruotsissa järjestäytynyt rikollisuus aiheuttaa Verohallinnon mukaan yrityselämälle arviolta 9 miljardin euron vuosittaiset vahingot.

TYYPILLINEN järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytynyt yritys on Verohallinnon mukaan Uudellamaalla toimiva nuori ja pieni rakennus-, kiinteistö- tai autokauppa-alan yritys. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyneitä yrityksiä löytyi selvityksessä kuitenkin liki kaikilta toimialoilta.

Selvityksessä tarkasteltiin myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyneitä yrityksiä toimialoilla, jotka valtioneuvosto on luokitellut yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiksi. Kaikkiaan kriittisillä toimialoilla toimii selvityksen mukaan noin 130 riskiyritystä esimerkiksi vartiointi- ja siivouspalveluiden alalla.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on kirjannut ohjelmaansa, että hallitus päivittää järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen strategian.

Strategia ja järjestäytyneen rikollisuuden vastainen toimenpideohjelma ovat valmistumassa loppuvuoden 2024 aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE