Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Verojärjestelmästä hyötyvät rikkaat omistajat” – kolme poliittista nuorisojärjestöä vaatii oikeudenmukaisuutta

Demarinuoret, Vihreät nuoret ja Vasemmistonuoret vaativat verojärjestelmään oikeudenmukaisuutta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Koronakriisin alla yhteiskunnan varoja tarvitaan kestävään jälleenrakennukseen, mikä edellyttää myös veropohjan tiivistämistä. Hallituksen on varmistettava että myös suurituloiset suomalaiset osallistuvat jälleenrakennuksen kulujen kattamiseen. Tämä vaatii puuttumista listaamattomien yritysten osinkoverohelpotuksiin, nuorisojärjestöt vaativat tiedotteessaan.

Listaamattomien yritysten osinkojen verovapaus tarkoittaa sitä, että pörssiin listaamattoman yrityksen osakkeenomistaja voi nostaa 8 prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta osinkoina, niin että 75 prosenttia osingosta on verovapaata, kunhan osinkoja maksetaan enintään 150 000 euroa. Käytännössä veroprosentiksi jää tällöin noin kahdeksan.

– Suomalainen järjestelmä on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellinen ja siitä hyötyvät ennen muuta rikkaat omistajat, sillä yli kolme neljäsosaa listaamattomien yhtiöiden osingoista kohdistuu Suomen suurituloisimpaan neljään prosenttiin kuuluville, Sosialidemokraattisten nuorten 1. varapuheenjohtaja Pinja Perholehto huomauttaa.

Hän pitää lisäksi ongelmallisena, että järjestelmä ohjaa pääomia tehottomaan käyttöön ja vääristää yritysten investointeja kansantalouden kannalta epäedullisesti.

Vihreiden nuorten puheenjohtajat Brigita Krasniqi ja Amanda Pasanen laskevat, että listaamattomien yritysten osinkotulojen verohelpotukset poistamalla saataisiin valtion kassaan satoja miljoonia euroja vuosittain.

– On käsittämätöntä, että meillä ylipäänsä on tällaisia verotukia kaikista rikkaimmille ihmisille, kun samaan aikaan puhutaan niukkojen resurssien jakamisesta koronakriisistä selviämiseksi.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh toteaa, että nykyinen järjestelmä on luonut suurituloisille palkansaajille mahdollisuuden maksaa vähemmän veroja nostamalla palkkansa kevyemmin verotettuina osinkoina.

– Kun lisäksi pääomatulojen progressio on palkkatuloja pienempi, suurituloisimpien suomalaisten on ollut joissain tapauksissa mahdollista maksaa vähemmän veroja kuin keskituloisen palkansaajan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE