Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Verokapina vai napina? Tutkimusnäyttö ansiotuloveron keventämisen dynaamisista vaikutuksista on olematon

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Politiikka

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Kokoomus ajaa edelleen hallitusneuvotteluissa puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla kaikkia palkansaajia koskevaa yhteensä miljardin euron kokoista ansiotuloveron kevennystä.

Heikki Sihto

Demokraatti

Orpo on perustellut tätä taloutta ja työllisyyttä vauhdittavilla tekijöillä.

Tutkimusnäyttö ansiotuloveron keventämisen dynaamisista vaikutuksista on olematon. Vaarana onkin, että kokoomuksen ajamien miljardisäästöjen 6+3-yhtälö muuttuu 6+1+3-ohjelmaksi, jos palkkaveron keventämisen aiheuttama miljardin euron kokoinen reikä budjetissa pitää paikata uusilla säästöillä tai lainarahalla.

Kokoomuksen palkkaveroalelle onkin vaikea löytää kunnon taloudellisia perusteita. Niitä ei ole löytänyt myöskään valtiovarainministeriö, joka ei pidä veroalea järkevänä. Tässä tapauksessa Orpo on päättänyt olla kuuntelematta ministeriötä, vaikka tulevia säästötoimia hän on perustellut sillä, että ne ovat valtiovarainministeriön laskelmiin perustuvia.

Myös talousvaikuttaja Björn Wahlroos totesi Ylen Ykkösaamussa, että ansiotuloverotuksen alentaminen pienellä prosentilla, ”laveasti”, on kallista eikä tuota merkittävää myönteistä muutosta talouteen.

ORPO ilmeisesti laskee sen varaan, että ansiotuloveron keventämispuheissa on niin vahva psykologinen lataus, että puolue voi rakentaa sillä mielikuvaa palkansaajan ostovoiman pelastajana. Tämä siitä huolimatta, että yleisessä ansiotuloveron keventämisessä yksittäisen palkansaajan saama rahallinen hyöty on minimaalinen.

Kokoomus voi myös laskea, että veronkevennyksillä pehmennetään edessä olevien leikkausten äänestäjille aiheuttamaa tuskaa

Kaikki eivät veroalesta edes hyödy, sillä pienimmistä palkoista ei peritä ansiotuloveroa. Lisäksi pienituloisimmille kokoomus suunnittelee vielä ”lisärangaistusta” eli sosiaalietuuksien leikkaamista.

Kokoomus voi myös laskea, että veronkevennyksillä pehmennetään edessä olevien leikkausten äänestäjille aiheuttamaa
tuskaa.

Tosin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n julkaiseman tutkimuksen mukaan veronkiristykset yleensä syövät hallituksen kannatusta, mutta leikkaukset voivat jopa kohentaa oikeistohallitusten kannatusta. Vastaavasti samat toimet taas syövät vasemmistohallitusten kannatusta. IMF:n tutkimuksessa oli mukana 16 maata ja se tehtiin vuosien 1978-2014 tietojen perusteella.

SOPIVASTI kokoomuksen veroalehankkeen tueksi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi viime viikolla arvo- ja asennetutkimuksen, jonka tiedotteen otsikoinnissa varoiteltiin Suomessa kytevästä verokapinasta. Tutkimuksen sisältö tosin oli enemmän napinaa kuin kapinaa.

Tutkimuksen mukaan kriittisimmin verotuksen tasoon suhtautuvat perussuomalaisten äänestäjät, joista 83 prosenttia pitää verotusta Suomessa liian ankarana. Kokoomuksen äänestäjistä samaa mieltä on 71 prosenttia. Verotukseen tyytyväisimpiä ovat vihreät (74 %) ja vasemmistoliitto (70 %). SDP:n äänestäjistä 56 prosenttia ei pidä verotusta Suomessa liian ankarana.

Verokapina on kuitenkin laantunut. Vielä vuonna 2002 suomalaisista 70 prosenttia piti verotusta liian ankarana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE