Kolumnit

Veronkierto vie leipäsi – ”Vennamo kääntyisi haudassaan”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

EU-komission arvion mukaan veronkierto maksaa Euroopassa tuhat miljardia euroa vuodessa. Monien arvioiden mukaan puolet maailman sijoitusvarallisuudesta on veroparatiiseissa. Verohallinnon mukaan Suomi menettää vuodessa viitisen miljardia veronkierrossa ja harmaassa taloudessa.

Tällä on seurauksensa, jotka tuntuvat jokaisen arkielämässä.

Koulutuksesta, hoitopalveluista ja tutkimuksesta on leikattu miljardeja. Kouluja ja lastentarhoja on lakkautettu. Lääkekorvauksia on leikattu. Jokainen voi itse laskea, mihin kaikkeen Suomella olisi varaa, jos veronkierto ja verokikkailu saataisiin kuriin.

Miksi Björn Wahlroos maksaa veroja pienemmällä veroprosentilla kuin minä? Suomen rikkain mies Antti Herlin ei taida maksaa senkään vertaa. Hän maksoi viime vuoden miljoonatuloistaan 4,7 prosentin verot.

Suomen peruskoulujen vuosittaiset kustannukset ovat murto-osa veronkierrossa menetetystä summasta.

Konservatiivisemmalle väestönosalle voi huomauttaa, että veronkierron vuoksi menetetty summa vastaa moninkertaisesti toimeentulotukiin kuluvaa määrää. On hyvä laittaa asioita perspektiiviin. Esimerkiksi kaikkien Suomen peruskoulujen vuosittaiset kustannukset ovat murto-osa veronkierrossa menetetystä summasta.

Koska Suomen verokarhu yltää heikosti Panamaan ja Caymansaarille, on kansainvälinen yhteistyö välttämätöntä veronkierron kitkemiseksi. Tätä europarlamentissa ja monessa muussa tahossa onneksi jo tehdäänkin.

Europarlamentti äänesti heinäkuussa 2015 suuryritysten verotietoja koskevan tiedonannon laajentamisesta. Tavoitteena oli, että suuryritysten olisi julkistettava kansainväliset verotietonsa kikkailun välttämiseksi. Vähän yllätyin, kun perussuomalaisten molemmat mepit äänestivät esitystä vastaan. Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner olivat ainoat suomalaiset mepit jotka äänestivät vastaan. Vennamo kääntyisi haudassaan. Unohdetun kansan asialla?

Veronkierrossa menetettävän rahasumman voi muuten hahmottaa toisellakin tavalla. Jos Suomi ei menettäisi vuodessa viittä miljardia kaimaanisaarille, voisit sinäkin maksaa vuodessa monta tuhatta euroa vähemmän veroja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat