Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Veroparatiisiksi syytetty Irlanti taipui yritysverominimiin, vain Unkari vielä vitkuttelee

LEHTIKUVA / AFP Paul Faith

Irlanti ja Viro päättivät torstaina hyväksyä kansainvälisen yritysverominimin, jonka toivotaan hillitsevän suuryritysten verosuunnittelua.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Irlanti on yksi maista, jotka ovat houkutelleet ylikansallisia yrityksiä maahan alhaisella verotuksellaan.

Minimiverokannan taustalla on yhteistyöjärjestö OECD:n valmistelema mekanismi. G7-maiden valtiovarainministerit kertoivat kesäkuussa päässeensä sopuun maailmanlaajuisesta yritysverominimistä ja sittemmin ehdotus sai myös G20-maiden hyväksynnän.

Ehdotuksen mukaan maat sitoutuisivat vähintään 15 prosentin yritysveroon. Tähän mennessä yli 130 maata on hyväksynyt ehdotetun minimiverokannan.

Irlannin valtiovarainministerin Paschal Donohoen mukaan Irlanti haluaisi muuttaa ehdotuksen sanamuotoja ja poistaa 15 prosentin edestä muotoilun “vähintään”. Donohoen mukaan ongelma on olennainen, sillä jotkut ovat halunneet korkeampaakin minimiverotusta.

Uudistuksella ei ole vaikutusta valtaosaan virolaisista yrityksistä.

Ministerin mukaan yritysverouudistuksen odotetaan tulevan voimaan vuonna 2023. Nykyisellään yritysverotus on Irlannissa suuryrityksien kannalta suotuisa 12,5 prosenttia.

Irlannin veropolitiikka on houkutellut maahan muun muassa Applen ja Googlen kaltaisia jättiyhtiöitä. Matala yritysveroprosentti on kuitenkin johtanut myös veroparatiisisyytöksiin.

Irlannissa uudistus koskee vain yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa. Pienemmät yritykset maksavat edelleen 12,5 prosentin yritysveroa.

Viron osalta yritysverominimiin liittyminen viivästyi, koska maa on pelännyt uudistuksen uhkaavan eloisaa teknologiastartupien sektoria. Pääministeri Kaja Kallaksen mukaan uudistuksella ei ole kuitenkaan vaikutusta valtaosaan virolaisista yrityksistä, vaan se koskee vain suurten monikansallisten yritysten tytäryhtiöitä.

Irlannin ja Viron jälkeen vitkuttelijoista jäljelle jää enää Unkari. Maan ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi aiemmin tällä viikolla, että Unkari saattaisi hyväksyä uudistusehdotuksen, kunhan se ei vahingoita maan taloutta tai vaaranna työpaikkoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE