Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Verotulot hassataan bensapopulismiin ja suurituloisten taskuun” – vihreät: hallitus saa syyttää itseään

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vihreät on valmis tositoimiin ympäristökriisien ratkomiseksi ja talouden vahvistamiseksi, mutta ei tiukassakaan paikassa leikkaisi lapsilta ja nuorilta.

Demokraatti

Demokraatti

Tämä erottaa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Saara Hyrkön mukaan vihreät nykyisestä hallituksesta ja muista puolueista.

Hyrkkö piti vihreiden ryhmäpuheenvuoron opposition vaihtoehtobudjetteja koskevassa keskustelussa keskiviikkona.

– Arvoisa hallitus: Tiedän, että tyrmäätte monet opposition esityksistä rahapulaan vedoten. Siitäkin voitte toki syyttää itseänne, kun verotulot hassataan bensapopulismiin ja suurituloisten taskuun. .

Vihreät eivät hänen mukaansa jakaisi hövelisti veroalennuksia velaksi, vaan verottaisimme haittoja ankarammin ja työtä kevyemmin. Ja kuitenkin me ottaisimme vähemmän velkaa, kuin Petteri Orpon (kok.) hallitus.

HYVINVOINTIVALTION rahoittaminen edellyttää vihreiden mukaan vahvaa julkista taloutta. Hyrkkö totesi, että puolueelle on selvää, että taloutta pitää vahvistaa. Vihreiden vaihtoehtobudjetti vahvistaisi valtion taloutta ensi vuonna 603 miljoonaa hallitusta enemmän, puolue laskee.

Politiikassa on Hyrkön mukaan kyse valinnoista ja on selvää, että hallituksen valinnoilla Suomi kääntää selkänsä uskottavalle ilmasto- ja luontopolitiikalle.

– Orpon hallituksen vahtivuorolla luonnonsuojelun rahoitus putoaa kolmanneksella. Romahtaneille hiilinieluille hallitus ei esitä uskottavia ratkaisuja. Me tekisimme toisin.

Vihreät tuplaisi luonnonsuojelun rahoituksen ja suojelisi valtion vanhat metsät.

– Karsisimme ympäristölle haitallisia tukia ja rakentaisimme hiilinielujen pelastuspaketin, Hyrkkö sanoi.

VIHREIDEN vaihtoehtobudjetissa leikkaukset pienituloisilta perutaan ja pienituloisten perheiden ja opiskelijoiden taloudellista ahdinkoa helpotetaan. Vihreiden vaihtoehdosta hyötyisivät puolueen mukaan myös pienituloiset eläkeläiset.

Vihreät panostaisi myös lapsiin ja nuoriin lähes puoli miljardia enemmän kuin hallitus.

– Ehdotamme, että hallituksen leikkaukset lapsilta ja nuorilta perutaan ja että esimerkiksi koulutuspolun alkuun, nuorten hyvinvointiin ja opintorahaan panostetaan. Emme leikkaisi taiteelta ja kulttuurilta, vaan panostaisimme niihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE