Politiikka

”Viemässä suomalaisnuorilta vapauden opiskeluun” – Rinne varoitti HSTV:ssä opintorahaleikkauksen seurauksista

Lehtikuva
– Opintorahaleikkaus tarkoittaa sitä, että joiltakin nuorilta suomalaisilta viedään vapaus opiskeluun, sanoo Antti Rinne.
Lehtikuva
– Opintorahaleikkaus tarkoittaa sitä, että joiltakin nuorilta suomalaisilta viedään vapaus opiskeluun, sanoo Antti Rinne.
Lehtikuva
– Opintorahaleikkaus tarkoittaa sitä, että joiltakin nuorilta suomalaisilta viedään vapaus opiskeluun, sanoo Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli tänään vieraana Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydän (HSTV) suorassa lähetyksessä.

Pöydälle nostettiin kansanedustaja Timo Harakkaan (sd.) julkisuudessa henkilöitynyt manifesti SDP:n uudistamiseksi.

Tässä yhteydessä – ja yleensä suhteessa uudistustyöhön ja kansalaisyhteiskuntaan – Antti Rinne halusi nostaa esille Lauri Ihalaisen vetämän prosessin Yhteisen vastuun sopimuksesta.

– Meillä on nyt olemassa koonti siitä, miten tämä prosessi toimi, miten se toi erilaisia aloitteita ja ajatuksia esille, hän selvitti.

Kättä päälle -prosessi julkistetaan ensi tiistaina. Mukana oli yli 60 kansalaisjärjestöä. Valtakunnallisia ja alueellisia tilaisuuksia järjestettiin yhteensä parikymmentä.

–Keskustelun pohja oli SDP:n alustama, mutta SDP ei ollut se, joka ikään kuin ylhäältä käsin opetti, mitä teidän rauhaan kuuluu. Tasavertaisesti ideoita heitellen prosessissa haettiin erilaisiin asiakokonaisuuksiin ratkaisuja, kertoi Rinne.

Puheenjohtajan mukaan prosessi oli erittäin opettavainen myös puolueelle näyttämällä suuntaa paluulle kansalaisyhteiskuntaan.

Viedäänkö osalta suomalaisnuoria vapaus opiskeluun?

HSTV:ssä otettiin puheeksi myös sosialidemokraateille keskeinen arvo, vapaus.

Antti Rinteeltä kysyttiin, mistä suomalaiset pitäisi nyt vapauttaa.

Rinteen mielestä ero oikeistolaisen ja sosialidemokraattisen ajattelun välillä kulkee vapauden kohdalla siten, että oikeistolaiset ajattelevat vapautta lähinnä vapautena jostakin. Sosialidemokraattien näkökulmasta vapaus merkitsee vapautta johonkin.

Konkreettiseksi ajankohtaiseksi esimerkiksi Rinne otti hallituksen esityksen opintotuen leikkaamisesta.

– Tässä tilanteessa sosialidemokraattinen vapaus tarkoitttaa sitä, että opiskelijoilla pitää olla riittävä toimeentulo, jotta he voivat vapaasti ja yhdenvertaisesti opiskella.

– Jokaisella pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus kouluttautua kykyjensä mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Siihen eivät voi vaikuttaa tulot tai varallisuus. Mahdollisuuden pitää olla kaikilla, hän painotti.

Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen.

Lähetyksen alussa Helsingin  Sanomien toimittajakaksikko Piia Elonen ja Marko Junkkari halusi palata Rinteen kanssa viime päivinä vilkkaana vellonneeseen keskusteluun sotaharjoituksista, joihin Suomi osallistuu.

Rinteen mukaan kysymys on ollut siitä, tehdäänkö ulko- ja turvallisuuspoliittiset arviot poliitikkojen eli eduskunnan toimesta vai johtavatko ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa virkamiehet, sotilaat.

– SDP:n näkökulma on täysin selkeä: eduskunta viime kädessä päättää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjat, Rinne korosti.

Hän muistutti, että vaikka kyseessä ovat tekniset, sotilasvoimaa kehittävät harjoitukset, niihin saattaa liittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan elementtejä.

– Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen, lisäsi Rinne.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat