”Viemässä suomalaisnuorilta vapauden opiskeluun” – Rinne varoitti HSTV:ssä opintorahaleikkauksen seurauksista

Kuva: Lehtikuva
– Opintorahaleikkaus tarkoittaa sitä, että joiltakin nuorilta suomalaisilta viedään vapaus opiskeluun, sanoo Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli tänään vieraana Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydän (HSTV) suorassa lähetyksessä.

Pöydälle nostettiin kansanedustaja Timo Harakkaan (sd.) julkisuudessa henkilöitynyt manifesti SDP:n uudistamiseksi.

Tässä yhteydessä – ja yleensä suhteessa uudistustyöhön ja kansalaisyhteiskuntaan – Antti Rinne halusi nostaa esille Lauri Ihalaisen vetämän prosessin Yhteisen vastuun sopimuksesta.

– Meillä on nyt olemassa koonti siitä, miten tämä prosessi toimi, miten se toi erilaisia aloitteita ja ajatuksia esille, hän selvitti.

Kättä päälle -prosessi julkistetaan ensi tiistaina. Mukana oli yli 60 kansalaisjärjestöä. Valtakunnallisia ja alueellisia tilaisuuksia järjestettiin yhteensä parikymmentä.

–Keskustelun pohja oli SDP:n alustama, mutta SDP ei ollut se, joka ikään kuin ylhäältä käsin opetti, mitä teidän rauhaan kuuluu. Tasavertaisesti ideoita heitellen prosessissa haettiin erilaisiin asiakokonaisuuksiin ratkaisuja, kertoi Rinne.

Puheenjohtajan mukaan prosessi oli erittäin opettavainen myös puolueelle näyttämällä suuntaa paluulle kansalaisyhteiskuntaan.

Viedäänkö osalta suomalaisnuoria vapaus opiskeluun?

HSTV:ssä otettiin puheeksi myös sosialidemokraateille keskeinen arvo, vapaus.

Antti Rinteeltä kysyttiin, mistä suomalaiset pitäisi nyt vapauttaa.

Rinteen mielestä ero oikeistolaisen ja sosialidemokraattisen ajattelun välillä kulkee vapauden kohdalla siten, että oikeistolaiset ajattelevat vapautta lähinnä vapautena jostakin. Sosialidemokraattien näkökulmasta vapaus merkitsee vapautta johonkin.

Konkreettiseksi ajankohtaiseksi esimerkiksi Rinne otti hallituksen esityksen opintotuen leikkaamisesta.

– Tässä tilanteessa sosialidemokraattinen vapaus tarkoitttaa sitä, että opiskelijoilla pitää olla riittävä toimeentulo, jotta he voivat vapaasti ja yhdenvertaisesti opiskella.

– Jokaisella pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus kouluttautua kykyjensä mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Siihen eivät voi vaikuttaa tulot tai varallisuus. Mahdollisuuden pitää olla kaikilla, hän painotti.

Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen.

Lähetyksen alussa Helsingin  Sanomien toimittajakaksikko Piia Elonen ja Marko Junkkari halusi palata Rinteen kanssa viime päivinä vilkkaana vellonneeseen keskusteluun sotaharjoituksista, joihin Suomi osallistuu.

Rinteen mukaan kysymys on ollut siitä, tehdäänkö ulko- ja turvallisuuspoliittiset arviot poliitikkojen eli eduskunnan toimesta vai johtavatko ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa virkamiehet, sotilaat.

– SDP:n näkökulma on täysin selkeä: eduskunta viime kädessä päättää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjat, Rinne korosti.

Hän muistutti, että vaikka kyseessä ovat tekniset, sotilasvoimaa kehittävät harjoitukset, niihin saattaa liittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan elementtejä.

– Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen, lisäsi Rinne.

Trafi vastaa: Median kyselyt ovat olleet asiallisia

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan median kyselyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lentoluvasta ja lääketieteellisen kelpoisuuden voimassaolosta ovat olleet asiallisia.

Trafin viestintäjohtaja Anna Jokela kertoo, että hänen tiedossaan ei ole tapauksia, joissa media olisi yrittänyt urkkia yksityiskohtia Sipilän terveystiedoista.

Jokelan mukaan tietoja pääministeristä ovat kysyneet kaksi toimittajaa Seiskasta, Suomen Kuvalehdelle kirjoittanut free-toimittaja ja yksi yksityishenkilö.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään Sipilän sanoneen, että toimittaja on urkkinut Sipilän terveyttä koskevia tietoja Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista sosiaaliturvatunnuksen avulla. Trafi seuraa lentäjien terveystietoja, mutta järjestelmä ei ole julkinen.

Sipilällä on lentolupakirja. Hän on ohjannut lentokonetta itse myös virkamatkoillaan.

”Törkeää ja ylimielistä” – Li Andersson höykyttää EK:ta ja varoittaa kokoomuksesta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee, miksi hallitus on kommentoinut työnantajaliittojen toimia erittäin vaisusti – siitä huolimatta, että romuttavat käytännössä kaikki hallituksen ajamat keskeiset työmarkkinahankkeet.

– Ilmeisesti hallitus viittaa ”sopimusyhteiskunnan tärkeyteen” vain silloin, kun se viestii työntekijöille aikovansa taas kerran heikentää työehtoja, Andersson kirjoittaa Kansan Uutisissa.

Hän muistuttaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) löi jo hallituskauden alussa lukkoon tavoitteensa työvoimakustannusten alentamisesta viidellä prosentilla.

– Kun työmarkkinajärjestöt ymmärrettävästi eivät käskystä rientäneet toteuttamaan pääministerin toiveita, hallitus kiristi työmarkkinajärjestöjä lakiesityksillä. Vaikka silloinen ministeri Alexander Stubb (kok.) myöhemmin paljasti, että hallitus kiristyksellään oli bluffannut, johti tämä painostus kikyn syntymiseen.

Hallitus tavoittelee Suomen mallia, jossa vientiteollisuuden liitot asettaisivat palkkakaton, jonka alle kaikkien muiden alojen korotukset jäisivät. Andersson näkee mallissa isoja ongelmia. Ne liittyvät julkisen sektorin ja palvelualojen mataliin palkkoihin.

Ehkä itsevarmuudelle on kuitenkin syynsä.

Metsäteollisuuden ilmoitus neuvottelujen lopettamisesta johtaa kuitenkin Anderssonin mukaan mallin todennäköiseen romuttumiseen.

– Metsäteollisuus maksaa mieluummin roimat palkankorotukset, kunhan se pääsee eroon itselleen kalliista työehtosopimusten tekstimääräyksistä. Se ei sovi yhteen Suomen mallin kanssa, vasemmistoliiton puheenjohtaja arvioi.

Andersson puntaroi, että Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitus irtisanoa kaikki keskusjärjestösopimuksen johtanee todennäköisesti hyvinkin vauhdikkaisiin liittokierroksiin, joissa työtekijäpuoli saattaa pyrkiä hyvityksiin kiky-leikkauksista.

– Vaikka EK:n ilmoitus ei tullut täytenä yllätyksenä, voi ajoitusta pitää törkeänä. Työntekijöille yksipuolinen ilmoitus näyttää vaikean kiky-ratkaisun jälkeen lähinnä ylimieliseltä, hän kritisoi.

Andersson pohtii, että ehkä itsevarmuudelle kuitenkin on syynsä.

– Kokoomuksen kansanedustajat ovat julkisesti kyseenalaistaneet sekä työehtosopimusten yleissitovuuden että ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja pitää entistä tärkeämpänä, että vasemmisto kyseenalaistaa oikeiston kertomuksen siitä, että liian korkea palkkataso on syypää Suomen talouden ongelmiin.

– Sen sijaan on tuotava esille, kuinka työn tuottavuuteen panostaminen on huomattavan paljon toimivampi menestysresepti Suomen kaltaiselle maalle, Li Andersson painottaa.

Tässäkö ratkaisu vuokrahintojen nousuun? – Tiilikainen Ylellä: Neliöleikkuri takaisin

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Asumistukea uudistettaessa ympäristöministeriö ehdottaa neliövuokrien leikkurin palauttamista, kertoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Ylen Ykkösaamussa.

Tiilikainen tarkoittaa leikkurilla sitä, että asumistukea maksettaisiin vapaarahoitteisissa asunnoissa vain tiettyyn neliöhintaan asti.

Hänen mukaansa neliöleikkurin poistaminen on johtanut erityisesti pienten asuntojen kallistumiseen ja sen palauttaminen voisi hillitä vuokrahintojen sekä asumistukimenojen nousua.

Pääministerin lupaus ei vielä riitä: ”Nyt on käytävä sanoista tekoihin”

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on ilahtunut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) torstaina eduskunnan kyselytunnilla antamasta lupauksesta, että hän kutsuu puolueet koolle keskustelemaan julkisten rakennusten sisäilmaongelmien poistamisesta.

Sosialidemokraatit esittivät hallitukselle, että puolueet käynnistäisivät yhdessä hankkeen, jonka tavoitteena on etsiä konkreettisia keinoja sisäilmaongelmien poistamiseksi.

– Nyt on käytävä sanoista tekoihin. Julkisten rakennusten sisäilmaongelmat ovat suuri uhka terveydelle ja monet lapset sekä aikuiset altistuvat jopa elinikäisille sairauksille huonon sisäilman vuoksi, Mäkisalo-Ropponen korostaa.

Arviolta 600 000–800 000 suomalaista altistuu päivittäin homeesta johtuville sisäilman epäpuhtauksille. Ongelma ei koske vain kouluja vaan myös esimerkiksi ikäihmisten hoitopaikkoja, joissa hoitajat ja vanhukset oireilevat vakavasti.

Hyvinvointi-investoinnit maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.

– On hienoa, että nyt on syntymässä puoluerajat ylittävää yhteisymmärrystä ongelman kitkemiseksi, Mäkisalo-Ropponen iloitsee.

Hänen mielestään puolueiden tulisi yhdessä määritellä tiekartta, jossa hahmoteltaisiin konkreettiset askeleet kohti sisäilmaongelmien poistamista Suomesta. Mäkisalo-Ropponen toivoo, että tavoite voisi ulottua yli vaalikausien, jolloin hanke jatkuisi riippumatta kulloisestakin hallituspohjasta.

Hän odottaa, että valtiot ja kunnat tekevät yhteistyötä sisäilmaongelmien torjumiseksi. Kuntien oman rahoituksen lisäksi valtio voisi osallistua ongelmien torjuntaan omalla rahoitusohjelmallaan.

Mäkisalo-Ropponen huomauttaa, että myös useat asiantuntijatahot ovat esittäneet kansallista korjausohjelmaa julkisten rakennusten korjaamiseksi.

– Hyvinvointi-investoinnit sisäilmaongelmien poistamiseksi ovat satsauksia, jotka maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin tulevaisuudessa.

IS: Sipilän terveystietoja yritettiin kaivaa esiin

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Ilta-Sanomille, että hänen terveystietojaan on yritetty urkkia. Sipilän mukaan hänen sosiaaliturvatunnuksensa oli kaivettu esiin ja terveystietoja yritettiin saada Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista. Trafi seuraa lentäjien terveystietoja, mutta järjestelmä ei ole julkinen.

Sipilällä on lentolupakirja. Hän on ohjannut lentokonetta itse myös virkamatkoillaan.

Sipilä kommentoi Ilta-Sanomille myös hallituksensa ministerien määrää, jota on kritisoitu liian vähäiseksi. Edellisessä Alexander Stubbin (kok.) hallituksessa oli kolme ministeriä enemmän.

Sipilän mukaan ministerien määrää voidaan tarvittaessa nostaa.

– Jos arvioidaan, että tarvitaan lisää, sitten otetaan. Ei se minulle sen kummempi asia ole. On pari kertaa käyty keskusteluakin asiasta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta