”Viemässä suomalaisnuorilta vapauden opiskeluun” – Rinne varoitti HSTV:ssä opintorahaleikkauksen seurauksista

Kuva: Lehtikuva
– Opintorahaleikkaus tarkoittaa sitä, että joiltakin nuorilta suomalaisilta viedään vapaus opiskeluun, sanoo Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli tänään vieraana Helsingin Sanomien Studio Kulmapöydän (HSTV) suorassa lähetyksessä.

Pöydälle nostettiin kansanedustaja Timo Harakkaan (sd.) julkisuudessa henkilöitynyt manifesti SDP:n uudistamiseksi.

Tässä yhteydessä – ja yleensä suhteessa uudistustyöhön ja kansalaisyhteiskuntaan – Antti Rinne halusi nostaa esille Lauri Ihalaisen vetämän prosessin Yhteisen vastuun sopimuksesta.

– Meillä on nyt olemassa koonti siitä, miten tämä prosessi toimi, miten se toi erilaisia aloitteita ja ajatuksia esille, hän selvitti.

Kättä päälle -prosessi julkistetaan ensi tiistaina. Mukana oli yli 60 kansalaisjärjestöä. Valtakunnallisia ja alueellisia tilaisuuksia järjestettiin yhteensä parikymmentä.

–Keskustelun pohja oli SDP:n alustama, mutta SDP ei ollut se, joka ikään kuin ylhäältä käsin opetti, mitä teidän rauhaan kuuluu. Tasavertaisesti ideoita heitellen prosessissa haettiin erilaisiin asiakokonaisuuksiin ratkaisuja, kertoi Rinne.

Puheenjohtajan mukaan prosessi oli erittäin opettavainen myös puolueelle näyttämällä suuntaa paluulle kansalaisyhteiskuntaan.

Viedäänkö osalta suomalaisnuoria vapaus opiskeluun?

HSTV:ssä otettiin puheeksi myös sosialidemokraateille keskeinen arvo, vapaus.

Antti Rinteeltä kysyttiin, mistä suomalaiset pitäisi nyt vapauttaa.

Rinteen mielestä ero oikeistolaisen ja sosialidemokraattisen ajattelun välillä kulkee vapauden kohdalla siten, että oikeistolaiset ajattelevat vapautta lähinnä vapautena jostakin. Sosialidemokraattien näkökulmasta vapaus merkitsee vapautta johonkin.

Konkreettiseksi ajankohtaiseksi esimerkiksi Rinne otti hallituksen esityksen opintotuen leikkaamisesta.

– Tässä tilanteessa sosialidemokraattinen vapaus tarkoitttaa sitä, että opiskelijoilla pitää olla riittävä toimeentulo, jotta he voivat vapaasti ja yhdenvertaisesti opiskella.

– Jokaisella pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus kouluttautua kykyjensä mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Siihen eivät voi vaikuttaa tulot tai varallisuus. Mahdollisuuden pitää olla kaikilla, hän painotti.

Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen.

Lähetyksen alussa Helsingin  Sanomien toimittajakaksikko Piia Elonen ja Marko Junkkari halusi palata Rinteen kanssa viime päivinä vilkkaana vellonneeseen keskusteluun sotaharjoituksista, joihin Suomi osallistuu.

Rinteen mukaan kysymys on ollut siitä, tehdäänkö ulko- ja turvallisuuspoliittiset arviot poliitikkojen eli eduskunnan toimesta vai johtavatko ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa virkamiehet, sotilaat.

– SDP:n näkökulma on täysin selkeä: eduskunta viime kädessä päättää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjat, Rinne korosti.

Hän muistutti, että vaikka kyseessä ovat tekniset, sotilasvoimaa kehittävät harjoitukset, niihin saattaa liittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan elementtejä.

– Pitää olla tarkka siitä, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen, lisäsi Rinne.

Antti Rinne tuohtui Juhana Vartiaiselle: ”Uskomatonta roskaa!”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee jyrkästi kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen puheita.

”Vartiaisen arvio työttömien ”kyvystä” työllistyä on käsittämätön ja epäinhimillinen. Hänen mukaansa vain 40 000 työttömän on mahdollista työllistyä. Uskomatonta roskaa!!!”

Hyvällä tuella ja koulutuksella ehdoton enemmistö työttömistä saadaan takaisin työelämään, kunhan talous kasvaa kestävästi, Rinne kirjoittaa Facebookissa.

”Juhana Vartiainen on monien lähteiden mukaan Kokoomuksen tärkein ”työelämäasiantuntija”. Osoittaa Kokoomuksen täydellistä irtaantumista työttömien arjesta ja todellista ylimielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan.”

Vartiainen vastasi Rinteelle Twitterissä.

”Antti: TEM:in työttömistä työllistyy tunnetusti vuodessa noin 300 000 avoimille työmarkkinoille. Toisaalta uusia työttömiä tulee noin 600 – 700 tuhatta. Isot virrat.”

”Rakenteellinen työttömyysaste (ehkä n 7 %) syntyy siitä, että kun työttömyysaste on laskenut tuolle tasolle, siitä ei enää paljon piitata ja kohoavat palkkavaateet nostavat kustannusinflaation niin korkealle että (netto)työllisyyskasvu tyrehtyy.”

Keskustelua aiheesta

Antti Häkkäsen kohukampanjasta: ”Kertoo surullisella tavalla, miten monelle naiselle häirintä ja pelkoa aiheuttavat tilanteet ovat arkipäivää”

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan kynnyksen ilmoittaa rikollisesta tai asiattomasta käytöksestä tulisi olla mahdollisimman matala.

”Tätä kynnystä meidän pitää pyrkiä madaltamaan tuomitsemalla kaikki naisiin kohdistuva häirintä.”

Häkkänen kertoo, että yhtenä toimenpiteenä on Suomessa juuri käynnistetty selvitys pakkoavioliittojen poliisille ilmoittamisen esteistä ja viranomaisyhteistyön ja rikosprosessiketjun toimivuudesta avioliittoon pakottamista koskevissa asioissa.

– Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva väkivalta ovat rikoksia, joissa uhreilla on muita suurempi alttius lisäkärsimyksille, toistuvalle uhriksi joutumiselle, pelottelulle tai kostotoimille. Juuri siksi EU:n uhridirektiivin aikaansaaminen on ollut erittäin tärkeää, Häkkänen painotti.

Häkkäsen mukaan seksuaalinen häirintä on ilmiö, jota on kitkettävä määrätietoisesti.

– Kaikenlainen häirintä on tuomittava voimakkaasti ja häirintään puuttumiseen on kehitettävä entistä tehokkaampia keinoja niin lainsäädännön kuin erilaisten politiikkaohjelmienkin avulla.

Häkkänen huomioi myös viime viikkojen kohukampanjan.

– Sosiaalisessa mediassa viime aikoina nopeasti levinnyt #metoo-kampanja kertoo surullisella tavalla, miten monelle naiselle häirintä ja pelkoa aiheuttavat tilanteet ovat arkipäivää. Meillä on velvollisuus puuttua asiaan, Häkkänen sanoi.

Häkkänen puhui EU:n vuosittaisessa suuressa perusoikeusfoorumissa Brysselissä.

Soini huolestui mutta uskoo: Tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) katsoo Saksan tilannetta tietyllä huolestuneisuudella. Hallitusneuvotteluiden katkeaminen lisää hänen mukaansa epävarmuutta. Soinin mukaan Saksa on kuitenkin vahva maa ja vahva demokratia, joten tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella.

Saksan kristillisdemokraattien hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa päättyivät tuloksettomina eilen illalla.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin hallitus on hylännyt viisi kemianalojen neuvottelutulosta

Kuva: Timo Sparf
TEAMin puheenjohtaja Heli Puura.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin hallitus on hylännyt viisi kemianalojen lokakuun lopulla sovittua neuvottelutulosta.

TEAMin mukaan peruskemian, muovi- ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian neuvottelutulokset hylättiin äänin 10–6. Ilman äänestystä hylättiin myös Kemianteollisuuden kanssa neuvotellut tulokset, jotka koskevat Fiskars Finlandia ja lasikeraamista alaa.

TEAMin hallitus päätti tulosten hylkäämisestä perjantain kokouksessaan. Samalla myös hyväksyttiin kuusi neuvottelutulosta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Karmeat kohtalot jäävät taka-alalle” – SDP:n Salonen: Pitääkö lastensuojelulakiin kirjata lasten määrä työntekijää kohden?

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen ehdottaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) harkittavaksi lastensuojelulain muutosta niin, että lakiin kirjattaisiin enimmäisasiakasmäärä työntekijää kohden.

Salonen sanoo jo vuosia puhutun lastensuojelun kohtuuttomasta työnkuormasta, josta viime kädessä kärsivät ne lapset, joilla muutenkin on jo hätä. Muutosta asiaan ei ole saatu laatusuosituksillakaan. Yli tuhat sosiaalialan ammattilaista ja opiskelijaa on tänään lasten oikeuksien päivänä vedonnut poliitikkoihin, jotta alan ongelmiin puututtaisiin.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on muutama vuosi sitten valmisteltu kunnille ohjeistukseksi lastensuojelun laatusuositus, jota noudattamalla lastensuojelun tilaa olisi mahdollisuus kohentaa. Kuntien todellisuus on kuitenkin yhä toinen kuin mitä suositukset linjaavat. Näyttää siltä, että suositukset eivät riitä, vaan lakiin olisi saatava kirjaus lastensuojelun vastuutyöntekijän enimmäisasiakasmäärästä, sanoo Salonen.

Salosen mukaan liian suuret asiakas- ja työmäärät vaarantavat sekä lasten että työntekijöiden oikeusturvan. Valviran vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan yli viidennes kaikista kunnista oli sellaisia, joissa asiakkaita oli 60 yhtä vastuusosiaalityöntekijää kohden. Työntekijät uupuvat ja vaihtuvat usein, eikä lapsia ja perheitä pystytä välttämättä auttamaan oikea-aikaisesti ja riittävän hyvin.

– Tämä on jatkuva arkipäivän todellisuus monessa Suomen kunnassa, eikä se muutu itsekseen. Mediaan nousee aika ajoin järkyttäviä tragedioita, kuten perhesurmia. Tapauksia surraan muutama viikko julkisuudessa, mutta sitten lasten karmeat kohtalot jäävät taka-alalle, kunnes taas nousee otsikoihin uusi vastaava tapaus. Selvityksiä lasten tarvitsemasta avusta on tehty jo ihan riittämiin. Nyt tarvitaan tekoja, vaatii Kristiina Salonen.

– Lastensuojelun pitäisi pystyä luomaan luottamuksellinen suhde lapseen ja hänen vanhempiinsa. Silloin on oltava aikaa nähdä ja kuulla, miten perheessä todella voidaan. Lapsia voi suojella vain, jos reagoidaan kaikkiin tiedossa oleviin huoliin ajoissa. Usein lapsen tilanteesta tiedetään kyllä jo päivähoidossa, naapurissa tai tuttavaperheissä. Olisi pitänyt -jälkiviisaus on lapselle liian myöhäistä, Kristiina Salonen toteaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta