Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Viestikoekeskus-jutun puolustus: “On kokonaan jäänyt selvittämättä, mitä tapahtui 14. ja ja 15. joulukuuta ennen kuin julkaisupäätös oli tehty”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kahta Helsingin Sanomien toimittajaa puolustava asianajaja Kai Kotiranta sanoo, että HS:n 16. joulukuuta 2017 julkaiseman Viestikoekeskus-jutun julkaisupäätöksen on tehnyt lehden toimituksen johto.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen mukaansa juttu siirrettiin tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi toimituksen johdolle 14. joulukuuta ja se hyväksyttiin ja sen julkaisemisesta päätettiin 15. joulukuuta. Kotirannan mukaan syytetyillä toimittajilla ei ole ollut mitään tekemistä julkaisuprosessin tai päätöksenteon kanssa.

Oikeudenkäynnin tauolla Kotiranta ei kommentoinut, ketä toimituksen johdolla tässä tapauksessa tarkoitetaan.

-  Tähänkin saadaan varmaan vastaus ja valotusta sitten, kun kuullaan päätoimittajia oikeudenkäynnissä. Lähtökohtaisesti Helsingin Sanomien toimituksen johto on havaittavissa ja selvitettävissä.

HELSINGIN Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä on tänään kuultu syyttäjien ja puolustuksen asiaesittelyä. Syyttäjät vaativat kolmelle HS:n toimittajalle ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä.

Oikeudenkäynnissä on kyse HS:n 16. joulukuuta 2017 julkaisemasta artikkelista ja sen jälkeen julkaistavaksi aiotusta artikkelikokonaisuudesta, jotka koskivat Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa tietoa, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden takia määrätty salassa pidettäväksi.

Syytettyinä asiassa ovat kaksi julkaistun artikkelin kirjoittajiksi merkittyä toimittajaa ja esimiestehtävissä työskennellyt toimittaja. Kaikki kiistävät syytteet.

Puolustus ilmoitti tänään kutsuvansa uusina todistajina vastaavan päätoimittaja Kaius Niemen ja päätoimittaja Antero Mukan. Heidän on tarkoitus todistaa siitä, ettei esimiestehtävissä työskennelleellä syytetyllä ole asemassaan ollut toimivaltaa tehdä artikkelin julkaisupäätöksiä.

-  En ota kantaa vielä siihen, mitä siellä kuulemisessa tulee ilmenemään ja mitä siellä selviää. Meille keskiössä on se, että vastaajat eivät syyllistyneet siihen tekoon, josta heille rangaistusta vaaditaan, Kotiranta sanoi.

VASTAAVA päätoimittaja Niemi oli epäiltynä esitutkinnassa, mutta hän ei saanut syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Julkisuudessa on ihmetelty Niemen jäämistä syytteiden ulkopuolelle ja sitä, miksi tämä ei ole poliisikuulusteluissa vastannut kysymyksiin.

Puolustus puolestaan ihmettelee sitä, miksi poliisi ei esitutkinnassa ollut kiinnostunut toimituksellisesta prosessista ja julkaisua edeltävien päivien, 14.-15. joulukuuta, tapahtumista.

-  Me lähdemme siitä, että tässä on noudatettu ihan normaaleja Helsingin Sanomien toimituksellisia prosesseja ja niitä prosesseja ei ole selvitetty lainkaan tässä esitutkinnassa, Kotiranta sanoi.

-  Tässä tapauksessa on kokonaan jäänyt selvittämättä, mitä tapahtui 14. joulukuuta ja 15. joulukuuta ennen kuin julkaisupäätös oli tehty.

STT kysyi jutun tutkinnanjohtajalta, keskusrikospoliisin rikosylikomisariolta Ari Juottoselta, selvittikö poliisi tarpeeksi julkaisua edeltävien päivien tapahtumia toimituksessa. Juottonen sanoi, ettei voi kommentoida oikeudenkäynnissä käsiteltäviä asioita.

-  En voi lähteä tällaista arvioimaan nyt varsinkaan oikeudenkäynnin ollessa käynnissä, hän sanoi.

Niemen ohella syytteettä jäi esitutkinnassa epäiltynä ollut HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen. Hänen tietoisuutensa artikkelista jäi syyttäjän mukaan epäselväksi. Keskusrikospoliisi kuulusteli artikkelin aikaan HS:n toimituspäällikkönä työskennelleen Erja Yläjärven vasta syyskuussa sen jälkeen kun puolustus päätti kutsua tämän todistajaksi. Yläjärvi kertoi, että Niemi tiesi julkaistusta artikkelista viimeistään kaksi päivää aiemmin, eli 14. päivänä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Jecaterina Mantsinen, Maria Rosvall

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE