Politiikka

Vihreä tyrmäys Guggenheimille: ”Täysin last season” — ja ehdotus museon tilalle: ”Ympärivuotinen hiekkaranta”

Lehtikuva
Lehtikuva

Helsingin kaupunginvaltuusto äänestää tämän viikon keskiviikkona Guggenheim-museon kohtalosta. Äänestyksestä on ennakoitu äärimmäisen tiukkaa. Vihreät on yksi ryhmä, joka tulee jakautumaan äänestyksessä.

Kallion Seudun Vihreiden puheenjohtaja Lilja Tamminen lukeutuu hankkeen arvostelijoihin. Hän kirjoittaa verkkosivuillaan pitävänsä käsittämättömänä, että asiasta väännetään vieläkin.

— Guggenheim on parhaan arvaukseni valossa brändinä tyylipuhdasta 90-lukua – siis täysin last season ja ollut sitä jo pidemmän aikaa. Guggenheim-säätiön hallinto on käsittääkseni ollut kriisitilassa vuosikymmenen ja on muutenkin talousvaikeuksissa. Helsinki-Guggis olisi silkkaa pelastavaa hyväntekeväisyyttä säätiölle.

Ennen kaikkea tulisi tehdä jotain uutta ja sellaista, jota muualta ei jo löydy.

Tamminen esittää kirjoituksessaan kolme vaihtoehtoa Guggenheim-museon sijasta. Hän sanoo, että jos kaupunki on valmis käyttämään tonttiin 130 miljoonaa euroa 20 vuoden aikavälillä, sillä saa kurantimpaa tavaraa halvemmallakin.

— Jos halutaan tehdä poliittisena hankkeena jotain, ennen kaikkea tulisi tehdä jotain uutta ja sellaista, jota muualta ei jo löydy.

Tammisen mukaan tontille voisi tulla esimerkiksi maailman ensimmäinen internet-kulttuurin ja mediataiteen museo tai tulevaisuusmuseo. Yhtenä vaihtoehtona hän väläyttää ympärivuotista hiekkarantaa.

— Miltä tuntuisi katsella lämpimältä ja valoiselta biitsiltä lasi­rakennelman ulko­puolella tippuvaa lumi­sadetta tai pelastautua sinne sateisena vapaa­päivänä? Entä pulpahtaa hyytävään keinoavantoon talvisin? Paikka palvelisi samaan aikaan kaamosmasennushoitolana, ravintolakompleksina ja konserttipaikkana. Hotelleja on jo kivenheiton päässä.

Tamminen vetoaa valtuustoon, ettei se äänestä Guggenheim-hankkeen puolesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat