Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vihreät esittää viinin myynnin sallimista ruokakaupoissa – “Tärkeää monipuolistaa suomalaista alkoholikulttuuria”

iStock

Vihreät esittää viinin myynnin sallimista ruokakaupoissa poliittisessa ohjelmassaan. Puoluekokouksen niukka enemmistö oli sitä mieltä, että kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajaa olisi syytä nostaa, sanoi ohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko tiedotustilaisuudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vihreät esittää, että prosenttiraja nostetaan 15,5:een nykyisestä 5,5 prosentista.

-  Tästä asiasta on käyty vuosien mittaan paljon keskustelua. Me ollaan nähty, että olisi tärkeää monipuolistaa suomalaista alkoholikulttuuria. Toki tämä uudistus pitäisi toteuttaa niin, että huolehditaan edelleen päihdehaittojen minimoimisesta, perusteli vanhempainvapaalla olevaa Maria Ohisaloa puheenjohtajana sijaistava Iiris Suomela.

Puolue kannattaa yhä kannabiksen laillistamista

Myös kannabiksen myynnin laillistaminen jäi vihreiden poliittiseen ohjelmaan puoluekokouksessa järjestetyn äänestyksen jälkeen. Osa vihreistä halusi muuttaa viime vuoden puoluekokouksessa tehdyn päätöksen passiiviseksi, mutta muutosta ei hyväksytty.

Pitkon mukaan lähtökohta on, että asiassa nojataan tutkittuun tietoon ja lähdetään liikkeelle haittojen minimoimisen kautta. Myyntiä säänneltäisiin, jotta estettäisiin kannabiksen päätyminen alaikäisille.

Lisäksi vihreät päätti muun muassa tukea nuoren itsenäistymistä ja taloustaitojen opettelua ehdottamalla, että huoltajalle maksettavasta lapsilisästä maksetaan 25 prosenttia nuorisorahana 15-16-vuotiaalle.

Vihreät sai kaksipäiväisen puoluekokouksensa jälkeen hyväksyttyä poliittisen ohjelman, joka määrittelee, mitä asioita puolue haluaa edistää eduskuntakaudella 2023-2027.

Ohjelma esittää muun muassa isoja satsauksia luonnonsuojeluun sekä koulutukseen, koska vihreiden tavoite on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Nyt ei ollut se hetki

Puolue päätti poistaa poliittisesta ohjelmastaan kohua herättäneen ehdotuksen sunnuntailisien uudistamisesta. Puoluekokous äänesti ehdotusta vastaan. Lauantaina ehdotus vielä oli ohjelman luonnoksessa, mutta se sai laajaa vastustusta osakseen sosiaalisessa mediassa.

Ehdotuksena oli uudistaa sunnuntailisiä vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta. Tämä olisi tarkoittanut lakisääteisten sunnuntailisien poistamista ja siirtämistä esimerkiksi viikonloppulisiin tai muuten palkkoihin.

-  Nyt ei ollut se hetki, jolloin tällaista uudistusta pitäisi lähteä tekemään. Tämän hetken isoin kysymys työmarkkinoilla on julkisen sektorin pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkakuopan poistaminen, josta myös ohjelmassa linjattiin. Olemme pitäneet tätä pidempään esillä ja toivomme, että tähän löytyy nyt ratkaisut, Suomela sanoi.

Suomelalta kysyttiin, oliko puoluejohto aktiivinen siinä, että sunnuntailisä tuli äänestykseen salissa, mutta hän sanoi sen lähteneen vahvasti vihreiden kentältä ja puoluekokousväeltä.

-  Toki mahdollistimme, että puoluekokouksen tahto päästään ilmaisemaan. Asiasta äänestettiin ja siinähän nähtiin, mikä se tahto oli. Kirjaus poistettiin.

Myöskään ehdotus, jossa olisi otettu voimakkaasti myönteinen kanta ydinvoimaan ei menestynyt työryhmässäkään. Pitkon mukaan kanta ei siten muutu, se on ollut jo pidempään neutraali.

-  Emme myöskään ole missään tapauksessa kielteisiä, vaan jokainen periaatelupa ja hanke katsotaan omanansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE