D-analyysit

Tosipaikan tullen nuori liberaali kaupunkipuolue vihreät todisti tarvitsevansa kabinettipolitiikkaa ja 60-vuotiasta miestä

Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Ne olivat murskajaiset: 40–1. Tiedettiin, ettei Outi Alanko-Kahiluodon kannatus vihreiden johtoon ollut kovaa. Ehkä silti muutamaa ääntä enemmän oli lupa odottaa, silläkin tiedolla, ettei Alanko-Kahiluoto vaivautunut lomamatkaltaan Japanista edes kokouspaikalle Helsinkiin. Hän kyllä tiesi, mitä oli luvassa.

Demokraatti löysi sattumoisin Alanko-Kahiluodon ainoan kannattajan aamulla ennen kokousta.

Puheenjohtajavalinnan teki vihreiden puoluevaltuuskunta, joka koostuu suhteellisen tuntemattomista kuntavaikuttajista, ei siis mistään kansallisesti vaikutusvaltaisesta ”eliitistä”. Kuitenkin tämänkin porukan äänijakauma muistuttaa suuresti sitä vastaanoton eroa, joka syntyi kun Alanko-Kahiluoto ilmoittautui ehdolle ja kun Pekka Haavisto teki saman vajaata viikkoa myöhemmin.

Oikea puolue-eliitti villeniinistöineen ja mariaohisaloineen otti Haaviston uhrautumisen riemumielin vastaan, kun Alanko-Kahiluodon panosta ympäröi vain synkkä hiljaisuus.

Nyt vihreät korostaa yhtenäisyyttään sekasortoisen syksyn päätteeksi. Numeroiden valossa näin toki onkin. Vasta tulevaisuus näyttää, saako päivänpolitiikasta pitkään sivussa ollut pätkäpuheenjohtaja pumpattua vihreiden koneeseen virtaa vuoden kestäneen kannatuskadon jälkeen. Potentiaalia vihreillä tietenkin on, ja sen suosio on edelleen selvästi korkeammalla kuin edellisten eduskuntavaalien tulos.

Vääräleukojen mielestä nuorten Maria Ohisalon ja Emma Karin kieltäytymiset sekä 60 vuotta tänä vuonna täyttäneen Haaviston valitseminen suljettujen ovien takana todistavat, että tosipaikan tullen liberaali kaupunkipuoluekin turvautuu tuttuihin metkuihin: kabinettipolitiikkaan ja kokeneeseen mieheen.

Vihreillä on nyt nuorin jäsenistö kaikista suurista puolueista mutta vanhin puheenjohtaja. Uusvanhan puheenjohtajan mukaan vihreät on kriisissä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat