D-analyysit

Vihreiden johtoon on tarjolla osaava ja kokenut nainen, mutta hänestä ei puhu oikein kukaan – Miksi julkinen keskustelu pyörii miesten ympärillä?

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Voi vain kuvitella, miltä Outi Alanko-Kahiluodosta tuntuu. 52-vuotias filosofian tohtori on poliitikko parhaassa iässä, riittävän nuori ollakseen motivoitunut uusiin haasteisiin, riittävän kokenut ottaakseen vastaan yhä keskeisempiä tehtäviä.

Alanko-Kahiluoto ilmoitti viime viikonloppuna olevansa valmis vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi, joka valitaan lauantaina. Taustalla on Touko Aallon sairastuminen ja luopuminen puheenjohtajuudesta. Kukaan muu kuin Alanko-Kahiluoto ei ole kertonut mistään muusta kuin ettei halua tehtävään.

Alanko-Kahiluodon kuningatartien esteenä on yksi iso Mutta: vihreitä ei näytä kiinnostavan entisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan palvelukset. Vaitonaisuus hänen ilmoittautumisensa ympärillä on paljonpuhuvaa.

Ei tarvitse paljon kärjistää, kun sanoo, että ehdokkaana on nainen, eikä hänestä puhu kukaan, kun kaikki puhuvat vain kahdesta miehestä.

Nämä miehet ovat vihreiden entiset puheenjohtajat Ville Niinistö ja Pekka Haavisto, joiden aikeista ei ole hiiskuttu julkisuudessa mitään ennen tätä päivää. Niinistö ilmoitti aamulla Lännen Median lehdissä jättävänsä eduskunnan kokonaan. Haavisto puolestaan on kaksinkertainen presidenttiehdokas, joka ei ole pitkään aikaan hakeutunut varsinaisen päivänpolitiikan keskiöön. Kun Niinistö perusteli vetäytymistään sanomalla, että ”samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa”, sisältää se viestin myös Haavistolle.

Lauantaina vihreät valitsevat uuden johtajansa suljettujen ovien takana ilman median ja yleisön läsnäoloa. Paikalla eduskunnan Pikkuparlamentissa on vain muutama kymmentä puoluevaltuuskunnan jäsentä. Virallinen perustelu kuuluu jotensakin niin, että tilaisuuteen osallistujille halutaan taata täysi rauha puhua asiasta.

Kukin tyylillään. Politiikassa mikään ei ole niin kuin on, vaan niin on miltä näyttää. Nyt näyttää siltä, että ainakaan ainoa virallinen tarjokas Alanko-Kahiluoto ei kelpaa.

Miksi ei? Vihreiden sisäpiirin mukaan Alanko-Kahiluodon toiminta puolitoista vuotta sitten arveluttaa yhä. Silloin Alanko-Kahiluoto jätti puheenjohtajavaalin väliin ja kertoi tehneensä sen siksi, että koki Niinistön tukeneen liian näkyvästi Emma Karia, joka kuitenkin hävisi Touko Aallolle. Tämä on saattanut näyttäytyä rintamakarkuruutena. Toisaalta vihreistä kerrotaan, että Alanko-Kahiluodon viime viikonlopun ilmoitus tarjoutua nyt puheenjohtajan tehtävään voidaan tulkita sooloiluksi, kun vihreät ovat muutoin koettaneet etsiä porukalla yhteistä ratkaisua. Tämä selittäisi senkin, miksei Alanko-Kahiluotoa ole näyttänyt tukevan julkisuudessa oikein kukaan.

Viimeksi Maria Ohisalo twiittasi tänään, että ”sekä Emma Kari että Pekka Haavisto ovat tunnettuja, osaavia ja luotettavia vihreitä poliitikkoja ja molemmilla on vahvat näytöt ja osaaminen viedä vihreät vaalivoittoon ja hallitukseen. Odotan molempien ilmoitusta ja tuen täysillä henkilöä, joka valitaan.”

Ei sanaakaan Alanko-Kahiluodosta.

Tänään vihreään erikoisuuteen havahtui viimein vihreiden kansanedustaja Satu Hassi, joka avautuu Ilta-Sanomissa. Hänen mukaansa Alanko-Kahiluoto kuuluu juuri niihin vihreiden kärkinimiin, joiden perään julkisuudessa on huudeltu.

”Eikö kärkinimeksi kelpaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ollut ihminen, joka on puolueen paras asiantuntija kuumimmassa sisäpolitiikan kysymyksessä eli sotessa. Minusta tässä on julkisuudessa nyt hirveästi sitä, että vain mies on uskottava.”

Viimein joku puhuu Alanko-Kahiluodosta. Kolme yötä ennen valintaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat