Politiikka

Vihreiden Jyrki Kasvi vaatii hallitukselta lisätietoa — ”Vaalitulosten manipuloinnilla on pitkä ja surullinen historia”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kysyy hallitukselta kansallisen turvallisuuden ja vaalitulosten luotettavuuden varmistamisesta sähköisten vaalien valmistelussa.

Kasvi sanoo kirjallisessa kysymyksessään, että hallituksen ministerien lausuntojen perusteella hallitus suhtautuu myönteisesti sähköiseen äänestämiseen. Kasvin mukaan äänestämisen sähköistäminen ei saa olla kuitenkaan itsetarkoitus.

”Jo pelkkä käytettävyysongelma voi pakottaa uusimaan vaalit, kuten vuoden 2008 kokeilussa tapahtui, teknisestä virheestä tai ulkoisesta manipuloinnista puhumattakaan.”

Kasvin mukaan erityisen tärkeää on turvata vaalitulos ulkopuoliselta manipuloinnilta.

”Jos vaalijärjestelmään ei voida luottaa, vaaleilla valitulta eduskunnalta ja sen luottamusta nauttivalta hallitukselta katoaa legitimiteetti. Jo pelkkä perusteltu epäilys vaalituloksen peukaloimisesta riittää, todennettua väärinkäytöstä ei tarvita.”

Valtakunnallisten vaalien uusiminen halvaannuttaisi poliittisen päätöksenteon kuukausiksi.

Kasvin mukaan vaalien ja ääntenlaskennan järjestäminen on myös turvallisuuspolitiikkaa.

Kasvi sanoo, että valtakunnallisten vaalien uusiminen halvaannuttaisi poliittisen päätöksenteon kuukausiksi, mikä saattaisi olla hyökkäyksen tarkoituskin.

”Jos operaatio onnistutaan tekemään epäilyksiä herättämättä, hyökkääjä voi kaapata koko vaalituloksen.”

Kasvi mainitsee, että esimerkiksi Yhdysvalloissa viime kuukausina koettuja tietomurtoja puolueiden ja vaaliviranomaisten tietojärjestelmiin käsitellään turvallisuuspoliittisena uhkana.

”Hyökkäysten todennäköisenä motiivina pidetään nimenomaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulokseen vaikuttamista.”

Kasvi huomauttaa, että vaalitulosten manipuloinnilla on pitkä ja surullinen historia. Hän viittaa Josef Staliniin, jonka kerrotaan sanoneen: ”On täysin merkityksetöntä, kuka äänestää tai mitä. Sen sijaan on äärimmäisen tärkeää, kuka laskee äänet ja miten.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat