Vihreiden leiristä ehdotus: ”Suomessa pitää luopua huumeiden hallussapidosta rankaisemisesta”

YAD
YAD

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO katsoo, että nykyinen huumausainelainsäädäntö toimii tarkoitustaan vastaan ja kaipaa kipeästi muutosta. ViNO vaatii luopumista huumeiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta rankaisemisesta ja voimavarojen suuntaamista haittojen ehkäisyyn ja hoitoon.

– Kieltoihin ja rangaistuksiin perustuva huumepolitiikka ei ole poistanut huumeisiin liittyviä ongelmia. Nykyinen lainsäädäntö luo päihdeongelmaisille korkean kynnyksen hakea hoitoa. Laittomuus synnyttää uhan mahdollisesta rangaistuksesta jo pelkästä käytöstä. Jokaisen on saatava hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee, ilman pelkoa rangaistuksesta, toteaa ViNOn puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.

Portugali poisti huumausaineiden käytön ja hallussapidon rangaistavuuden vuonna 2001. Samalla maassa lisättiin tiedotusta ja helpotettiin ongelmista kärsivien hoitoonpääsyä. Seurauksena esimerkiksi päihdekuolemat vähenivät 400 tapauksesta 290 tapaukseen ja uudet HIV-tartunnat vähenivät 1400 tartunnasta 400 tartuntaan.

Viime viikolla Uruguay muutti huumausainelainsäädäntöään laillistamalla kannabiksen käytön ja myymisen. Myös monissa muissa maissa huumeita koskevaa lainsäädäntöä on lievennetty.

– Suomessa pitää ottaa oppia muiden maiden kokemuksista ja luopua huumeiden käytöstä ja hallussapidosta rankaisemisesta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat