Vihreiden Niinistö: ”Nyt ei ole aika repiä ja hajoittaa – ja kutsua sitä uudistamiseksi”

Kari Hulkko
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi hallituksen leikkauspolitiikkaa.
Kari Hulkko
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi hallituksen leikkauspolitiikkaa.
Kari Hulkko
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi hallituksen leikkauspolitiikkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö nosti valtiopäivien avauskeskustelun puheessaan esille kolme uudistusta, joissa vihreät voivat tehdä hallituksen kanssa yhteistyötä: perustulokokeilun, sote-uudistuksen ja energiaremontin.

– Vihreä eduskuntaryhmä odottaa näiltä valtiopäiviltä kykyä rakentaa parempaa huomista suomalaisille. On monia asioita, jotka yhdistävät meitä. Toivomme, että hallitus keskittää tarmoaan yhä enemmän niihin asioihin. Me olemme siinä valmiita yhteistyöhön, Niinistö sanoi.

Ensimmäisenä yhteistyön mahdollisuutena Niinistö mainitsi vuoden 2017 alussa alkavan perustulokokeilun. Niinistön mukaan perustulo voi tuoda suomalaisen sosiaaliturvan 2010-luvulle. Hyvin toteutettuna perustulo poistaisi Niinistön mukaan epävarmuutta ja köyhyyttä, lisäisi ihmisten elämänhallintaa, tekisi työn tekemisen kannattavaksi, helpottaisi yrittäjyyttä ja itsensätyöllistämistä sekä lisää mielekkäästi työn määrää.

–  Vihreät haluaa olla mukana suunnittelemassa perustulokokeilua. Sen on oltava riittävän kattava ja oikeudenmukainen, Niinistö painotti.

Toinen suuri edistysaskel, jonka suuntaan vihreät haluaa vaikuttaa, on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus.

– Vihreät haluaa varmistaa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen avulla suomalaiset saavat oikean hoidon ja saavat sen ajoissa. Samalla historiallinen maakuntien demokratiauudistus on tehtävä huolella, Niinistö linjasi.

Kolmantena yhteistyön alueena Niinistö nosti esille Suomen elinkeinojen uudistamisen.

– Me tarvitsemme lisää yrittäjyyttä ja edelläkävijyyttä. Suomi tarvitsee julkisia investointeja, Raide-Jokerin ja Tampereen pikaraitiotien tapaan. Suomi tarvitsee myös energiaremonttia. Tänä keväänä tarvitaan hallitukselta kannustimet uusiutuvan energian vauhdittamiseksi. Vihreät ehdottaa huutokauppaa keinona energiaremontin vauhdittamiseksi, Niinistö totesi.

Niinistö myös moitti puheessaan näköalatonta leikkauspolitiikkaa ja kehotti tekemään päätöksiä, jotka vahvistavat suomalaisten uskoa tulevaisuuteen.

– Nyt ei ole aika pelotella ihmisiä ”Kreikan tiellä”. Nyt ei ole aika irtisanoa ihmisiä tuhansittain korkeakouluistamme tai rajoittaa lastemme mahdollisuutta yhdenvertaiseen varhaiskasvatukseen. Nyt ei ole aika leikata asioista, jotka ovat koko tulevaisuutemme peruskivi, Niinistö painotti.

– Nyt ei ole aika repiä ja hajottaa – ja kutsua sitä uudistamiseksi. Me tarvitsemme sellaisia päätöksiä, joilla luodaan suomalaisille tulevaisuudenuskoa. Me tarvitsemme luottamusta siihen, että lapsillamme voivat olla asiat huomenna paremmin, Niinistö sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat