Politiikka

Vihreiden Niinistö yrittää karistaa valtataistelun tomuja puolueensa niskoilta: Se oli ensirakkautta!

Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö astui vihdoin tiistaina iltapäivällä laajemmin julkisuuteen puolueessaan käynnissä olevasta valtataistelusta. Hän kirjoitti Facebook-päivityksessään laajasti ja perusteli, miksi hän on rakastunut puolueeseen niin syvästi. Kirje on kuin oodi menetetylle ensirakkaudelle.

– Vihreät on minulle todella rakas liike. Tulin vihreisiin 2000-luvun taitteessa, koska rajat ylittävät ympäristökriisit sekä talouden ja työelämän murros vaativat uusia ratkaisuja. Vihreät on yhteiskuntaa ihmisten ja ympäristön ehdoin uudistava liike. Tämä on nyt ajankohtaisempaa kuin kenties koskaan. Silti on yksi aivan erityinen asia, joka vihreissä vei sydämeni heti askeleilta mukanaan: avoin ja demokratiaa uudistava tapa toimia, johon on helppo tulla mukaan, Niinistö tunnustaa.

Jäähyväiset ovat pitkät ja  tunteikkaat. Lukija alkaa tuntea myötähäpeää raavasta miestä kohtaan.

– Vihreissä jokaisella jäsenellä on merkitystä ja puolueen hierarkia on olemattoman matala. Heinolan kesäkokouksessa vuonna 2002 olin mukana tulevana uutena eduskuntavaaliehdokkaana parin keskeisen tukiryhmäläiseni kanssa. Kokouspaikan saunamökillä istuimme melko uusina vihreinä iltaa puolueen johtohahmojen Osmo Soininvaaran ja Satu Hassin kanssa. Väittelimme politiikasta, ja siinä väittelyssä asia-argumentit ratkaisivat auktoriteetin sijaan. Olimme ystävieni kanssa vaikuttuneita.

Osmo Soininvaarasta tuskin tuntuu yhtä auvoiselta hänen tultua heitetyksi hiljattain ulos Helsingin vihreän valtuustoryhmän kokouksesta.

– Tänään on julkisuudessa keskusteltu jälkeeni tulevan puheenjohtajan valinnasta. Minusta on hienoa, että vihreissä puoluejohtaja valitaan suoralla jäsenvaalilla. Se on reilu ja avoin valintatapa, jolloin jokainen jäsen voi itsenäisesti arvioida kunkin ehdokkaan linjan ja osaamisen. Jäsenvaali estää kaikenlaisen valtapelin, joita Suomessa on puoluepolitiikassa aivan liikaa. Olen onnellinen siitä, että itse tulin valituksi suoralla ja avoimella jäsenvaalilla. Nyt vihreiden yli seitsemän tuhatta jäsentä tekevät valinnan, Niinistö sanoo.

– Teen yksiselitteisen selväksi osaltani seuraavan. Toivon, että ehdokkaita on useita. Itselläni ei ole eikä tule olemaan kantaa siihen kuka on seuraajani vihreiden puheenjohtajana. Jäsenistö päättäköön. Se on oikein. Siinä jokaisen ehdokkaan kyvyt ja poliittiset näkemykset testataan avoimesti julkisuudessa. Niin sen pitää tulevaisuuteen katsovassa liikkeessä ollakin. Tätä avointa ja suoraa jäsenvaalia tuen koko sydämestäni, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön peräänkuuluttama avoimuus ei ainakaan tiistaina toteutunut. Kansanedustajat eivät kommentoineet tilannetta juuri lainkaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat