Turva – Hymy

Vihreiden Niinistö yrittää karistaa valtataistelun tomuja puolueensa niskoilta: Se oli ensirakkautta!

Kuva: Lehtikuva
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö astui vihdoin tiistaina iltapäivällä laajemmin julkisuuteen puolueessaan käynnissä olevasta valtataistelusta. Hän kirjoitti Facebook-päivityksessään laajasti ja perusteli, miksi hän on rakastunut puolueeseen niin syvästi. Kirje on kuin oodi menetetylle ensirakkaudelle.

– Vihreät on minulle todella rakas liike. Tulin vihreisiin 2000-luvun taitteessa, koska rajat ylittävät ympäristökriisit sekä talouden ja työelämän murros vaativat uusia ratkaisuja. Vihreät on yhteiskuntaa ihmisten ja ympäristön ehdoin uudistava liike. Tämä on nyt ajankohtaisempaa kuin kenties koskaan. Silti on yksi aivan erityinen asia, joka vihreissä vei sydämeni heti askeleilta mukanaan: avoin ja demokratiaa uudistava tapa toimia, johon on helppo tulla mukaan, Niinistö tunnustaa.

Jäähyväiset ovat pitkät ja  tunteikkaat. Lukija alkaa tuntea myötähäpeää raavasta miestä kohtaan.

– Vihreissä jokaisella jäsenellä on merkitystä ja puolueen hierarkia on olemattoman matala. Heinolan kesäkokouksessa vuonna 2002 olin mukana tulevana uutena eduskuntavaaliehdokkaana parin keskeisen tukiryhmäläiseni kanssa. Kokouspaikan saunamökillä istuimme melko uusina vihreinä iltaa puolueen johtohahmojen Osmo Soininvaaran ja Satu Hassin kanssa. Väittelimme politiikasta, ja siinä väittelyssä asia-argumentit ratkaisivat auktoriteetin sijaan. Olimme ystävieni kanssa vaikuttuneita.

Osmo Soininvaarasta tuskin tuntuu yhtä auvoiselta hänen tultua heitetyksi hiljattain ulos Helsingin vihreän valtuustoryhmän kokouksesta.

– Tänään on julkisuudessa keskusteltu jälkeeni tulevan puheenjohtajan valinnasta. Minusta on hienoa, että vihreissä puoluejohtaja valitaan suoralla jäsenvaalilla. Se on reilu ja avoin valintatapa, jolloin jokainen jäsen voi itsenäisesti arvioida kunkin ehdokkaan linjan ja osaamisen. Jäsenvaali estää kaikenlaisen valtapelin, joita Suomessa on puoluepolitiikassa aivan liikaa. Olen onnellinen siitä, että itse tulin valituksi suoralla ja avoimella jäsenvaalilla. Nyt vihreiden yli seitsemän tuhatta jäsentä tekevät valinnan, Niinistö sanoo.

– Teen yksiselitteisen selväksi osaltani seuraavan. Toivon, että ehdokkaita on useita. Itselläni ei ole eikä tule olemaan kantaa siihen kuka on seuraajani vihreiden puheenjohtajana. Jäsenistö päättäköön. Se on oikein. Siinä jokaisen ehdokkaan kyvyt ja poliittiset näkemykset testataan avoimesti julkisuudessa. Niin sen pitää tulevaisuuteen katsovassa liikkeessä ollakin. Tätä avointa ja suoraa jäsenvaalia tuen koko sydämestäni, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön peräänkuuluttama avoimuus ei ainakaan tiistaina toteutunut. Kansanedustajat eivät kommentoineet tilannetta juuri lainkaan.

AVAINSANAT

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta