D-analyysit

Vihreiden puheenjohtajapeli on suljettujen ovien taakse vetäytyvä hämmentävä näytelmä, jonka pääosien esittäjät eivät puhu – mitä siis tarkoittaa Ville Niinistön hiljaisuus?

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Mitä tarkoittaa se, ettei hyperaktiivisena twiittaajana tunnettu Ville Niinistö ole sanonut halaistua sanaa vihreiden puheenjohtajavalintaan toistaiseksi ainoana ilmoittautuneesta Outi Alanko-Kahiluodosta?

Onko Alanko-Kahiluoto ehdokas, joka tulee sisäpiirissä sovitun käsikirjoituksen ulkopuolelta?

Tarkoittaako se sitä, ettei Niinistö ole antanut vieläkään Alanko-Kahiluodolle anteeksi sitä, kun tämä puolitoista vuotta sitten jättäytyi puheenjohtajavaalin ulkopuolelle, koska katsoi Niinistön tukevan liian näkyvästi Emma Karia?

Entä mitä tarkoittaa se, että samainen Niinistö kyllä ampaisi heti hehkuttamaan puheenjohtajapelistä tänään pois ilmoittautunutta Maria Ohisaloa?

Tarkoittaako se sitä, että Niinistön paluu vihreiden johtoon on nyt käytännössä varmaa?

Mitä tarkoittaa se, ettei Niinistö ole suostunut kertomaan omasta osallistumisestaan suuntaan tai toiseen mitään, vaikka vihreät valitsevat Touko Aallon seuraajan vain viiden päivän kuluttua?

Tarkoittaako se sitä, että avoimuuttaan joka paikassa kuuluttava ja sitä muilta vaativa vihreät puuhaa uutta puheenjohtajaa suljetuin ovin ja mahdollisimman vähin julkisin keskusteluin? Ainakin tänään tuli tieto, että valinnan tekevä vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontuu eduskunnan Pikkuparlamentissa lauantaina, kyllä, suljetuin ovin, ilman median tai yleisön läsnäoloa – siis oikein kaikkein parhaiden sulkeutuneisuuden perinteiden pohjalta.

Minulla ei ole vastauksia kysymyksiini. Eikä voikaan olla, sillä keskeiset nimet eivät vastaa puhelimeen.

Mutta aina voidaan jatkaa kysymyksiä: menisikö vihreiden kaltainen toiminta muissa puolueissa tai muilta puolueilta läpi, vaikkapa SDP:ltä? Ei toivoakaan.

Entä mitä ajatella puolueesta, jonka puheenjohtajan tehtävä kiinnostaa viisi päivää ennen valintaa tasan yhtä ehdokasta? Tai siitä, että uudeksi puheenjohtajaksi on tarjolla kaksi vanhaa, Niinistö ja Pekka Haavisto, jonka ympärillä ei kahden hävityn presidenttikisan jälkeen hohda päivänpolitiikan polte?

Toistaiseksi siis tiedetään vain tämä suurimpien nimien osalta:

Maria Ohisalo: ei hae puheenjohtajaksi

Emma Kari: panttaa ilmoitusta

Ville Niinistö: panttaa ilmoitusta

Pekka Haavisto: panttaa ilmoitusta

Oras Tynkkynen: panttaa ilmoitusta

Outi Alanko-Kahiluoto: hakee puheenjohtajaksi

Kuka jättäytyy seuraavaksi pois pelistä ja kuka jää viimeisenä jäljelle? Kaikki selviää aikanaan, suljettujen ovien avauduttua – eikä yhtään ennen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat