Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vihreillä on edessä tärkeät valinnat syyskuussa – Maria Ohisalo ei ole saanut haastajaa

Lehtikuva

Vihreät valitsee syyskuun puoluekokouksessa tavanomaiseen tapaan puolueelle puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtajiston. Tällä kertaa varapuheenjohtajistoon kiinnittyy erityisen paljon mielenkiintoa, sillä yhdellä varapuheenjohtajista tulee olemaan todennäköisesti poikkeuksellisen paljon valtaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vihreiden nykyinen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on jäämässä perhevapaalle joulukuussa. Ohisalo on ilmoittanut hakevansa jatkokautta puolueen johdossa, eikä hänelle ole ilmaantunut vastaehdokkaita.

Useat vihreiden eduskuntaryhmän jäsenet arvioivat, että puolueen varapuheenjohtaja valitaan sillä silmällä, että hän todennäköisesti myös sijaistaa Ohisaloa.

Ohisaloa puheenjohtajana sijaistava vie puolueen maakuntavaaleihin, ministerin sijainen saa painavan sisäministerin salkun – ellei jonkinlaista ministerikierrätystä tehdä.

Suomelan mukaan voisi olla järkevää, että pestejä hoitaisivat eri henkilöt

Tällä hetkellä vihreiden varapuheenjohtajaehdokkaaksi on ilmoittautunut ainoastaan kansanedustaja Iiris Suomela. Hän sanoo, ettei tiennyt Ohisalon tulevasta perhevapaasta ennen kuin päätti lähteä varapuheenjohtajaehdokkaaksi. Suomela kertoo tehneensä päätöksen jo viime vuoden puolella eli ennen kuin Ohisalo edes odotti lasta.

–  Olen kuitenkin molempiin näihin pesteihin käytettävissä, Suomela sanoo.

STT:n haastattelemat vihreiden eduskuntaryhmän jäsenet arvioivat, että varapuheenjohtajiksi tulee olemaan todennäköisesti tunkua. Pestistä on tulossa aiempaa painavampi ja siten houkuttelevampi.

–  Toisaalta varapuheenjohtajaehdokkaaksi lähtemiseen voi olla nyt suurempi kynnys. Voi olla, että osa myös jättäytyy pois sen takia, yksi kansanedustajista sanoo.

Tällä hetkellä vihreiden varapuheenjohtajina toimivat Riikka Karppinen, Fatim Diarra sekä Jaakko Mustakallio. Diarra ja Mustakallio sanovat tekevänsä päätöksen ehdokkuudestaan kesälomansa jälkeen. STT ei tavoittanut Karppista.

Osa vihreiden kansanedustajista on ehdottomasti sitä mieltä, että sisäministerin sijaisen pitää olla eduskuntaryhmästä.

–  Näkisin, että se olisi eduskuntaryhmästä henkilö, joka siihen tulee, että on sillä tavalla päivän politiikassa kiinni.

Moni näkee, että se olisi eduksi, mutta ei välttämätöntä.

–  Kansanedustajana olet tietyllä tavalla päässyt asioihin enemmän sisään, tunnet prosesseja ja sinulla on jo valmista mitattua luottamusta, eräs kansanedustaja arvioi.

Molempia pestejä hoitava voisi tuoda puolueen linjaa enemmän esiin

Yksi kysymyksistä itse henkilön lisäksi on se, toimiiko sama ihminen sekä ministerin sijaisena että puheenjohtajan sijaisena.

Ministerin sijaisen valitsee puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Puoluehallitus valitsee puheenjohtajan sijaisen.

–  Varmaan optimitilanteessa henkilö olisi sellainen, että hän hallitsisi molemmat pestit ja pystyisi sijaistamaan molempia. Mutta minkä verran meillä on sellaisia ihmisiä, jotka voisivat hoitaa molempia? Eräs kansanedustaja kysyy.

Jos sama henkilö olisi sekä puheenjohtaja että ministeri, hän olisi mukana myös hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikossa. Tässä nähdään paljon etuja.

–  Tällöin hän voisi ajaa puolueen linjaa laajemmin kuin pelkässä ministerin pestissä. Jos puolueen puheenjohtajana olisi eri ihminen kuin ministerinä, paletti olisi haastavampi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE