Politiikka

Viikko pois? Lomaesitys shokeeraa: ”EK:n ehdotus on pöyristyttävä ja ihmisten todellisuudesta irtaantunut”

Istock
Istock

Demarinuoret tyrmää Elinkeinoelämän keskusliiton ehdotuksen leikata ihmisten lomia. Nuorisojärjestön mukaan ehdotus on vastuuton ja se vaikeuttaisi entisestään monien työelämässä uupumusta kokevien työntekijöiden tilannetta.

”EK:n ehdotus on pöyristyttävä ja ihmisten todellisuudesta irtaantunut. Ihmiset arvostavat työntekoa, mutta on todella ymmärrettävää, että vapaa-aikaa arvostetaan myös paljon. Tämä suunta, jossa työntekijän pakotetaan olevan yhä enemmän työnantajan käytettävissä edustaa todella keskiaikaista ajattelutapaa. EK on ollut runnomassa työntekijöille isoja heikennyksiä, väläyttänyt lakkosanktioiden merkittävää kiristämistä ja Suomen Yrittäjät on halunnut luopua yleissitovista työehdoista. Työnantajille ei tunnu työntekijöiden ruoskimisessa riittävän mikään”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi jyrähtää tiedotteessa.

Työnantajajärjestö esittää lomien lyhentämistä vastapainoksi sille, että EU:n lainsäädäntö velvoittaa Suomen tekemään lakiin yritysten kustannuksia kasvattavia muutoksia.

”Yksi vaihtoehto on poistaa laista viides lomaviikko, joka ylittää EU-direktiivin määrittämän neljän viikon minimin. Näin kuljettaisiin kautta linjan kohti EU-käytäntöjä”, EK:n asiantuntija Mika Kärkkäinen sanoo Helsingin Sanomille.

Demarinuorten mielestä ihmisten kokeman epävarmuuden lisäämisen sijaan pitäisi pyrkiä helpottamaan työn ja perhe-elämän yhdistämistä ja parantamaan ihmisten tulevaisuudennäkymiä.

Järjestö huomauttaa, että etenkin nuorten tulevaisuudenusko on Nuorisobarometrien mukaan heikentynyt. Demarinuorten mukaan tämä on looginen lopputulos sille Sipilän hallituksen politiikalle, jossa koulutukseen ja julkisiin palveluihin on tehty isoja leikkauksia ja työelämän laatua on heikennetty.

”Seuraavan hallituksen yhtenä tärkeimmistä tehtävistä on uudistaa sosiaaliturvaa ja miettiä ratkaisuja siihen, että miten teknologian kehitykseen ja työn muutokseen vastataan. Monelle nykypäivän työntekijälle työn ja vapaa-ajan erottaminen on hyvin vaikeaa. Siksi olisi korkea aika puuttua siihen, että jokaiselle turvattaisiin tavalla tai toisella oikeus lomaan. Olisikin kyykyttämisen sijaan korkea aika uudistaa sosiaaliturva ja parantaa nuorten, pätkätyöntekijöiden ja yrittäjien lomaoikeuksia.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat