D-analyysit

Viileän Atte Jääskeläisen rinnalla Ylen uusi päätoimittaja Jouko Jokinen näyttää herkkähipiäiseltä kuumakallelta

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Yle sai uuden päätoimittajan kuulantyöntäjämiehestä, nallekarhumaisen lupsakkaasta Jouko Jokisesta, joka vaikuttaa kuitenkin ensimmäisen tehtävässään koetun julkisen kohun perusteella muurahaiskekoon istuneelta, herkkähipiäiseltä ja jotain työnkuvastaan väärin ymmärtäneeltä.

Demokraatti kertoi tiistaina Jokisen ja SDP:n kansanedustajan Timo Harakan kiivaaksi käyneestä keskustelusta pikaviestipalvelu Twitterissä. Keskustelu käynnistyi, kun Harakka kysyi Jokiselta julkisesti, miksei Ylen pääuutislähetys huomioinut tiistaina pääkaupunkiseudulla pidettyä hätäkokousta, jossa kaupungit tyrmäsivät yhdessä hallituksen kaavaileman sote-mallin. Harakkaa ihmetytti, miksi näyttelijä Jasper Pääkkösen rooli Spike Leen elokuvassa meni kokousuutisoinnin edelle.

Keskustelun sävyn voi jokainen käydä tarkistamassa, omasta mielestäni se oli puolin ja toisin kärjekäs.

Asiallisesti kyse on kuitenkin siitä, että Jokinen syyttää Harakkaa ”painostuksesta”, siis juuri sen kaltaisesta toiminnasta, jota Juha Sipilä harjoitti Yleä kohtaan Atte Jääskeläisen päätoimittajuuden aikana. Jääskeläinen sai myöhemmin lähteä ja Jokinen valittiin tilalle.

Harakka on sattumoisin Ylen entinen toimittaja Jääskeläisen kaudelta.

Jokinen sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että ”Kansanedustajana – eli Ylen omistajan roolissa – hän (Harakka) väittää meidän tehneen journalistisesti vääriä ratkaisuja”.

”Hän vaatii meitä myöntämään virheen asiassa, jossa ei ole mitään virhettä. Kommenteissaan hän hyökkää voimakkaasti ja asiattomasti sekä Ylen journalismia että minua kohtaan henkilökohtaisesti.”

Jokisen mielestä Harakka ”unohtaa totaalisesti kansanedustajan erityisroolin suhteessa Yleen”. Päätoimittajan mukaan Harakan ei olisi pitänyt julkistaa kysymystään. Jokinen edellyttää verhojen takaista keskustelua.

”Kahdenvälisissä keskusteluissa on myös helppo perustella julkaisupäätöksiä. Toki niissäkin painostusraja saattaa ylittyä, mutta pidän sitä hyvin hypoteettisena.”

Toisin sanoen Jokinen ajattelee, että hänen on Ylen päätoimittajana vaikea perustella julkaisupäätöksiä julkisesti. Minun on puolestani vaikea ymmärtää, kuinka julkaisupäätösten perustelu voi olla julkisesti niin vaikeaa. Verorahoilla maksetun Ylen päätoimittajalta sitä suorastaan edellyttää.

Timo Harakka.

Twitter-keskustelun ja HS:n haastattelun perusteella Jokinen vaikuttaa lämpeävän perusteetta. Ensinnäkin Harakka kysyi uutiskriteereistä, ei omasta asiastaan tai henkilökohtaisen hyödyn perään. Hän nimenomaan teki sen julkisesti, eikä esimerkiksi lähettämällä yksittäiselle toimittajalle sarjaviestejä, kuten Sipilä. Harakka on lisäksi oppositiossa istuva niin sanottu rivikansanedustaja, ei pääministeri.

Mikäli Jokinen oikeasti tulkitsee kansanedustajan ”Ylen omistajan roolin” niin, ettei kansanedustaja voi kysyä päätoimittajalta uutiskriteereistä edes julkisesti ilman uhkaa ”listalle” joutumisesta, hän on itse ymmärtänyt jotain väärin.

Jokinen puolustaa Ylen uutisointia HS:lle vedoten Ylellä asiasta olleeseen muuhun uutisointiin ja siihen, että valtuustojen kokouksessa ei päätetty mistään. Päätoimittajan omasta poliittisesta näkemyksestä saa kuvan seuraavasta:

”Samaa Vapaavuoren johtamaa, kuukausia kestänyttä uhopuhetta. Tyypillinen poliittinen demonstraatio.”

”Tampere seurasi eilen perässä. Iltalypsyllähän kaupungit ovat. Kiinnostava seurata, miten suurten kaupunkien kansanedustajat äänestävät aikanaan eduskunnassa, kun siirrytään poliittisista demonstraatioista oikeaan päätöksentekoon ja uutisoitaviin asioihin.”

Jos Jokisen mielestä mielenilmauksista uutisoiminen ei oikeasti kuulu Ylen pääuutislähetysten tehtäviin, linjaus on mielenkiintoinen. Mikäli Jokinen haluaa ohjata keskustelua Ylen uutiskriteereistä yksityisiin kanaviin, linjaus on äärimmäisen erikoinen.

Kysymyskin on paikallaan: jatkaako Jokinen edeltäjänsä Jääskeläisen linjoilla hallituksen politiikan suojelijana? Vai joutuuko toimittajakin kysymyksestä jollekin ”listalle”?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat