Politiikka

Viinapettymys purkautui: ”Voittajia ovat Baltian maat ja matkustaja-alukset”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hallitus päätti korottaa budjettiriihessä alkoholijuomaveroa 100 miljoonalla eurolla, mutta jätti ravintola-anniskelun arvonlisäveron 24 prosenttiin.

Hallituksen päätöksen seurauksena alkoholin kulutuksen siirtyminen pois ravintoloista jatkuu. Päätös heikentää kotimaan matkailun kilpailukykyä ja työllisyyttä. Voittajia ovat Baltian maat ja matkustaja-alukset, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa sanoo.

MaRan mukaan ravintola-anniskelu on enää 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa. Matkustajatuonnin osuus on 20 prosenttia. Vielä 20 vuotta sitten luvut olivat päinvastaiset.

Ravintola-ala on menettänyt 20 vuodessa yli 10 000 työpaikkaa, kun anniskelu on vähentynyt.

”Hallituksen veropäätös on karvas pettymys matkailu- ja ravintola-alalle. Se ei ole perusteltu työllisyyden eikä alkoholin vastuullisen kulutuksenkaan näkökulmasta. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen sai tukea hallituspuolueiden piirissä ennen budjettiriiheä. Myös alkoholihaittojen torjumisesta vastuussa olevat käyttivät veron alentamisesta myönteisiä puheenvuoroja.”

”Tämä asetelma kääntyi nurin niskoin budjettiriihessä. Hallitus teki päätöksen, joka heikentää työllisyyttä ja kotimaan matkailun kilpailukykyä sekä säilyttää matkustajatuonnin korkealla tasolla”, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat