Politiikka

Viinaralli Viroon tyrehtyi – päihdetyöjärjestö: Ei perustetta nostaa prosenttirajaa

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry huomauttaa, että Suomen alkoholilain uudistuksen yhtenä perusteena mainitaan usein matkustajatuonti Virosta. Lain toivotaan hillitsevän viinarallia.

– Matkustajatuonti Virosta on kuitenkin tuoreen tilaston (THL) mukaan reippaassa laskussa. Kaupoissa myytävien juomien prosenttirajan nostolle Suomessa ei löydy perustetta viinarallista, Ehyt painottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen selvityksen mukaan alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 13,8 prosenttia syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välillä edelliseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Luku kuvaa sitä, kun tuonti on muunnettu sataprosenttiseksi alkoholiksi.

Viron vetovoima on muussakin kuin halvassa alkoholissa.

Ehyt ry:n mukaan matkustajatuonti on laskussa, vaikka Liikenneviraston tietojen mukaan matkustajamäärä Suomesta Viroon kasvoi 4,2 prosenttia tammi-kesäkuussa 2017 viime vuoden vastaavasta ajasta.

– Alkoholijuomien matkustajatuonti on laskenut reippaasti, vaikka Viroon matkustetaan entistä enemmän. Viron vetovoima on muussakin kuin halvassa alkoholissa, Ehyt ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen huomauttaa.

Viron hallitus on jo nostanut alkoholiveroa.Tämä näkyy vähitellen niin oluiden kuin muiden mietojen alkoholijuomien hinnoissa. Viron alkoholijuomien veronkorotukset jatkuvat vuoteen 2020 asti.

– Viron viinaralli ei ole kestävä peruste sille, että kaupassa myytävien juomien prosenttirajaa aiotaan nostaa alkoholilain uudistuksessa. Matkustajatuonti vähenee, koska Virossa tehdään vastuullisia alkoholipoliittisia uudistuksia, Tenkanen toteaa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat