Uutiset

Viinikanlahden alueen maankäytön suunnittelu alkaa Tampereella

Viinikanlahden puhdistamon korvaus uudella pudistamolla puhdistaa Tampereen keskustan vesiä ja mahdollistaa uuden asutuksen Pyhäjärven rantaan.
Viinikanlahden puhdistamon korvaus uudella pudistamolla puhdistaa Tampereen keskustan vesiä ja mahdollistaa uuden asutuksen Pyhäjärven rantaan.
Viinikanlahden puhdistamon korvaus uudella pudistamolla puhdistaa Tampereen keskustan vesiä ja mahdollistaa uuden asutuksen Pyhäjärven rantaan.

Viinikanlahden uuden asuinalueen asemakaavoitus alkaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä ololla 14. maaliskuuta saakka sekä asian esittelyllä yleisötilaisuudessa 7. maaliskuuta. Kevään aikana käynnistyy myös alueen kansainvälinen kaupunkisuunnittelukilpailu. Ideakilpailun tuloksia käytetään asemakaavoituksessa jatkovalmistelun pohjana.

Kaupungin jätevedenpuhdistamo siirtyy 2020-luvulla Viinikanlahdesta Sulkavuoreen. Tällöin Viinikanlahden eteläranta vapautuu keskustan laajentumisalueeksi, asuntovaltaisen kaupunkirakentamisen ja virkistyksen käyttöön. Viinikanlahden uusi asuinalue on yksi Viiden tähden keskustan kehittämisohjelman 2018–2030 kärkihankkeista sekä asemakaavoitusohjelman kohde vuosille 2022‒2023.

Pyhäjärveen, Hatanpään työpaikka- ja sairaala-alueeseen sekä Ratinanrannan asuinalueeseen rajautuva Viinikanlahden eteläranta on nykyään suurelta osin jätevedenpuhdistamon käytössä. Rannassa kulkee puistovyöhyke jalankulun ja pyöräilyn reitteineen ja länsiosassa toimii Tampereen soutukeskus. Puistoalueen pohjoispuolella Viinikanoja laskee Iidesjärvestä Pyhäjärveen. Suunnittelualueen koko on noin 25 hehtaaria.

Urbaani asuinalue Pyhäjärven rantaan

Asemakaavan ja kaupunkisuunnittelukilpailun tavoitteena on luoda Pyhäjärven rannalle urbaani asuinalue julkisine, kaikille avoimine rantavyöhykkeineen. Yhdyskuntarakennetta voidaan täydentää joukkoliikenne-, kävely- ja pyöräilyreittien varteen, ja kaupunkirakenne eheytyy. Uutta asumista voidaan sijoittaa valmiiden palvelujen läheisyyteen.

Pyhäjärven rantavyöhykkeen tärkeää viher- ja virkistysyhteyttä parannetaan, ja suunnittelussa huomioidaan kansallisen kaupunkipuiston tarpeet. Asemakaavoitusohjelmassa alueelle tavoitellaan 150 000 kerrosneliömetriä asumista sekä lisäksi palveluita ja muita toimintoja, mikä tarkoittaa alustavan arvion mukaan noin 3000 uutta asukasta. Kerrosalatavoitteita voidaan tarkistaa suunnittelun edetessä.

Viinikanlahden alue on teknisesti ja ympäristöllisesti erittäin vaativa kaupunkisuunnitteluhanke. Suunnittelua varten kaupunki tekee selvityksiä muun muassa liittyen alueen pohjarakentamiseen, infrastruktuuriin, liikenteeseen, ympäristöterveyteen ja kaupunkiluontoon.

Suunnitelmia nähtävillä

Keväällä 2019 käynnistyy Viinikanlahden kansainvälinen, kaksivaiheinen ja kaikille avoin kaupunkisuunnittelukilpailu. Sen tarkoituksena on löytää hyvä kaupunki- ja maisemakuvallinen kokonaisidea asemakaavoituksen pohjaksi. Kilpailu ratkaistaan keväällä 2020, ja asemakaavan suunnittelu jatkuu kilpailun jälkeen.

Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 21.2.–14.3.2019 ja sitä esitellään yleisötilaisuudessa torstaina 7.3.2019 klo 17 Galleria Nottbeckissä, osoitteessa Satakunnankatu 18 A. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on mahdollisuus antaa palautetta nähtävillä olon aikana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat