Politiikka

Viinit kauppoihin tai keskiolut Alkoon – alkoholilain käsittelyyn luvassa monenlaisia esityksiä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Hallituspuolueiden alkoholisopu antaa kansanedustajille mahdollisuuden äänestää ensimmäisessä käsittelyssä omantuntonsa mukaan. Käytännössä menettely antaa edustajille vapaat kädet ottaa kantaa kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamiseen nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Muun muassa keskustan kansanedustaja Pekka Puska on arvellut julkisuudessa, että omantunnon vapaus johtaa siihen, että hänen kannattamansa nykyinen raja jää voimaan eikä esitetty korotus toteudu. Puskan näkemykset eivät ole estäneet hänen ryhmätoveriaan Mikko Kärnää, joka haluaa enintään 15 prosenttiset viinit maitokauppohin.

Lääkäriliitto on muun muassa ehdottanut tätä alempaa rajaa, kolmea ja puolta.

Puskan ja Kärnän lisäksi prosenttirajoista löytyy näkemyksiä myös oppositiosta, joka ei hallituspuolueilta erillistä lupaa esityksilleen tarvitse. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen harkitsee vakavasti esitystä, joka palauttaisi keskioluen takaisin Alkoon.

– Olen kyllä harkinnut sitä. Lääkäriliitto on muun muassa ehdottanut tätä alempaa rajaa, kolmea ja puolta, että kyllä sille ihan kansanterveydelliset perusteet on. Voi olla, että teen esityksen, Räsänen sanoo.

Myös Pekka Puska on aiemmin kannattanut keskioluen palauttamista Alkoon.

Kun vähittäiskaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja on ensimmäisessä käsittelyssä lyöty lukkoon, omantunnonvapaus päättyy ja hallituspuolueiden kansanedustajat joutuvat äänestämään sen puolesta lopullisessa käsittelyssä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat