Uutiset

Viitanen: Lasten koulukyyti molempien vanhempien luota

Hämeenlinna on ja haluaa olla lapsiystävällinen kunta. Kaupunki on saanut kolme kertaa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta – kunniamaininnan. Lapsijärjestö Nuoret Kotkat palkitsi Hämeenlinnan lapsiystävällisenä kaupunkina.

Hämeenlinnan sosialidemokraattinen valtuustoryhmä jätti valtuutettu Timo Viitasen ideoiman valtuustoaloitteen, jolla lapset saisivat koulukyydin molempien vanhempien kotoa, jos vanhemmat ovat eronneet.

Suomessa noin 30 000-40 000 lasta kokee vanhempien eron vuosittain. Vanhemmat sopivat tai oikeus päättää usein yhteishuollosta. Monessa eroperheessä lapsella on käytännössä kaksi kotia.

Vanhemmat joutuvat kuitenkin eriarvoiseen asemaan, koska toinen nimetään lähivanhemmaksi ja toinen etävanhemmaksi. Lapsen etu on, että molemmat vanhemmat ovat tasavertaisesti läsnä lapsen arjessa. Lainsäädännön ja palvelujen pitää tukea tasavertaisuutta.

Lasten vuoroasuminen lisääntyy ja sitä edistävät hyvät kokemukset, laaja tutkimustieto, Euroopan neuvoston suositus(2079/2015) sekä parhaillaan uudistettava lastenhuoltolaki.

Sosialidemokraattien mielestä Hämeenlinnan tulisi tukea eroperheitä ja taata lapsille mahdollisuus tasapuolisesti molempiin vanhempiin. Arkea helpottaisi se, että koulukuljetus voitaisiin myöntää molempien vanhempien luota Hämeenlinnan sisällä, ei ainoastaan lähivanhemman luota. Nyt lapsella on oikeus koulukyytiin virallisesta osoitteesta ja se on lähivanhemman osoite.

Timo Viitanen kuvaa aloitteessa tilannetta esimerkin kautta.

– Jos lapsi on loukannut itsensä, eikä pääse kulkemaan kouluun, niin hän saa vain toisesta kodista saa kyydin kouluun ja ns. etävanhempi joutuu järjestämään kouluun kyydin luotaan. Tilanteet eivät aina ole helppoja. Tällainen eriarvoistuminen pitää saada pysähtymään, se on lasten etu.

– Lapselle molemmat vanhemmat ovat yhtä tärkeitä, mutta jos palvelujen lähtökohdat laittavat vanhemmat eriarvoiseen asemaan, niin se ei ole keneenkään etu, varsinkaan sen lapsen, Viitanen muistuttaa.

Rääkkylässä hyväksytään jo vuoroasuminen ja kahdessa kodissa asuminen viralliseksi oppilaaksioton perusteeksi kouluvalintaa tehdessä. Vantaalla asiasta on tehty valtuustoaloite, jonka on allekirjoittanut lähes 50 valtuutettua, 67 valtuutetusta, myös Helsingissä pohditaan koulukyytilinjauksia.

Sosialidemokraattien mielestä Hämeenlinnan tulee olla edelläkävijä lasten elämää koskevissa asioissa ja lasten oikeuksien edistämisessä. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että eroperheiden lapsille järjestetään koulukyyti jatkossa molempien vanhempien kotoa ja kaupunki valmistelee pelisäännöt, joilla koulukyyti turvataan.

Tarja Filatov

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat