Nyheter

Viktor Kock: Reformen gynnar endast vårdjättar

Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström

FSD:s ordförande Viktor Kock befarar att en vårdreform enligt regeringens förslag leder till att multinationella vårdbolag får monopol.

 

Han beskriver regeringens vilja att öppna upp social- och hälsovården mer för kommersiella aktörer som en fara.

 

– Det är inte små och medelstora företag som kommer att ha de mest slagkraftiga offerterna och inte heller ideella föreningar. Multinationella vårdbolag kommer in på marknaden med låga priser och tvingar bort mindre aktörer för att sedan kunna höja priserna när man är den enda aktören i området. Ingen valfrihet återstår, enbart privata monopol, säger Kock och ger Pihjalalinnas planer på att köpa upp vårdbolaget Doctagon som ett exempel på hur det kan gå.

 

– I och för sig är det bara att gratulera Doctagons ägare till att de lyckats bygga upp ett attraktivt och eftertraktat bolag, men samtidigt visar det på den problematik som finns kring vården och förhållningssätten mellan kommersiella intressen och det offentliga, säger Viktor Kock.

 

Han bedömer att uppköpet också innebär att det vårdsamarbete för vård på svenska genom ett bolag – ett alternativ som SFP lyft fram aktivt – knappast blir av.

 

– Inom SDP har vi hela tiden talat för att service på patientens modersmål tryggas bäst genom offentlig vård. Risken för uppköp är för stor ifall man låter kommersiella aktörer ta huvudansvaret för vården på svenska, säger Kock.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa