Politiikka

Viktor Orbán on pitänyt Euroopan suurinta puoluetta panttivankina – ”Unkarin pääministerin vaikutusvalta on levinnyt liian laajalle”

Lehtikuva
Unkarin pääministeri Viktor Orban.
Lehtikuva
Unkarin pääministeri Viktor Orban.
Lehtikuva
Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän Fidesz-puolueen asema Euroopan kansanpuolue EPP:ssä on pitänyt Euroopan suurinta poliittista puoluetta suoraan sanottuna panttivankina, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) arvioi.

– EPP ei ole voinut tai halunnut toimia poliittisesti, hän toteaa.

Kumpula-Natri ihmetteleekin EPP:n passiivisuutta. Ristiriita Unkarin Fideszin sekä niin ikään ryhmittymään kuuluvan Suomen kokoomuksen ajaman politiikan välillä on ilmeinen.

Tällä viikolla asiassa nähtiin kuitenkin muutos, kun Euroopan parlamentissa puitiin ja myös päätettiin käynnistää järeämpiä toimia Unkarin pääministeriä ja hänen puoluettaan vastaan. Tiistaina parlamentissa kuultiin Orbánin puolustuspuhe ja keskiviikkona Strasbourgissa puolestaan äänestettiin päätöslauselman puolesta. Lauselmassa todetaan olemassa olevan selkeä riski, että Unkari rikkoo EU:n perusarvoja. Parlamentti vaatiikin artikla 7:n käynnistämistä.

Miapetra Kumpula-Natri SDP:n puoluetoimistossa perjantaina. SDP kertoi asettaneensa muun muassa Kumpula-Natrin puolueen eurovaaliehdokkaaksi.

Artiklassa 7. on kyse kurinpitomenettelystä, jota voidaan soveltaa, jos jokin jäsenmaa ei sitoudu unionin perussopimuksessa määriteltyihin demokratian periaatteisiin. Edetessään menettely voi johtaa jopa Unkarin äänioikeuden menettämiseen.

– Nyt parlamentissa tehty päätös oli ensimmäinen askel artiklan seitsemän käynnistämisessä. Mutta sitten vielä jäsenmaista pitää löytyä se tahtotila.

Seitsemännen artiklan käynnistämistä voi esittää joko EU-parlamamentti, komissio tai jäsenmaiden johtajista koostuva neuvosto. Unkarin tilanteessa esiin astui ensimmäisenä parlamentti. Jotta asiassa voidaan edetä pidemmälle, pitää toimenpiteiden käsittely hyväksyä myös komissiossa ja EU:n jäsenmaiden määräenemmistöllä.

– Kukaan ei ole nostanut menettelyä aikaisemmin pöydälle. Parlamentissa asia on blokattu EPP:n toimesta. Jäsenvaltiot taas eivät ole viitsineet, kuka mistäkin syystä. On olemassa myös jäsenmaita, joiden ”oma pesä” ei ole niin puhdas – tiedämme miten Unkari tukee Puolaa ja Puola Unkaria, Kumpula-Natri huomauttaa.

– Ja on myös hyvä kysyä, onko näitä nationalistisia puolueita järkevää sysätä maltillisten ryhmittymien ulkopuolelle, vai pyrkiä pitämään samassa pöydässä. Tämä pohdinta on varmasti myös osaltaan hidastanut EPP:n toimintaa.

EPP asettui ratkaisevaan rooliin.

Keskiviikkoisessa parlamentin äänestyksessä ratkaisijan rooliin nousi kuitenkin juuri EPP. Päätös syntyi äänin 448–197.

Ryhmittymän rivit kutienkin hajosivat pahoin. Tämä osoittaa, ettei ongelma ole vain tietyissä maissa. Muun muassa Saksan Baijerissa vahvoilla oleva konservatiivipuolue CSU pysyi Orbánin puolella. CSU on Saksan liittokanserin Angela Merkelin johtaman kristillisdemokraattien sisarpuolue, ja CSU:n Orbánia myötäilevän asenteen voi nähdä olevan hivenen kiusallista Merkelille.

Äänestyksessä symbolisesti suuri arvo oli kuitenkin sillä, että viime viikolla EPP:n kärkiehdokaskisaan ilmoittautunut, niin ikään Baijerista tuleva Manfred Weber äänesti seitsemännen artiklan käynnistämisen puolesta.

– Mutta kaikki muut baijerilaiset ja Weberin puoluetoverit äänestivät yhä Orbanin puolesta. Tähän kulminoituu paljon EPP:n ja Saksan sisäisen tilanteen haastavuus. Weber tulee alueelta, jossa aika moni aina äänestää esimerkiksi aborttilausumia vastaan. Tämä vain peittyy Saksan isoon kuvaan.

Mutta miksi Unkarin ja Orbánin toimista jatkuvasti puhutaan?

Mutta miksi Unkarin ja Orbánin toimista jatkuvasti puhutaan? Onhan pääministeri valittu vaaleilla ja hänen Fidesz-puolueella on maassa enemmistö. Tätä myös Orbán korostaa toistuvasti.

Kuten myös Puolan osalta, Euroopassa on jo pitkään ollut huoli Orbánin hallitseman Unkarin kehityksestä: onko maa hylkäämässä hiljalleen oikeusvaltioperiaatteet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maan oikeuslaitos uhkaa luisua valtapuolueen käsikassaraksi. Orbánin valta ulottuu myös koulutukseen, kulttuuriin ja tiedonvälitykseen. Muun muassa yksi Unkarin suurimmista yliopistoista ajettiin eurooppamielisyytensä vuoksi pois maasta.

Unkari ei ole myöskään osallistunut maahanmuuton taakan jakamiseen ja maassa on muutenkin tiukennettu suhtautumistaan maahanmuuttajiin ja pakolaisiin. Kiteytettynä massa on hämärtymässä vallan kolmijako-oppi.

– Mikään vaaleilla saavutettu valta ei oikeuta murentamaan oikeusvaltiota ja viemään maata epädemokraattiseen suuntaan, Kumpula-Natri painottaa nojaten myös EU:n perussopimukseen.

Vääränlaisen menettelyn todentaminen ei kuitenkaan ole aivan yhtä suoraviivaista, kuin voisi ajatella. Harvoinpa kukaan valtiomies suoraan vain ilmoittaa ryhtyvänsä diktaattoriksi. Vaikka Unkarissa puhutaan muun muassa lehdistönvapauden romuttumisesta, ei Orbán ole suoranaisesti kieltänyt esimerkiksi oppositiolehtien julkistamista.

– Unkarin pääministerin vaikutusvalta on kuitenkin korruption kautta levinnyt liian laajalle. Yritykset eivät osta lehdistä mainoksia, jolloin niiltä loppuu mahdollisuus toimia, Kumpula-Natri huomauttaa.

Nyt äänenpainot ovat kuitenkin koventuneet.

Unkarinkin tapauksessa EU-komissio on nostanut jo kolme erilaista oikeustapausta maata vastaan. Puuttuminen voi kuitenkin olla vaikeaa myös juridiselta kannalta katsottuna.

– Monesti aiheesta käydään kova keskustelu ja aiheesta aiotaan esittää jotain, mutta sitten laki joudutaan hiomaan juuri ja juuri sopivaksi.

– Tästä voi huomata, ettei EU ole ollut toimeton asian suhteen. Nyt käynnistetty menettely on kuitenkin järeämpi. Keskustelua käydään siitä, että Unkari rikkoo Eurooppaa rikkomalla omaa oikeusvaltiotaan.

Nyt äänenpainot ovat kuitenkin koventuneet ja artikla 7. käynnistäminen on tästä hyvä esimerkki. Unkarin ja Puolan vaarallisesta luisusta ei saa tulla normia ja kehitykselle halutaan unionissa laittaa piste.

– Maiden kehitys alkaa syömään Euroopan unionin mahdollisuutta kutsua itseään oikeusvaltioihin pohjautuvaksi järjestelmäksi, jos samaan aikaan esimerkiksi sananvapaus ei toteudu.

– Ja sitten vielä tietysti mukaan kuuluu naisten oikeuksien järjestelmällinen tallominen. Unkarissa kielletään naistutkimus, ei saisi olla tietoa siitä miten naisten asema kehittyy. Puolassa esitellään puolestaan aborttilakia ja ruotsidemokraatit esittävät naisten itsenäistä verotusta jälleen yhdistettäväksi perheverotusmalliin.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat