Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Viktor Orban sai haastajan Peter Marki-Zaysta

Lehtikuva

Unkarissa oppositiopuolueiden esivaalien toisen kierroksen selväksi voittajaksi nousi konservatiivinen pormestari Peter Marki-Zay. Hänen vastaehdokkaansa, vasemmiston Klara Dobrev tunnusti tappionsa sen jälkeen, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Esivaalien tarkoituksena oli löytää opposition ehdokkaiden keskuudesta yksi pääministeriehdokas, jota kaikki oppositiopuolueet asettuvat tukemaan. Marki-Zay voitti äänistä 57 prosenttia. Pormestari jatkaa kohtaamaan maan istuvan pääministerin Viktor Orbanin ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Luovutuspuheessaan vasemmiston Dobrev vakuutti tukevansa Marki-Zayta ja kannusti oppositiota yhdistämään voimansa hallitsevaa Fidesz-puoluetta vastaan. Orban kohtaa huhtikuussa järjestettävissä vaaleissa ensimmäistä kertaa yhden ehdokkaan taakse ryhmittyneen oppositiorintaman.

Orban on viimeaikoina saanut kansainvälistä kritiikkiä Fidesz-puolueen läpi ajaman lain takia, mikä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille ja nuorille. Pääministerikautensa aikana Orban on maalannut äänestäjille negatiivista kuvaa myös muun muassa EU:sta, kansalaisjärjestöistä ja turvapaikanhakijoista.

Oppositioehdokkaalla laaja kannatus

Esivaalit voittaneella Marki-Zaylla uskotaan olevan hyvät mahdollisuudet haastaa Orban parlamenttivaaleissa. Mielipidemittausten mukaan oppositioryhmittymän kannatus on samoissa lukemissa Fidesz-puolueen kanssa.

Pormestari onnistui esivaaleissa keräämään tukea laidasta laitaan. Kampanjansa aikana hän on vedonnut sekä vasemmistolaisiin äänestäjiin että konservatiiveihin, jotka ovat saaneet Orbanin itsevaltaisuudesta tarpeekseen.

Konservatiivipormestari on kiitellyt esivaaliprosessia ja kertonut uskovansa, että sen avulla voidaan päästä eroon Unkarin korruptoituneesta poliittisesta järjestelmästä.

Marki-Zay nousi tunnetuksi, kun hän vuonna 2018 voitti pormestarin paikasta käydyt täytevaalit kotikaupungissaan Hodmezovasarhelyssa. Kaupunki oli ollut vuosikymmenten ajan Fidesz-puolueen tukikohta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE