Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ville Niinistö pettyi: ”Nämä kaikki olivat syitä miksi sanoin 2017 lopettaessani puheenjohtajana, jankkasin”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Vihreiden europarlamentaarikko, entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreät jäi aluevaaleissa 7,4 prosentin kannatukseen. Lukema on parisen prosenttiyksikköä huonompi kuin viime kuntavaaleissa ja viime eduskuntavaaleissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puolueen entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Ville Niinistö on tyytymätön tulokseen. Hän kirjoittaa asiasta Twitterissä.

– Vihreiden tulos aluevaaleissa huono. Suureksi puolueeksi kasvamista tehtiin laventamalla teemoja ja johtajuutta tulevaisuuskeskustelusta laajasti kaikkien suomalaisten hyväksi. Se oli velvoittava tavoite jossa puolueen piti avautua. Nyt kavennuttu, käännytty sisään. Uusi alku, Niinistö aloittaa.

Niinistön aikana vihreät oli hyvissä kannatuslukemisssa ja puhuttiin jopa mahdollisuudesta nousta pääministeripuolueeksi.

– On paljon vaikeampi kasvaa suureksi puolueeksi kuin pysyä siellä. Vihreillä ei ole sitä koneistoa ja historiaa mikä on kolmella perinteisellä suurella puolueella. Koneistojen voima näkyy erityisesti hallitusvastuussa. Ne jaksaa kestää sitä paremmin. Vihreiden voima toisenlaista, Niinistö kirjoittaa.

”Nyt kavennuttu, käännytty sisään.”

Hänen mukaansa vihreiden voimana ovat seuraavat: avoin kansanliikepuolue, arvojen puolue, joka uudistaa Suomea tasa-arvon, inhimillisyyden, ekologian ja kestävän talousajattelun pohjalta.

– Arvojen puolueena kansanliikemäisyyttä ja avoimuutta, ihmisten kuuntelemista ei voi menettää. Tuki ansaittava joka päivä.

Niinistö jatkaa, että hallitusvastuu on raskasta ja kuluttavaa ja viestin saaminen esille voi olla kompromissien ja suurien puolueiden koneistojen paineessa vaikeaa.

– Siinä helposti käperrytään ja ajetaan omia viestejä koko ajan kapeammasta kärjestä kapeammalla yleisölle – jotta edes jotenkin erotutaan.

– Nämä kaikki olivat syitä miksi sanoin 2017 lopettaessani pj:na, jankkasinkin, että vihreät ei voi enää lähteä apupuolueasenteella hallitukseen. Arvojen puolueelle on tärkeää, että koko oma arvojen lavea kärki näkyy ja kuuluu hallitustyössä. Äänestäjämme odottavat meiltä paljon.

– Nyt se arvojen lavea kärki on löydettävä uudestaan. Perusajatus siitä, että vihreät voi olla arvojohtajana puolueiden keskuudessa siinä miten hyvinvointivaltio päivitetään rakentamaan kestävää tulevaisuutta kaikille suomalaisille ei ole kadonnut. Se pitää vaan löytää uudestaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE