Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Ville Skinnari: Hätänumero jokaiselle nuorelle

Jukka-Pekka Flander
Kolumnit

Ville Skinnari

Kirjoittaja on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri (sd.).

Nuorisotutkimusverkoston tuoreen selvitykseen mukaan 15–25-vuotiaiden tyytyväisyys omaan elämään oli korona-ajan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana matalimmillaan koko kaksikymmentävuotisen mittaushistorian aikana. Tuloksen ymmärtää, kun katsoo tauolle jääneen harrastustoiminnan ja kavereiden kanssa hengailun jättämää aukkoa nuorten elämässä. Aikuiset voivat laittaa helpommin hiljaisemman vaihteen päälle, mutta nuorilla on käsissään elämänsä tärkein kasvuvaihe.

Ville Skinnari

Suomalainen koulutuksen taso on laskenut kansainvälisissä vertailuissa. Myös koulutuksen tasa-arvossa on alettu lipsua 2000-luvulla. OKM:n pari viikkoa sitten julkaiseman selvityksen mukaan perhetausta ja asuinpaikka määrittävät entistä enemmän nuorten tulevaisuutta. Tutkijoiden mukaan vaarana on peruskoulun eriarvoistuminen. Tänä vuonna voimaan astuva oppivelvollisuusuudistus ja ilmainen toinen aste ovat korjausaskel, mutta ne eivät yksistään riitä.

Kenelle nuori voi apua tarvitessaan soittaa? Kenelle voi avautua, silloin kun se ei ole isä tai äiti eikä edes kaveri?

Alueiden hyvinvointi- ja koulutuserojen tasapainottaminen edellyttävät täsmätoimia. Kuntien haettavana on parhaillaan noin 67,2 miljoonaa euroa kehitysrahaa koulutuksen tasa-arvon edistämiseksi. Tasa-arvoraha on osa laajempia toimia sen varmistamiseksi, että kaikki koulut pysyvät jatkossakin vetovoimaisina opiskelu- ja työpaikkoina riippumatta siitä, missä ne sijaitsevat.

Myönteisen erityiskohtelun resursseilla tuetaan myös opettajien työssäjaksamisesta. Tämä on siis samalla työmarkkinakysymys.

Avainroolissa ovat ennakointi ja henkilökohtaisuus – ja kyky järjestää kuntien peruspalvelut ihminen edellä. Kyse onkin paitsi valtakunnallisista, ylhäältä alas johdetuista toimenpiteistä, myös paikallisten palvelupolkujen saavutettavuudesta ja päätöksenteosta.

Meidän päättäjien tiedossa on nykyisen turva- ja palveluverkon vahvuudet ja heikkoudet. Ihminen ei ole vieläkään aina keskiössä, hallinnon siilot estävät tehokkaan tiedonkulun ja nopea apu jää liian usein saamatta. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitoonpääsy on edelleen liian hidasta ja vaikeaa. Vanhempienkin voimat loppuvat. Tuloksia on saatava aikaan.

Nuoren hätään on löydettävä ratkaisuja nopeammin ja kokonaisvaltaisemmin. Esimerkiksi ”oman lääkärin” löytäminen tai terapiaan pääsy vie usein liian kauan. Kenelle nuori voi apua tarvitessaan soittaa? Kenelle voi avautua, silloin kun se ei ole isä tai äiti eikä edes kaveri? Ratkaisuja pitää hakea ennakkoluulottomasti, tuloksia pitää mitata ja uudistaa prosesseja niin, että ne vastaavat aitoa kysyntää. Sektorirajat ylittävä yhteistyö on välttämättömyys jokaisessa kunnassa.

Nuorten mielenterveys ja hyvinvointi ovat tärkeimpiä prioriteetteja, joihin meidän on nyt keskityttävä. Tavoitteeksi tulee asettaa niin sanottu 90 päivän takuu, jonka aika­­na nuorelle työttömälle voidaan turvata koulutus-, työ- tai harjoittelupaikka. Inhimillinen kärsimys ja kustannukset kasvavat sitä suuremmiksi, mitä syvempään ongelmat juurtuvat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE