Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Viranomaiset varoittavat informaatiovaikuttamisesta kevään vaalien alla

Kevään vaalien lähestyessä suomalaisia kehotetaan suhtautumaan kriittisesti erityisesti verkossa liikkuviin viesteihin, videoihin ja muuhun sisältöön.

Demokraatti.fi/STT

Radiossa, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa on lähikuukausina luvassa viranomaisten viestintäkampanja, jolla kannustetaan ihmisiä äänestämään.

– Samalla kansalaisia muistutetaan olemaan kriittisiä: Kun verkossa tulee eteen kaikenlaista sisältöä, siihen kannattaa suhtautua kriittisesti. Jos sisältö epäilyttää tai vaikuttaa muuten epäluotettavalta, kannattaa toimia vastuullisesti ja miettiä kaksi kertaa ennen kuin alkaa jakamaan näitä sisältöjä, sanoo johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen valtioneuvoston kansliasta.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit 26. toukokuuta. Toivasen mukaan niin sanottu informaatiovaikuttaminen on mahdollista vaalien yhteydessä ja sillä saatetaan yrittää rapauttaa ihmisten luottamusta vaaleihin ja yhteiskunnan perustoimintoihin.

– Monesti informaatiovaikuttamisessa ja verkkoympäristössä on haasteena se, että ei pysty selvästi sanomaan, mikä, kuka tai ketkä tällaisen vaikuttamisen taustalla voivat olla.

Kriittiseen otteeseen kannustamalla ei ole Toivasen mukaan tarkoitus rajoittaa kansalaisen sananvapautta.

– Mutta sananvapaudellakin on rajat. Korostaisin vastuullista sananvapautta: on tietyt normit, lait ja säännöt, joiden mukaan pitää muistaa viestiä. Vihapuhe, solvaaminen, herjaaminen, panettelu ja kansanryhmien leimaaminen ovat sananvapauden väärinkäyttämistä, Toivanen katsoo.
STT–MATIAS ÅBERG

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE