Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Virolaiset kaaharit halutaan kuriin Suomessa – etsintäkuulutus jos ei muu auta

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Poliisi suunnittelee lähettävänsä virolaisille kotiin ilmoituksen Suomessa saadusta ylinopeussakosta. Ilmoituksessa annetaan mahdollisuus noutaa sakko Suomesta tai ilmoittaa suomalainen, esimerkiksi työnantajan osoite, johon sakon voi lähettää. Tällä hetkellä sakkoa ei voi suoraan lähettää toisen valtion kansalaiselle toiseen valtioon.

– Jos he eivät reagoi tiettyyn määräaikaan mennessä, niin etsintäkuulutetaan auto ja sen omistaja tai haltija. Jos poliisi tapaa auton tai sen omistajan tai haltijan rajalla tai missä ikinä, se pysäytetään ja selvitetään siinä se tilanne samaan tapaan kuin itärajalla, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein sanoo.

Pastersteinin mukaan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja se, että kameravalvonta puree myös etelänaapurin kansalaisiin.

– Meillä on tänä vuonna 12 000 ulkomaalaista tapausta, joista suurin osa on virolaisia. Iso osa sakoista on jäänyt käsittelemättä, sillä emme ole saaneet sakkoja toimitettua, Pasterstein sanoo.

Tavoitteena on, että ensimmäiset kirjeet lähtevät tämän vuoden aikana.

– Tämä ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta pykälät löytyvät laista, että voimme näin tehdä, Pasterstein toteaa.

Periminen on hankalaa, jos sakkoa ei makseta.

Ne EU-maiden kansalaisten saamat sakot, jotka poliisi on saattanut tiedoksi, mutta joita ei ole määräaikaan mennessä maksettu, päätyvät Oikeusrekisterikeskuksen pöydälle. Keskus taas voi lähettää sakon täytäntöönpanopyynnön toiselle EU-maalle, esimerkiksi Viroon.

Jos pyyntö tunnustetaan toisessa maassa, voi toinen EU-maa periä sakot maansa kansalaiselta tai maassa asuvalta henkilöltä.

– Tällöin rahat perinyt maa pitää myös rahat, eli ne eivät tule Suomelle, Oikeusrekisterikeskuksen täytäntöönpanopäällikkö Tauno Aalto sanoo.

Pyyntöjä on lähetetty tänä vuonna ennätysmäärä, yli 400 kappaletta. Tämä on noin viidesosa siitä pöydällä odottavasta pinosta, mitä voitaisiin lähettää, jos resurssit riittäisivät.

– Meidän pitäisi pystyä lähettämään ainakin kolminkertaisesti pyyntöjä, että päästäisiin tyydyttävälle tasolle, Aalto kertoo.

Pullonkaula siis on Oikeusrekisterikeskuksessa. Vaikka poliisi saisi annettua kaikki sakot tiedoksi, maksamisesta kieltäytyvien sakkojen perintä ei helpotu yhtään.

Myös ylikomisario Pasterstein tietää, että periminen on hankalaa, jos sakkoa ei makseta.

– Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu, rauhoittuuko tilanne, hakevatko he sakkoja tai joudutaanko heitä etsintäkuuluttamaan. Työpanoksen täytyy toki olla suhteessa tuloksiin, Pasterstein toteaa.

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT