Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Tämä on salapoliisityötä” – virusmuunnoksia on nyt todettu kaikkiaan 61, suurin osa tullut Britanniasta

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Koronaviruksen muuntuneita tapauksia on todettu Suomessa 61, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian varianttia tapauksista on 59 ja Etelä-Afrikan kaksi.

Britannian varianttia on tullut Suomeen 39 tapausta Britanniasta, neljä Ruotsista ja kolme Ghanasta. Kymmenen tapausta on yksittäisistä maista ja kolmen tapauksen alkuperästä ei ole tietoa.

– Minulla ei ole tarkkaa karanteeniin määrättyjen henkilöiden lukumäärää tiedossa. Eilen aamulla heitä oli selvästi yli toista sataa. Nämä tiedossa olevat tartuntatapaukset ja heidän lähipiirinsä on selvitetty hyvin tarkkaan, Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan karanteeniin määrätyltä ihmiseltä otetaan oireista riippumatta koronavirustesti. Ennen kuin karateeni puretaan, testillä varmistetaan, ettei virusta ole.

Karanteenissa olevia testataan parhaillaan.

– Joitakin tartuntaketjuja näihin tapauksiin on liittynyt ja lähipiirin tartuntoja on ollut. Myös niin, että on ollut kolmen sukupolven tartuntoja eli maahan saapunut henkilö on tartuttanut mahdollisesti perheenjäsenen ja sitten siitä on vielä jatkotartuntoja.

Puumalaisen mukaan muuntoviruksen torjuntatoimet ovat käynnissä ja karanteenissa olevia testataan parhaillaan.

– Tämä on salapoliisityötä – varsinkin näiden kolmen henkilön osalta, joista emme tiedä selvää yhteyttä matkustamiseen. Yritämme selvittä heidän yhteyksiä sekä kontakteja ja sitä kautta selvittää, mistä tämä tartunta olisi voinut tulla.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistutti tilaisuuden lopuksi karanteenin tärkeydestä muuntoviruksen ja ylipäänsä koronaviruksen torjunnassa.

– Meidän haaste ei ole pelkästään se, että rajojen yli on tullut ihmisiä, jotka ovat saaneet ulkomailla muuntoviruksen. Vaan ongelma on siinä, että meillä on tapahtunut väestöleviämistä. Tältä osin me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että ulkomaan reissuilta tullessa jäädään karanteeniin. Väestöleviämistä ei voi tapahtua, jos pidetään tästä yhteiseksi hyväksi rakennetusta käytännöstä kiinni.

– Nämä esimerkit, joissa on tapahtunut tartuntaketjuja, tarkoittavat sitä, että karanteeni ei ole pitänyt, Kiuru painotti.

Uutista päivitetty klo 11.55.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE