Huvudnyheter

Vivianne Macdisi: Blockpolitiken har skapat låsningar i svensk politik

Vivianne Macdisi siktar på omval som regionråd i Uppsala.

 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

Med bara några dagar kvar till ett val som av mycket att döma kommer bli historiskt är det full rulle på Stora torget i Uppsala. Samtliga riksdagspartier, samt ett par mer marginella, har här slagit upp så kallade valstugor, där väljare och politiker träffas för att diskutera och ställa frågor till varandra.  

 

Utanför Socialdemokraternas valstuga står bland annat Vivianne Macdisi, regionråd i Uppsala och ledamot i partistyrelsen. Med flera valrörelser i ryggen är hon övertygad om att valstugor är ett vinnande koncept.

 

– Det är viktigt att väljarna också i sin vardag, till exempel då de handlar eller är på väg från jobbet, får chansen att prata med förtroendevalda politiker.

 

– Många kommer i kontakt med politiken via olika medier, men alla har kanske inte möjligheten att själv ställa frågor till politiker och trots allt är det ju ändå för medborgarna vi finns till.

 

Givetvis utgör valstugorna också en ypperlig möjlighet för partiet att visa vilka man är och presentera sitt budskap. Ett budskap som Socialdemokraterna i egenskap av sittande statsministerparti arbetat hårt med att få ut.  

 

– Av de hundra saker vi lovade inför den här mandatperioden så har vi lyckats genomföra nästan alla, till exempel har vi kommit väldigt långt vad gäller sysselsättningen och ungdomsarbetslösheten, men vi måste bli bättre på att kommunicera det till väljarna.

 

Macdisi menar nämligen att många väljare har en felaktig bild av situationen i landet.

 

– Typiskt för den här valrörelsen har varit att många människor som kommer fram till oss har en bild av att det är på ett annat sätt än det faktiskt är. Vi måste helt enkelt bli bättre på att nå ut till väljarna så att de faktiskt förstår vad vi har gjort och även förstår skillnaderna om man inte gör dem.

 

Integration en nyckelfråga

 

För att nå ut till väljarna har Socialdemokraterna inför detta val bland annat varit tvungna att anpassa sitt budskap till det rådande samhällsklimatet. Frågor om trygghet, säkerhet och integration står idag högt på den svenska agendan, bland annat som en följd av flyktingkrisen 2015.

 

Macdisi, som själv är född i Syrien och därför berörts av krisen på ett personligt plan, betonar att Sverige alltid har varit ett multikulturellt och tolerant samhälle, något som Socialdemokraterna givetvis upplever som mycket viktigt.

 

Samtidigt betonar hon också vikten av att S som statsbärande parti måste ha svar på väljarnas stora frågor för att kunna utgöra en motvikt till den retorik som bland annat Sverigedemokraterna står för.

 

– Integrationen är nyckeln i vår invandringspolitik. Det handlar inte om att stänga gränser, vi vill värna asylrätten, men vi måste också se till att de som kommer till Sverige får en bra levnadsstandard och snabbt kan bli en del av vårt jämlika samhälle.

 

Vägen in i samhället stavas i den socialdemokratiska ordboken jobb – en lösning som alla parter vinner på enligt Macdisi.

 

– Ska vi lyckas trygga det svenska systemet med vård, skola och omsorg måste vi se till att alla som kan är med och jobbar. Också invandrare: flera av de som kommer hit från andra länder, till exempel Syrien, är mycket välutbildade och kan bidra med mycket till vårt svenska samhälle.

 

– Vår statsminister och partiledare Stefan Löfven har varit mycket tydlig med att alla som kan jobba ska göra det. Det är grunden till integration och det är grunden till vårt skattefinansierade välfärdssystem.

 

Slutet på blockpolitiken?

 

Givetvis har också andra frågor än integration och invandring tagit plats i den svenska valrörelsen. Grunden i det socialdemokratiska budskapet finns enligt Macdisi fortfarande i välfärden och rörelsens grundläggande värderingar. Därför vill hon också vara tydlig med var den stora konflikten i svensk politik står – mellan de rödgröna vänsterpartierna och den borgerliga alliansen.

 

– Vi har varit tydliga med att om vi ska lyckas göra de satsningar som ska ta det svenska samhället framåt så måste vi ha resurser. På andra sidan står de borgerliga partierna med Moderaterna i spetsen som vill sänka skatterna med stora belopp.

 

– Sänker man skatten med de belopp som de föreslår så är det oundvikligt att det inte drabbar det som vi ser som välfärdens viktigaste delar – vård, skola och omsorg.

 

Eftersom ingendera blocket i nuläget ser ut att få egen majoritet inser dock även Macdisi att ett samarbete över blockgränserna kan bli oundvikligt – något som hon i själva verket välkomnar.

 

– Blockpolitiken har bildat låsningar inom svensk politik som inte har funnits tidigare. Tidigare har ett regeringsparti kunnat samarbeta både mot höger och vänster, men blockpolitiken och låsningarna har omöjliggjort det.

 

– Stefan Löfven har också varit tydlig med att det är just de här låsningarna som har gjort det möjligt för Sverigedemokraterna att växa, vilket försvårar stabiliteten i landet.

 

Trots att hon givetvis fortfarande drömmer om en renodlat socialdemokratisk regering har Macdisi också en klar bild av hur ett blocköverskridande regeringssamarbete kan komma att se ut.

 

– Det nuvarande alternativet (med S och Miljöpartiet) är bra, men med tanke på opinionssiffrorna lär det behövas åtminstone ett parti till. Då tror jag det mest realistiska är att se på något av mittenpartierna, Centerpartiet eller Liberalerna.

 

– Sen står vi förstås också nära Vänsterpartiet i många frågor, framförallt vad gäller frågor om välfärd och skattepolitik, men för att regeringen ska vara stabil måste den stå i mitten. Endast då kan vi samarbeta på allvar.

 

Imponerande facit

 

Det är alltså fortfarande mycket som är oklart inom svensk politik med några dagar kvar till valet – och inte mycket talar för att söndagen kommer sätta punkt för det. Tvärtom är det då den stora frågan måste avgöras: vem ska styra Sverige de kommande fyra åren och hur?  

 

För Socialdemokraterna har valrörelsen dessutom varit dubbelt påfrestande eftersom man både varit tvungna att tala om hur man vill föra landet framåt och samtidigt ständigt stått till svars och utvärderats utifrån de fyra år som gått.

 

– Förstås var det i många avseenden lättare att gå till val som oppositionsparti för fyra år sedan. Vi kunde svart på vitt visa på konsekvenserna av åtta års borgerlig politik; vi kunde visa det inom sjukvården, vad gällde jobbpolitiken och skattepolitiken och vi kunde tydligt visa att den politiska agenda de hade genomfört hade ökat klyftorna i samhället.

 

Nu är situationen omvänd: nu är Socialdemokraterna tvungna att själva visa upp vad man åstadkommit under sin tid i regeringen. Detta är ändå inget som oroar Macdisi – det finns gott om saker att vara stolta över.

 

– De senaste fyra åren har varit unika inom svensk politisk historia. Aldrig tidigare har vi sett en regering tvingas styra under så svåra förhållanden, där till exempel SD har sagt att de kommer fälla varje budget som inte tar hänsyn till deras önskemål. Det har gjort att det finns en stor osäkerhet och instabilitet inom svensk politik men ändå har Socialdemokraterna lyckats styra Sverige i fyra år. Det är imponerande.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE