Politiikka

VM yritti kiistää, Antti Rinne päinvastoin vakuuttui: Hallitus salakuljetti ”tehokkaan katumisen” takaisin – ”Tämä on tätä kokoomuksen rikkaiden suosimista”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.

Eilisellä hallituksen kyselytunnilla väiteltiin, onko hallitus tuomassa uudelleen veronkiertäjien armahdusta Suomeen. Asiaa penännyt kansanedustaja Timo Harakka (sd.) muistutti, että hallitus esitti veronkiertäjien armahtamista pari vuotta sitten.

Hän kertasi, miten esitys vedettiin takaisin, kun kävi ilmi, että varakkaille talousrikollisille räätälöity armahdus olisi loukannut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta.

– Tyylilleen uskollisena hallitus on tuonut vaivihkaa veronkiertäjien armahduksen – eli niin kutsutun tehokkaan katumisen – uudestaan eduskuntaan. Tällä kertaa se on kätketty 338-sivuiseen verotuksen toimittamista koskevaan esitykseen. Nyt matalan veronkorotuksen muodossa annettava armahdus on räätälöity veroja vältteleville suuryrityksille, SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka totesi torstaina eduskunnassa.

Hän jatkoi, että hallitus on nyt luomassa erillistä 0,5 prosentin veronkorotusta tilanteisiin, joissa verovelvollinen itse ilmoittaa jälkikäteen veroilmoituksella pimitetyn tulon. Harakan mukaan hallitus on myös puolittamassa veronkorotukset, joita määrätään veron kiertämisestä. Harakka totesi, että esimerkiksi Ruotsissa veronkorotusten taso on nelinkertainen.

Valtiovarainministeriö kiisti myöhemmin tiedotteessaan, että tehokas katuminen olisi palaamassa. Harakka kuittasi valtiovarainministeriön tiedotteen sanoilla leikkimisellä.

– Hallituksen esityksessä oma-aloitteisesti esimerkiksi kierretyt verot ilmoittava katuja palkitaan normaalia matalammalla veronkorotuksella. Nykytasosta veronkorotus putoaa jopa kymmenykseen. Tätä nimenomaisesti kutsutaan tehokkaaksi katumiseksi, Harakka vastasi omassa tiedotteessaan.

Rinne: Harakka oli oikeassa.

Uusi Suomi on tänään jatkanut asian uutisointia. Siellä valtiovarainministeriön edustaja kiistää jälleen, että lakiesitys toisi niin kutsutun tehokkaan katumisen takaisin.

Uusi Suomi on pyytänyt juttuunsa valtiovarainministeriön omat laskelmat Timo Harakan antamista esimerkeistä. Niiden pohjalta VM:n edustaja katsoo, että kyse olisi Harakan osalta väärinymmärryksestä.

SDP:n puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Antti Rinne kommentoi Demokraatille asiaa perjantai-iltana. Rinne toteaa juristin katseella Uuden Suomen artikkelin ja valtiovarainministerin edustajan kommenttien päinvastoin osoittavan Timo Harakan havainnot täysin oikeiksi.

Rinteen mukaan kyse on nimenomaan ”tehokkaasta katumisesta”, mutta asia on nyt kirjoitettu hallituksen esitykseen eri sanamuodoilla kuin aiemmin.

– Uuden Suomen artikkelissa valtiovarainministeriön edustaja nimenomaan vahvistaa, että on tulossa uusi veronkorotusten luokka eli 0,5 prosenttia. Se siis voi koskea niitä, jotka tehokkaasti katuvat, eli ilmoittavat verottajalle ennen kuin se puuttuu asiaan, jos ovat tehneet verovilppiä tai aggressivista verosuunnittelua, Rinne sanoo.

Rinne katsoo, että valtiovarainministeriö yrittää Uuden Suomen artikkelissa hämätä puhumalla viivästyskoroista, jotka kuuluvat joka tapauksessa maksettavaksi, jos verot on maksamatta.

– Valtiovarainministeriö vahvistaa, että veronkieltäjille tarkoitettu helpotus on tulossa. Harakka puhui juuri oikeista summista, Rinne näkee.

– Meillä ei ole ollut aiemmin edes sellaista sääntöä, että ennen kuin verottaja puuttuu asiaan, vilpin itse ilmoittamalla voisi selvitä vähemmällä veronkorotuksella, Rinne sanoo.

– Tämä on tätä kokoomuslaista rikkaiden hyvätuloisten ihmisten suosimista. Sen seurauksena menetämme verotuloja, jotka olisivat tarpeen hyvinvointivaltion palveluihin eli jotta lapset saavat koulutusta ja ikäihmisten toimeentulosta huolehditaan, hän päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat