Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

VM:n kansliapäällikkö Hetemäki huolissaan yritysten ja kotitalouksien velkaantumisesta

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki on huolissaan suomalaisten yritysten velkaantumisesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hän kertoi asiasta tänään vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia käsittelevän ministeriön virkamiespuheenvuoron julkaisemisen jälkeen.

Hetemäen mukaan yritysten velan kasvu suhteessa bruttokansantuotteeseen on jäänyt julkisessa keskustelussa pienelle huomiolle.

Velkaantumista selittää pitkään matalalla ollut korkotaso.

– Kautta linjan korkotasot sekä kotitalouksille että yrityksille ovat olleet niin matalat, että se on houkutellut velkaantumiseen.

Hetemäki pitää todennäköisenä, että yritysten velka rajoittaa tulevia kasvun mahdollisuuksia.

Mistään liiallisesta investoinnista velkaantuminen ei johdu.

– Se on tässä myöskin huolestuttavaa, että jos se lisävelkaantuminen olisi käytetty investointiin, tutkimukseen ja kehitykseen, sillä olisi luotu lisää kykyä huolehtia tulevista veloista. Nyt investoinnit ovat itse asiassa olleet varsin matalia. Sanotaan, että pääomakanta jopa supistuu, se riittänyt edes korvausinvestointeihin. Toinen on myös se, että tutkimus- ja kehittämistoiminta ei ole sillä tasolla, millä sen kuuluisi olla.

Niin Suomessa kuin monissa muissa maissa yritysten konkurssien taso on pysynyt varsin maltillisena matalien korkojen aikana. Hyvä kysymys onkin, millainen vaikutus olisi korkotason noussula. Matalat korot on näkynyt myös hyvänä työllisyytenä.

– Toisaalta taas yrityskentässä ei ole tapahtunut uusiutumista. Puhutaan myös zombiyrityksistä, jotka ovat huonosti kannattavia.

Paitsi yritysten velkaantumisesta, Hetemäki ja valtiovarainministeriö on huolissaan myös kotitalouksien velkaantumisesta, mikä myös nousee esiin virkamiespuheenvuorossa.

Vuonna 2000 kotitalouksien velat per käytettävissä olevat tulot olivat 60 %. Nyt velat per käytettävissä olevat tulot ovat yli 120 prosenttia siitä huolimatta, että tulot ovat kasvaneet.

– Totta kai voi sanoa näin, että jossakin maassa se on vieläkin korkeampi niin kyllä se on sellainen tekijä, että se vähentää tulevia kasvumahdollisuuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE