Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Voiko journalisti missään tilanteessa rikkoa lakia sananvapauden nimissä – JSN laatii kannanoton

Julkisen sanan neuvosto JSN aikoo laatia kannanoton siitä, voiko journalisti missään tilanteessa rikkoa lakia sananvapauden nimissä tai julkaista tietoja salaisiksi määritellyistä asiakirjoista.

Neuvoston mukaan se aikoo kannanotossaan käsitellä aihetta laajasti sekä huomioida myös historiallisia ja kansainvälisiä näkökohtia. Kannanottoa varten pyydetään lausuntoja asiantuntijoilta.

Kannanoton laatimisen taustalla on Helsingin Sanomien viime kuussa julkaisema juttu Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta sekä uutisoinnista syntynyt vilkas keskustelu. Kritiikkiä saaneessa HS:n jutussa käytettiin lähteenä salaiseksi leimattuja asiakirjoja.

JSN ei kuitenkaan käsittele kannanotossaan kyseistä artikkelia, vaan se aikoo ottaa yleisellä tasolla kantaa sananvapauden ja lain suhteeseen sekä salaiseksi määriteltyjen asiakirjojen julkaisuun.

– Siinä (kannanotossa) on tarkoitus nimenomaan selventää suurelle yleisölle käsitteitä, sanoi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström STT:lle torstaina.

“Enemmän yleisölle kuin toimituksille”.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Grundströmin mukaan tuleva kannanotto liittyy neuvoston jälkimmäiseen tehtävään.

Lisää aiheesta

– Mielestäni tämä (kannanotto) on ennen kaikkea sitä meidän toista tehtävää (sanan- ja julkaisemisen vapauden puolustamista), eikä journalistin ohjeiden tulkintaa, hän sanoo.

Grundströmin mukaan JSN:n tuleva kannanotto on tarkoitettu enemmän suureen yleisön kuin toimitusten suuntaan. Hän sanoo, että kannanoton tarkoituksena ei ole ohjata toimituksia samalla tavalla kuin journalistin ohjeiden tai niihin liittyvien lausumien.

– Kun meille on tullut mielestämme asiallisia kysymyksiä suurelta yleisöltä, haluamme tällä kannanotolla vastata niihin huolellisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE