Kotimaa

Voiko journalisti missään tilanteessa rikkoa lakia sananvapauden nimissä – JSN laatii kannanoton

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Julkisen sanan neuvosto JSN aikoo laatia kannanoton siitä, voiko journalisti missään tilanteessa rikkoa lakia sananvapauden nimissä tai julkaista tietoja salaisiksi määritellyistä asiakirjoista.

Neuvoston mukaan se aikoo kannanotossaan käsitellä aihetta laajasti sekä huomioida myös historiallisia ja kansainvälisiä näkökohtia. Kannanottoa varten pyydetään lausuntoja asiantuntijoilta.

Kannanoton laatimisen taustalla on Helsingin Sanomien viime kuussa julkaisema juttu Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta sekä uutisoinnista syntynyt vilkas keskustelu. Kritiikkiä saaneessa HS:n jutussa käytettiin lähteenä salaiseksi leimattuja asiakirjoja.

JSN ei kuitenkaan käsittele kannanotossaan kyseistä artikkelia, vaan se aikoo ottaa yleisellä tasolla kantaa sananvapauden ja lain suhteeseen sekä salaiseksi määriteltyjen asiakirjojen julkaisuun.

– Siinä (kannanotossa) on tarkoitus nimenomaan selventää suurelle yleisölle käsitteitä, sanoi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström STT:lle torstaina.

”Enemmän yleisölle kuin toimituksille”.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Grundströmin mukaan tuleva kannanotto liittyy neuvoston jälkimmäiseen tehtävään.

– Mielestäni tämä (kannanotto) on ennen kaikkea sitä meidän toista tehtävää (sanan- ja julkaisemisen vapauden puolustamista), eikä journalistin ohjeiden tulkintaa, hän sanoo.

Grundströmin mukaan JSN:n tuleva kannanotto on tarkoitettu enemmän suureen yleisön kuin toimitusten suuntaan. Hän sanoo, että kannanoton tarkoituksena ei ole ohjata toimituksia samalla tavalla kuin journalistin ohjeiden tai niihin liittyvien lausumien.

– Kun meille on tullut mielestämme asiallisia kysymyksiä suurelta yleisöltä, haluamme tällä kannanotolla vastata niihin huolellisesti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat