Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Voimakkaat tunteet saattelevat aborttiäänestystä Irlannissa

YES- ja NO -puolten mainoksia Dublinin keskustassa.

Luota naisiin, vaativat aborttioikeutta puoltavat kyltit irlantilaiskaupunkien kaduilla.

Tästä on lyhykäisyydessään kyse, kun Irlannissa äänestetään perjantaina aborttioikeudesta, sanoo kansalaisaktivisti Karen Twomey.

Irlantilaiset äänestävät poikkeuksellisen tiukan aborttilainsäädännön avaamisesta. Rinnakkain ovat perinteinen katolisen kirkon kielteinen kanta ja varsinkin nuorten halu antaa päätösvalta naisille itselleen.

Irlannin perustuslaki kieltää abortin lähes kaikissa tilanteissa. Insesti tai raiskaus ei ole syy saada aborttia, ei myöskään sikiön vakava epämuodostuma. Naisen hengen vaarantuminen on sallittu syy raskauden keskeyttämiseen.

Twomeyn yhdessä ystävänsä kanssa käynnistämä Repeal Global -liike kannustaa maailmalla asuvia irlantilaisia aktivoitumaan. Etäisyyden päästä käy hänen mukaansa entistä selvemmäksi, että Irlannin lainsäädäntöä pitää muuttaa.

Aborttilainsäädännön avaaminen voisi olla hänen mielestään nyt mahdollista, koska irlantilaisten asenteet ovat muuttumassa. Kolme vuotta sitten maassa hyväksyttiin kansanäänestyksen jälkeen samaa sukupuolta olevien avioliitot, ja samanlaista kansaliikettä toivotaan nyt.

– Irlannilla on pakkomielle ihmisten alistamiseen. Olimme itse alistettuja niin pitkään, että jatkamme sitä nyt. Mutta nyt uskon, että tuuli kääntyy, Twomey sanoo.

Tragediat muuttaneet asenteita.

Irlantilaiset äänestävät siitä, haluavatko he muuttaa perustuslain kohtaa, joka kieltää abortit lähes kokonaan asettamalla odottavan äidin ja syntymättömän sikiön elämät periaatteessa samanarvoiseen asemaan.

Galwayn keskustassa katujen varret ovat täynnä tunteita herättäviä mainoksia. ”Lupa tappaa”, sanotaan yhdessä, kun taas naisille vaaditaan vapautta toisessa.

Auringonpaisteessa istuskelevien parikymppisten naisten ryhmä on kurkkua myöten täynnä abortin vastustajien väittämiä.

Naisten on heidän mielestään korkea aika saada itse päättää ilman valtion määräysvaltaa ja pelkoa seurauksista. Laittomasta abortista voi joutua vankilaan useaksi vuodeksi.

– Eikä mikään oikeastaan muuttuisi. Ihmiset hankkivat jo nyt abortin, jos he haluavat, mutta ulkomailta, Katie McDermott kivahtaa.

Nuoret naiset muistelevat tapauksia, joissa tiukka linja on ollut kohtalokas naiselle.

Länsirannikolla sijaitsevaa Galwayn pikkukaupunkia ravisteli vuonna 2012 tragedia, kun 31-vuotias nainen kuoli verenmyrkytykseen sen jälkeen kun 17. viikolle edennyt raskaus oli menossa kesken. Hänen kerrotaan pyytäneen raskaudenkeskeytystä useita kertoja, mutta henkilökunta kieltäytyi katolisuuteen vedoten.

Voimakkaita tunteita ovat herättäneet myös kertomukset naisista, joiden sikiöillä ei ole ollut selviytymismahdollisuutta, mutta naiset ovat silti joutuneet matkustamaan ulkomaille saadakseen abortin.

Vuosittain 5 000 naista matkustaa.

Tiukka lainsäädäntö on johtanut siihen, että naiset matkustavat ulkomaille saadakseen abortin.

Paikallisen väestöliiton (Ifpa) mukaan vuosittain noin 5 000 naista hankkii abortin Britanniassa. Lisäksi pieni määrä naisia on käynyt Hollannissa.

Galwayn puistossa ystävykset Ann Marie Jackson ja Eileen Dunne sanovat, että kyse on naisten oikeudesta omaan kehoonsa.

He eivät kuitenkaan usko, että heidän kantansa voittaa.

– Uskon, että enemmistö päätyy torjumisen kannalle. Niin paljon on sensaatiohakuisia ihmisiä, jotka väittävät toista puolta murhaajiksi, Dunne sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE