Ulkomaat

Voimakkain järistys vuosisataan – Meksikon uhriluku nousee koko ajan

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Meksikon maanjäristyksen uhriluku on noussut 61 ihmiseen, kertoo maan presidentti Enrique Pena Nieto. Luku kasvanee yhä, sillä pelastustyöntekijät käyvät edelleen läpi sortuneiden talojen raunioita pahasti järistyksessä kärsineissä osavaltioissa.

Järistys oli voimakkuudeltaan 8,1, ja se oli vuosisadan voimakkain maanjäristys Meksikossa.

Pahimmin järistyksestä kärsi Juchitanin kaupunki Meksikon kaakkoisosassa. Kaupungissa on kaivettu esiin raunioista ainakin 36 ihmisen ruumiit. Lisäksi ainakin yksi hotelli romahti, ja kaupungintalo vajosi osin maan sisään.

Järistys sattui torstaina paikallista aikaa ennen keskiyötä meren alla noin 70 kilometrin syvyydessä, noin sadan kilometrin päästä Tonalan kaupungista. Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus USGS on arvioinut järistyksen voimakkuudeksi 8,1. Meksikolaiset viranomaiset sen sijaan ovat sanoneet voimakkuuden olleen jopa 8,2.

Viranomaiset antoivat järistyksen jälkeen tsunamivaroituksen pitkälle kaistaleelle Keski-Amerikan rannikkoa, mutta peruivat sen myöhemmin. Järistys aiheutti viranomaisten mukaan voimakasta merenkäyntiä, mutta ei tsunamia.

Presidentti Pena Nieto kertoi Milenio-uutissivuston mukaan, että maanjäristyksen tunsi Meksikossa noin 50 miljoonaa ihmistä. Maa värähteli jopa pääkaupunki Mexicossa, joka sijaitsee noin 800 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta. Järistys tuntui myös Guatemalan puolella.

Lähes yhtä voimakas maanjäristys runteli Meksikon pääkaupunkia Mexicoa vuonna 1985 ja tappoi noin 10 000 ihmistä. Sen jälkeen Meksiko tiukensi rakennusmääräyksiä ja kehitti varoitusjärjestelmää järistysten varalle.

Meksiko sijaitsee kahden mannerlaatan rajalla, joten maanjäristykset ovat siellä yleisiä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat