Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Voitteko luvata, että ajamanne uudistus ei kiristä verotusta eikä karsi palveluita?” – Oppositio ei päästänyt hallitusta helpolla kyselytunnilla

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sirpa Paatero eduskunnan ksyelytunnilla Helsingissä.

Sipilän hallituksen sote-uudistus nousi odotetusti eduskunnan viikottaisen kyselytunnin pääteemaksi hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen lytättyä eilen hallituksen ajaman uudistuksen.

Lepomäki ilmoitti, että hallituksen sote-malli ei tule muun muassa saavuttamaan taloudellisia tavoitteita ja potilaiden hoitoonpääsy tulee jopa vaikeutumaan nykyisestä.

Tänään eduskunnan kyselytunnilla suurimman oppositiopuolue SDP:n oikeuden ensimmäiseen puheenvuoroon käytti kansanedustaja Sirpa Paatero.

– Kuulimme eilen hallituspuolue kokoomuksen johtavan talouskeskustelijan tyrmäyksen sote-suunnitelmille, hän totesi.

Paatero toisti puheenvuorossaan Lepomäen ja Talouspoliittisen arviointineuvoston aikaisemmin uudistuksesta esiin nostamia vakavia puutteita. Hän totesi Sipilän hallituksen sote-esityksen olevan onglemallinen EU-oikeuden näkökulmasta, uhkaavan nostaa verorasitusta ja keskittää terveysmarkkinoita.

Lisäksi uudistus on Paateron mukaan luomassa uuden hallintorakenteen, josta on haittaa kustannusten hillinnässä ja tehokkaiden hoitopolkujen järjestämisessä.

– Voitteko vakuutta, että nämä kritiikit ovat täysin vääriä, hän tiedusteli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.).

Olen varma, että terveyserojen kaventaminen on uudistuksen myötä mahdollista.

Ministeri Saarikko ei ensimmäisessä puheenvuorossa vastannut suoranaisesti Paateron kysymykseen, vaan hän kertoi olevansa ylpeä hallituksessa sekä maakunnissa tehtävästä työstä, jolla uudistusta pyritään edistämään.

Saarikko myös muistutti, että valinnavapauslaki ei ole yksin vastaus kaikkeen uudistuksessa. Myös järjestämisvastuun siirtäminen kunnilta maakunnille on keskeinen kysymys, jotta uudistuksessa voidaan onnistua.

Paatero kuitenkin toisti seuraavassa puheenvuorossaan alkuperäisen kysymyksensä.

Saarikko vastasi viimein, että kaikki Paateron tekemät esitykset voivat olla mahdollisia, mikäli uudistus ei käytännössä toteudu.

– Olen kanssanne eri mieltä. Tämän uudistuksen myötä palveluiden saatavuus paranee. Olen sitä mieltä, että asiakaslähtöisyys tulee lisääntymään. Olen varma myös, että terveyserojen kaventaminen on uudistuksen myötä mahdollista, Saarikko totesi.

– Ja kyllä, uudistuksen myötä on myös mahdollisuus saavuttaa kustannussäästöjä.

Saarikon jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi, että totta kai uudistuksessa on riskejä.

– Sote-palveluiden kysyntä tulee kasvamaan aivan huikealla tavalla tulevan vuosikymmenen aikana.

Orpo korosti, että uudistuksen hyväksymisen jälkeinen toimeenpanovaihe on se, jossa viimekädessä ratkotaan saadaanko kustannussäästöt aikaan vai ei.

Miksi te suostutte siihen, että uudistusta tehdään muutaman suuren yrityksen ehdolla?

Keskustelun jaktuessa pääteemaksi nousi sote-uudistuksen valinnanvapauslaki sekä hallituksen päätös olla viemättä lakia Euroopan komission tarkistettavaksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti kokoomuksen vakuuttelevan usein olevansa huolissaan julkistalouden kestävyydestä sekä monopolien syntymisestä. Hän ihmetteli, että mikäli kokoomus on tätä mieltä, miksi se ajaa valinnanvapautta sote-uudsitukseen, joka tuo merkittäviä riskejä juuri edellä mainittuihin kohtiin.

– Tällä hetkellä näyttää, että oppositio ymmärtää markkinatalouden lainalaisuudet paremmin kuin hallitus. Jokaisen aidon markkinaliberaalin pitäisi olla huolissaan yksityisten monopolien syntymisen riskiin, Andersson totesi.

– Pääministeri Sipilä, miksi te suostutte siihen, että uudistusta tehdään muutaman suuren yrityksen ehdolla?

Pääministeri vastasi Anderssonille toteamalla, että hallitus aikoo viedä tämän uudistuksen maaliin. Hän myös perusteli valinnanvapautta asiakaslähtöisyydellä. Asiakassetelin avulla kansalaiset voivat Sipilän mukaan hankkia palveluita tutuilta pieniltä toimijoilta välttääkseen jonoja.

– Tämä antaa aivan uuden lisän suomalaiseen terveysjärjestelmään, hän lisäsi.

Ministeri Saarikko puolestaan tiivisti valinnanvapauslain tuovan sote-järjestelmään sen suuren muutoksen, kun asiakkaat voivat itse valita mistä omat terveyspalvelunsa hakevat.

Andersson vastasi, ettei hän usko suomalaisten haluavan historian suurinta sosiaali- ja terveyshuollon yksityistämistä, jota hallitus on nyt käytännössä ajamassa.

– Nyt kunnat hankkivat ja ulkoistavat palveluita, jos näin päättävät, alihankintana yksityisiltä toimijoilta. Valinnavapausmallin myötä te laitatte ne kilpailemaan perusteveydenhuollosta. Silloin syntyy ongelmat, jotka liittyvät kilpailuneutraliteettiin ja jota hallitus ei suostu viemään EU:n tarksitukseen, Andersson kiteytti oppostion huolta viitaten julkisuudessakin esillä olleeseen EU-notifiointiin.

Saarikko vastasi hallituksen lähtevän virkavalmistelun pohjalta siitä, ettei mallai tarvitse notifioida, sillä se ei lähtökohtaisesti ole taloudellinen malli. Tämä johdosta hallitusta ei voi velvoittaa notifiointiin.

– Toinen seikka on se, että jos notifioisimme, meillä ei ole varmuutta saisimmeko EU:lta vastauksen, hän jatkoi.

Jokaisella hallituspuolueen edustajalla on varmasti sietämistä sen kulmissa.

Keskustelun lopuksi SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen toi esiin, kuinka Suomessa toden totta tarvitaan toimiva sote-malli. Hän kuitenkin joutui toteamaan, ettei hallituksen esitys sitä ole.

– Sille ei löydy kannatusta asiantuntijoilta ja sama viesti kuuluu hallituspuolueiden edustajilta maakunnista, hän totesi.

– Hyvinvointi ja terveyserot eivät mallin myötä pienene, eheä ketju ei toteudu, yhdenvertaisuus ei toteudu ja säästöjä ei synny vaan kustannukset pikemminkin kasvavat.

Saarikko vastasi jo hieman turhautuneena Mäkisalo-Ropposelle, ettei hän ole päässyt käsitykseen siitä, mikä opposition vaihtoehto kaikelle olisi.

– Tämän uudistuksen äärellä on ollut pakko tehdä kompromisseja, se tulee toteutumaan ja saavuttamaan tavoitteensa vasta vaiheistetusti. Jokaisella hallituspuolueen edustajalla on varmasti sietämistä sen kulmissa. Se on niin laaja kokonaisuus, Saarikko kuvaili.

– Mutta nyt se pitää saada liikkeelle.

HS-gallup: SDP nousi kokoomuksen kannoille – ”Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Antti Rinteen johtama SDP nousi hengittämään kokoomuksen niskaan.

Kokoomus ja SDP saisivat suurimman kannatuksen, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, ilmenee Helsingin Sanomien gallupista.

Gallupin mukaan kokoomusta kannattaa tällä hetkellä 21,1 prosenttia äänestäjistä ja SDP:tä 20,8 prosenttia äänestäjistä.

Kolmantena on keskusta 15,9 prosentin kannatuksella.

Politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo, että SDP on vihdoin kyennyt ottamaan hyödyn suurimman oppositiopuolueen asemasta, ja Suomen suurimman puolueen paikasta kamppailee nyt kolmen sijaan kaksi puoluetta.

– Tämä on paluuta normaalitilanteeseen, jossa suurin oppositiopuolue pääsee hyödyntämään kansalaisten tyytymättömyyttä hallitukseen. Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin, Borg sanoo HS:lle.

Neljänneksi suosituin puolue on vihreät 14,5 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa kannattaa 8,5 prosenttia äänestäjistä.

RKP:n kannatus on 4,1 prosentissa, kristillisten 3,2 prosentissa ja sinisten 1,4 prosentissa. Muut puolueet saavat kahden prosentin kannatuksen.

HS-gallupin on tehnyt tutkimusyritys Kantar TNS. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse reilut 2 400 ihmistä 19. helmikuuta ja 15. maaliskuuta välisenä aikana.

Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA