Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Voitteko luvata, että ajamanne uudistus ei kiristä verotusta eikä karsi palveluita?” – Oppositio ei päästänyt hallitusta helpolla kyselytunnilla

Sirpa Paatero eduskunnan ksyelytunnilla Helsingissä.

Sipilän hallituksen sote-uudistus nousi odotetusti eduskunnan viikottaisen kyselytunnin pääteemaksi hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen lytättyä eilen hallituksen ajaman uudistuksen.

Lepomäki ilmoitti, että hallituksen sote-malli ei tule muun muassa saavuttamaan taloudellisia tavoitteita ja potilaiden hoitoonpääsy tulee jopa vaikeutumaan nykyisestä.

Tänään eduskunnan kyselytunnilla suurimman oppositiopuolue SDP:n oikeuden ensimmäiseen puheenvuoroon käytti kansanedustaja Sirpa Paatero.

– Kuulimme eilen hallituspuolue kokoomuksen johtavan talouskeskustelijan tyrmäyksen sote-suunnitelmille, hän totesi.

Paatero toisti puheenvuorossaan Lepomäen ja Talouspoliittisen arviointineuvoston aikaisemmin uudistuksesta esiin nostamia vakavia puutteita. Hän totesi Sipilän hallituksen sote-esityksen olevan onglemallinen EU-oikeuden näkökulmasta, uhkaavan nostaa verorasitusta ja keskittää terveysmarkkinoita.

Lisäksi uudistus on Paateron mukaan luomassa uuden hallintorakenteen, josta on haittaa kustannusten hillinnässä ja tehokkaiden hoitopolkujen järjestämisessä.

– Voitteko vakuutta, että nämä kritiikit ovat täysin vääriä, hän tiedusteli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.).

Lisää aiheesta

Olen varma, että terveyserojen kaventaminen on uudistuksen myötä mahdollista.

Ministeri Saarikko ei ensimmäisessä puheenvuorossa vastannut suoranaisesti Paateron kysymykseen, vaan hän kertoi olevansa ylpeä hallituksessa sekä maakunnissa tehtävästä työstä, jolla uudistusta pyritään edistämään.

Saarikko myös muistutti, että valinnavapauslaki ei ole yksin vastaus kaikkeen uudistuksessa. Myös järjestämisvastuun siirtäminen kunnilta maakunnille on keskeinen kysymys, jotta uudistuksessa voidaan onnistua.

Paatero kuitenkin toisti seuraavassa puheenvuorossaan alkuperäisen kysymyksensä.

Saarikko vastasi viimein, että kaikki Paateron tekemät esitykset voivat olla mahdollisia, mikäli uudistus ei käytännössä toteudu.

– Olen kanssanne eri mieltä. Tämän uudistuksen myötä palveluiden saatavuus paranee. Olen sitä mieltä, että asiakaslähtöisyys tulee lisääntymään. Olen varma myös, että terveyserojen kaventaminen on uudistuksen myötä mahdollista, Saarikko totesi.

– Ja kyllä, uudistuksen myötä on myös mahdollisuus saavuttaa kustannussäästöjä.

Saarikon jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myönsi, että totta kai uudistuksessa on riskejä.

– Sote-palveluiden kysyntä tulee kasvamaan aivan huikealla tavalla tulevan vuosikymmenen aikana.

Orpo korosti, että uudistuksen hyväksymisen jälkeinen toimeenpanovaihe on se, jossa viimekädessä ratkotaan saadaanko kustannussäästöt aikaan vai ei.

Miksi te suostutte siihen, että uudistusta tehdään muutaman suuren yrityksen ehdolla?

Keskustelun jaktuessa pääteemaksi nousi sote-uudistuksen valinnanvapauslaki sekä hallituksen päätös olla viemättä lakia Euroopan komission tarkistettavaksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti kokoomuksen vakuuttelevan usein olevansa huolissaan julkistalouden kestävyydestä sekä monopolien syntymisestä. Hän ihmetteli, että mikäli kokoomus on tätä mieltä, miksi se ajaa valinnanvapautta sote-uudsitukseen, joka tuo merkittäviä riskejä juuri edellä mainittuihin kohtiin.

– Tällä hetkellä näyttää, että oppositio ymmärtää markkinatalouden lainalaisuudet paremmin kuin hallitus. Jokaisen aidon markkinaliberaalin pitäisi olla huolissaan yksityisten monopolien syntymisen riskiin, Andersson totesi.

– Pääministeri Sipilä, miksi te suostutte siihen, että uudistusta tehdään muutaman suuren yrityksen ehdolla?

Pääministeri vastasi Anderssonille toteamalla, että hallitus aikoo viedä tämän uudistuksen maaliin. Hän myös perusteli valinnanvapautta asiakaslähtöisyydellä. Asiakassetelin avulla kansalaiset voivat Sipilän mukaan hankkia palveluita tutuilta pieniltä toimijoilta välttääkseen jonoja.

– Tämä antaa aivan uuden lisän suomalaiseen terveysjärjestelmään, hän lisäsi.

Ministeri Saarikko puolestaan tiivisti valinnanvapauslain tuovan sote-järjestelmään sen suuren muutoksen, kun asiakkaat voivat itse valita mistä omat terveyspalvelunsa hakevat.

Andersson vastasi, ettei hän usko suomalaisten haluavan historian suurinta sosiaali- ja terveyshuollon yksityistämistä, jota hallitus on nyt käytännössä ajamassa.

– Nyt kunnat hankkivat ja ulkoistavat palveluita, jos näin päättävät, alihankintana yksityisiltä toimijoilta. Valinnavapausmallin myötä te laitatte ne kilpailemaan perusteveydenhuollosta. Silloin syntyy ongelmat, jotka liittyvät kilpailuneutraliteettiin ja jota hallitus ei suostu viemään EU:n tarksitukseen, Andersson kiteytti oppostion huolta viitaten julkisuudessakin esillä olleeseen EU-notifiointiin.

Saarikko vastasi hallituksen lähtevän virkavalmistelun pohjalta siitä, ettei mallai tarvitse notifioida, sillä se ei lähtökohtaisesti ole taloudellinen malli. Tämä johdosta hallitusta ei voi velvoittaa notifiointiin.

– Toinen seikka on se, että jos notifioisimme, meillä ei ole varmuutta saisimmeko EU:lta vastauksen, hän jatkoi.

Jokaisella hallituspuolueen edustajalla on varmasti sietämistä sen kulmissa.

Keskustelun lopuksi SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen toi esiin, kuinka Suomessa toden totta tarvitaan toimiva sote-malli. Hän kuitenkin joutui toteamaan, ettei hallituksen esitys sitä ole.

– Sille ei löydy kannatusta asiantuntijoilta ja sama viesti kuuluu hallituspuolueiden edustajilta maakunnista, hän totesi.

– Hyvinvointi ja terveyserot eivät mallin myötä pienene, eheä ketju ei toteudu, yhdenvertaisuus ei toteudu ja säästöjä ei synny vaan kustannukset pikemminkin kasvavat.

Saarikko vastasi jo hieman turhautuneena Mäkisalo-Ropposelle, ettei hän ole päässyt käsitykseen siitä, mikä opposition vaihtoehto kaikelle olisi.

– Tämän uudistuksen äärellä on ollut pakko tehdä kompromisseja, se tulee toteutumaan ja saavuttamaan tavoitteensa vasta vaiheistetusti. Jokaisella hallituspuolueen edustajalla on varmasti sietämistä sen kulmissa. Se on niin laaja kokonaisuus, Saarikko kuvaili.

– Mutta nyt se pitää saada liikkeelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE