Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Voittoisan oikeistopopulistipuolueen välit rakoilevat jo – Merkel haikailee yhä demareita hallituskuvioihin mukaan

Saksassa sulateltiin maanantaina parlamenttivaalien tulosta sekavissa tunnelmissa. Liittopäivien kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousseen AfD:n toinen johtaja Frauke Petry (kuvassa) ilmestyi lehdistötilaisuuteen vain ilmoittaakseen, ettei hän aio osallistua puolueensa parlamenttiryhmän toimintaan.

Puoluetoverit jäivät hämilleen vaikka Petryn puhevälit AfD:n kahteen kärkiehdokkaaseen olivat katkenneet jo aiemmin.

Liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi aikovansa keskustella hallituskuvioista myös sosialidemokraattien kanssa, vaikka puolue oli heti vaalituloksen selvittyä ilmoittanut jäävänsä oppositioon.

– Olen kuullut SPD:tä, mutta keskusteluyhteyden pitäisi säilyä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Yhdeksi hämmästelyn aiheeksi riitti pelkkä uusien liittopäivien koko. Vaalijärjestelmän edellyttämän voimasuhteiden tasauksen jälkeen liittopäiville nousee peräti 709 kansanedustajaa, enemmän kuin koskaan ennen. Edellisistä vaaleista määrä paisuu lähes 79:llä.

Valmista ei välttämättä tule jouluun mennessä.

Berliiniläisen SWP-instituutin tutkijan Niklas Helwigin mukaan vaalijärjestelmän uudistamista jouduttaneen pohtimaan uudestaan.

Lisää aiheesta

– On kyseenalaista, voiko tällainen suuri edustajien määrä olla kestävä, Helwig kommentoi STT:lle.

Helwig ei usko, että demarit peruvat nopeaa linjanvetoaan hallitusyhteistyön lopettamisesta.

– He sanoivat asian niin suoraan, että on vaikea ajatella heidän perääntyvän kannastaan.

Merkelin ainoaksi vaihtoehdoksi jää yhteistyö liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden kanssa. Se vaatii kovaa vääntöä, eikä valmista tule välttämättä jouluun mennessä, kuten liittokansleri on ennustanut.

Helwig muistuttaa, että Merkelin konservatiivinen baijerilainen sisarpuolue CSU oli yksi vaalien suuria häviäjiä.

– He tulevat olemaan tiukkoja esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja sitä on hyvin vaikea sovittaa yhteen vihreiden kanssa.

EU-myönteisillä vihreillä ja FDP:llä on puolestaan omat erimielisyytensä Eurooppa-politiikan suhteen. Vihreät ovat myös olleet hyvin kriittisiä Venäjää kohtaan, kun taas FDP:n johtaja Christian Lindner on vihjannut olevansa valmis hyväksymään Krimin siirtymisen Venäjän haltuun.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin toive vahvasta koalitiohallituksesta Saksassa on siten helpommin sanottu kuin tehty.

Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa.

Käytännön työn sujumista uusilla liittopäivillä määrittää Helwigin mukaan paljon se, kuinka yhtenäisenä AfD:n ryhmä lopulta pysyy. Hän odottaa ainakin puolueen radikaalimpien jäsenten aikovat tietoisesti ärsyttää muita.

– He haluavat olla hyvin provokatiivisia ja (politiikan) valtavirran ulkopuolella.

Muille kansanedustajille tilanne on uusi: miten reagoida asianmukaisesti eli tasapainoilla perusteltujen mielipiteiden ja kyseenalaisten puheiden välillä.

Yleisesti Helwig näkee vaalituloksessa myös paljon hyvää Saksan politiikalle. Kristillisdemokraattien ja SPD:n suuren koalition aikana oppositio oli heikko, mikä latisti demokraattista keskustelukulttuuria parlamentissa.

– Minusta on hyvä nähdä, että poliittinen debatti palaa Saksaan. Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa, Helwig tiivistää.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE