Voittoisan oikeistopopulistipuolueen välit rakoilevat jo – Merkel haikailee yhä demareita hallituskuvioihin mukaan

Kuva: Lehtikuva

Saksassa sulateltiin maanantaina parlamenttivaalien tulosta sekavissa tunnelmissa. Liittopäivien kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousseen AfD:n toinen johtaja Frauke Petry (kuvassa) ilmestyi lehdistötilaisuuteen vain ilmoittaakseen, ettei hän aio osallistua puolueensa parlamenttiryhmän toimintaan.

Puoluetoverit jäivät hämilleen vaikka Petryn puhevälit AfD:n kahteen kärkiehdokkaaseen olivat katkenneet jo aiemmin.

Liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi aikovansa keskustella hallituskuvioista myös sosialidemokraattien kanssa, vaikka puolue oli heti vaalituloksen selvittyä ilmoittanut jäävänsä oppositioon.

– Olen kuullut SPD:tä, mutta keskusteluyhteyden pitäisi säilyä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Yhdeksi hämmästelyn aiheeksi riitti pelkkä uusien liittopäivien koko. Vaalijärjestelmän edellyttämän voimasuhteiden tasauksen jälkeen liittopäiville nousee peräti 709 kansanedustajaa, enemmän kuin koskaan ennen. Edellisistä vaaleista määrä paisuu lähes 79:llä.

Valmista ei välttämättä tule jouluun mennessä.

Berliiniläisen SWP-instituutin tutkijan Niklas Helwigin mukaan vaalijärjestelmän uudistamista jouduttaneen pohtimaan uudestaan.

– On kyseenalaista, voiko tällainen suuri edustajien määrä olla kestävä, Helwig kommentoi STT:lle.

Helwig ei usko, että demarit peruvat nopeaa linjanvetoaan hallitusyhteistyön lopettamisesta.

– He sanoivat asian niin suoraan, että on vaikea ajatella heidän perääntyvän kannastaan.

Merkelin ainoaksi vaihtoehdoksi jää yhteistyö liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden kanssa. Se vaatii kovaa vääntöä, eikä valmista tule välttämättä jouluun mennessä, kuten liittokansleri on ennustanut.

Helwig muistuttaa, että Merkelin konservatiivinen baijerilainen sisarpuolue CSU oli yksi vaalien suuria häviäjiä.

– He tulevat olemaan tiukkoja esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja sitä on hyvin vaikea sovittaa yhteen vihreiden kanssa.

EU-myönteisillä vihreillä ja FDP:llä on puolestaan omat erimielisyytensä Eurooppa-politiikan suhteen. Vihreät ovat myös olleet hyvin kriittisiä Venäjää kohtaan, kun taas FDP:n johtaja Christian Lindner on vihjannut olevansa valmis hyväksymään Krimin siirtymisen Venäjän haltuun.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin toive vahvasta koalitiohallituksesta Saksassa on siten helpommin sanottu kuin tehty.

Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa.

Käytännön työn sujumista uusilla liittopäivillä määrittää Helwigin mukaan paljon se, kuinka yhtenäisenä AfD:n ryhmä lopulta pysyy. Hän odottaa ainakin puolueen radikaalimpien jäsenten aikovat tietoisesti ärsyttää muita.

– He haluavat olla hyvin provokatiivisia ja (politiikan) valtavirran ulkopuolella.

Muille kansanedustajille tilanne on uusi: miten reagoida asianmukaisesti eli tasapainoilla perusteltujen mielipiteiden ja kyseenalaisten puheiden välillä.

Yleisesti Helwig näkee vaalituloksessa myös paljon hyvää Saksan politiikalle. Kristillisdemokraattien ja SPD:n suuren koalition aikana oppositio oli heikko, mikä latisti demokraattista keskustelukulttuuria parlamentissa.

– Minusta on hyvä nähdä, että poliittinen debatti palaa Saksaan. Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa, Helwig tiivistää.

STT–NIILO SIMOJOKI

Japanin hallitus saamassa suuren vaalivoiton

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Shinzo Abe näytti sunnuntaina ottavan selvän voiton Japanin parlamenttivaaleissa.

Ennusteen mukaan Aben hallituskoalitio oli saamassa parlamenttiin 311 paikkaa 465:stä. Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tarkoittaisi 310:tä paikkaa. Sen turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen. Vaalien ajankohtaa pidettiin poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.

Thaimaassa lomailevilta odotetaan kunnioittavaa käytöstä: Ei selfieitä hautajaisseremonioista

Kuva: Lehtikuva
Thaimaan kuninkaan hautajaisien seremonioita on harjoiteltu jo pitkään. Kuvassa naistanssijoita perinteisine päähineineen.

Kuninkaan hautajaiset hiljentävät Thaimaata alkavalla viikolla. Viisi päivää kestävien hautajaismenojen tärkein päivä on torstai, jolloin kuningas polttohaudataan suurten seremonioiden saattelemana Bangkokissa.

Lähes jumalan asemaan nostettu kuningas Bhumibol Adulyadej hallitsi Thaimaata seitsemällä vuosikymmenellä. Hänen kuolemastaan viime vuoden lokakuussa alkoi vuoden kestävä suruaika, jonka aikana thaimaalaisia on muun muassa kehotettu pukeutumaan tummiin vaatteisiin ja välttämään riehakasta juhlintaa.

Vaikka tiukimmat ohjeet eivät koske matkailijoita, kunnioittava käytös on tärkeää erityisesti hautajaisviikolla.

– Ehkä turistikohteissa, joissa on paljon ulkomaalaisia, hautajaiset näkyvät vähemmän, mutta samat ohjeistukset esimerkiksi pukeutumisesta ja käyttäytymisestä pätevät sielläkin, kertoo Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven.

Seremonioissa kaikkien on pukeuduttava mustaan.

Kuoleman jälkeen kuninkaan ruumis siirrettiin palatsiin Bangkokiin, missä yli 12 miljoonaa ihmistä on käynyt muistamassa häntä vuoden aikana.

Hautajaisten on kerrottu maksavan noin 76 miljoonaa euroa, ja niihin odotetaan neljännesmiljoonaa surijaa.

Seremonioita varten kaupunkiin on rakennettu suuri hautajaisalue. Kuninkaan ruumis asetetaan alueen keskellä olevaan, 50 metriä korkeaan paviljonkiin, jossa se tuhkataan torstai-iltana. Hautaroviota vahtii kaksi patsasta, jotka esittävät kuninkaan lempikoiria.

– Seremonioissa korostuu Thaimaassa perinteinen uskomus kuninkaan jumalallisista yhteyksistä. Uskotaan, että kuningas on tullut vuorelta, joka on buddhalaisuuden keskeisiä paikkoja, ja että hän palaa sinne nyt kuoltuaan. Hautajaisalueen rakennelmat symboloivat tätä, lähettiläs Suikkari-Kleven kertoo.

Hotellit hautajaisalueen lähellä on varattu täyteen, ja ihmisjoukkojen odotetaan alkavan kerääntyä alueelle jo varhain keskiviikkona.

Seremonioissa kaikkien on pukeuduttava mustaan ja muun muassa farkut ja hihattomat paidat on kielletty. Samoin pannassa ovat ”tiukat” vaatteet ja ”luonnottomat” hiusvärit.

Myös selfieiden ottaminen on tiukasti kielletty.

Uudet vaalit aiotaan järjestää ensi vuoden marraskuussa.

Hautajaisten jälkeen kuninkaan poika Maha Vajiralongkorn, 65, kruunataan virallisesti, mutta päivää ei ole vielä ilmoitettu.

Suikkari-Klevenin mukaan monet toivovat, että hautajaisten jälkeen päästäisiin palaamaan normaaliin arkeen myös poliittisesti ja esimerkiksi sotilashallinnon valtaantulon jälkeen vuonna 2014 asetettuja rajoituksia kokoontumisvapauteen purettaisiin.

Hyvänä merkkinä voi pitää sitä, että uudet vaalit aiotaan järjestää ensi vuoden marraskuussa.

– Monet toivovat, että nämä asiat yhdessä vaikuttaisivat siihen, että poliittinen toiminta pikku hiljaa pääsisi käynnistymään normaalisti.

STT–MARIA ROSVALL

Katalonia tulkitsee: ”Vallankaappaus” – puolueet koolle maanantaina

Kuva: Lehtikuva

Katalonian puolueiden odotetaan sopivan maanantaina siitä, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Lauantaina Espanjan hallitus antoi esityksensä itsehallinnon rajoittamiseksi. Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden sisällä.

– Lauantaina Katalonian instituutioita vastaan tehtiin täysimittainen vallankaappaus. Kataloniasta päättää sen parlamentti, kansalaisten laillinen edustaja, eivät muut, sanoi tiedottaja Jordi Turull.

Espanjan senaatin odotetaan äänestävän hallituksen esityksistä perjantaina. Esityksillä on suurimpien puolueiden tuki.

Kritiikki puri: Mugabesta ei tule hyvän tahdon lähettilästä

Kuva: Lehtikuva

Maailman terveysjärjestö WHO perui sunnuntaina Zimbabwen presidentin Robert Mugaben nimittämisen hyvän tahdon lähettilääksi.

Mugaben nimitys ehti parissa päivässä herättää paljon arvostelua ja jopa tyrmistystä. Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi luulleensa uutista huonoksi aprillipilaksi.

Useat WHO:n jäsenmaat ja aktivistit toivat esille, kuinka Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut itsevaltaisen Mugaben liki 40-vuotisella valtakaudella. Myös 93-vuotias Mugabe käy itse ulkomailla hoitoa saamassa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo kuunnelleensa tarkkaan esille tulleita huolenaiheita. Mugaben nimityksen peruminen on hänen mukaansa järjestön edun mukaista.

Navalnyi ulos vankilasta: lähti heti kampanjoimaan

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pääsi aamulla vapaaksi oltuaan 20 päivää vangittuna. Hän oli saanut rangaistuksen mielenosoituksia ja kokoontumisia koskevien määräysten rikkomisesta.

Navalnyi kirjoitti vapautumisestaan Instagramissa ja ilmoitti olevansa valmis työhön. Hän aikoo vielä illalla olla paikalla kokoontumisessa Astrahanissa Etelä-Venäjällä.

Navalnyi haluaa asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa, mutta häntä ei todennäköisesti päästetä ehdokkaaksi.