Voittoisan oikeistopopulistipuolueen välit rakoilevat jo – Merkel haikailee yhä demareita hallituskuvioihin mukaan

Kuva: Lehtikuva

Saksassa sulateltiin maanantaina parlamenttivaalien tulosta sekavissa tunnelmissa. Liittopäivien kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousseen AfD:n toinen johtaja Frauke Petry (kuvassa) ilmestyi lehdistötilaisuuteen vain ilmoittaakseen, ettei hän aio osallistua puolueensa parlamenttiryhmän toimintaan.

Puoluetoverit jäivät hämilleen vaikka Petryn puhevälit AfD:n kahteen kärkiehdokkaaseen olivat katkenneet jo aiemmin.

Liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi aikovansa keskustella hallituskuvioista myös sosialidemokraattien kanssa, vaikka puolue oli heti vaalituloksen selvittyä ilmoittanut jäävänsä oppositioon.

– Olen kuullut SPD:tä, mutta keskusteluyhteyden pitäisi säilyä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Yhdeksi hämmästelyn aiheeksi riitti pelkkä uusien liittopäivien koko. Vaalijärjestelmän edellyttämän voimasuhteiden tasauksen jälkeen liittopäiville nousee peräti 709 kansanedustajaa, enemmän kuin koskaan ennen. Edellisistä vaaleista määrä paisuu lähes 79:llä.

Valmista ei välttämättä tule jouluun mennessä.

Berliiniläisen SWP-instituutin tutkijan Niklas Helwigin mukaan vaalijärjestelmän uudistamista jouduttaneen pohtimaan uudestaan.

– On kyseenalaista, voiko tällainen suuri edustajien määrä olla kestävä, Helwig kommentoi STT:lle.

Helwig ei usko, että demarit peruvat nopeaa linjanvetoaan hallitusyhteistyön lopettamisesta.

– He sanoivat asian niin suoraan, että on vaikea ajatella heidän perääntyvän kannastaan.

Merkelin ainoaksi vaihtoehdoksi jää yhteistyö liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden kanssa. Se vaatii kovaa vääntöä, eikä valmista tule välttämättä jouluun mennessä, kuten liittokansleri on ennustanut.

Helwig muistuttaa, että Merkelin konservatiivinen baijerilainen sisarpuolue CSU oli yksi vaalien suuria häviäjiä.

– He tulevat olemaan tiukkoja esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja sitä on hyvin vaikea sovittaa yhteen vihreiden kanssa.

EU-myönteisillä vihreillä ja FDP:llä on puolestaan omat erimielisyytensä Eurooppa-politiikan suhteen. Vihreät ovat myös olleet hyvin kriittisiä Venäjää kohtaan, kun taas FDP:n johtaja Christian Lindner on vihjannut olevansa valmis hyväksymään Krimin siirtymisen Venäjän haltuun.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin toive vahvasta koalitiohallituksesta Saksassa on siten helpommin sanottu kuin tehty.

Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa.

Käytännön työn sujumista uusilla liittopäivillä määrittää Helwigin mukaan paljon se, kuinka yhtenäisenä AfD:n ryhmä lopulta pysyy. Hän odottaa ainakin puolueen radikaalimpien jäsenten aikovat tietoisesti ärsyttää muita.

– He haluavat olla hyvin provokatiivisia ja (politiikan) valtavirran ulkopuolella.

Muille kansanedustajille tilanne on uusi: miten reagoida asianmukaisesti eli tasapainoilla perusteltujen mielipiteiden ja kyseenalaisten puheiden välillä.

Yleisesti Helwig näkee vaalituloksessa myös paljon hyvää Saksan politiikalle. Kristillisdemokraattien ja SPD:n suuren koalition aikana oppositio oli heikko, mikä latisti demokraattista keskustelukulttuuria parlamentissa.

– Minusta on hyvä nähdä, että poliittinen debatti palaa Saksaan. Politiikasta tulee jälleen hiukan mielenkiintoisempaa, Helwig tiivistää.

STT–NIILO SIMOJOKI

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago

Hondurasin presidentti julistettiin vaalien voittajaksi – Oppositio ei niele virallista vaalitulosta – kehottaa kansaa kadulle

Kuva: AFP PHOTO Orlando Sierra
Amerikan maiden järjestön Hondurasin asioiden  päällikkö  Jorge Tuto Quiroga vastaili toimittajien kysymyksiin Tegucigalpassa eilen.

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Hondurasin vaaliviranomaiset julistivat tuloksen sunnuntaina päivää sen jälkeen, kun Hernandezin vastaehdokas, vasemmistolainen Salvador Nasralla matkusti Yhdysvaltoihin. Nasrallan mukaan hänen tarkoituksensa on kiinnittää huomiota väitettyyn vaalivilppiin.

Vasemmisto-oppositio on sanonut, ettei se suostu tunnustamaan viranomaisten julistamaa vaalitulosta. Oppositio on kehottanut kansaa protestoimaan.

Virallisen vaalituloksen mukaan Hernandez sai 43 ja Nasralla 41 prosenttia äänistä.
Nasralla ja oppositio väittävät, että vaalitulosta peukaloitiin istuvan presidentin eduksi. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat raportoineet ”epätarkkuuksista” vaaleissa. Nasralla on vaatinut uusia vaaleja.

Mellakoinnissa on jo kuollut ihmisiä

Hondurasissa on vaalien jälkeen protestoitu nykyhallintoa vastaan. Mielenosoitukset ovat paikoin yltyneet mellakoinniksi. Levottomuuksissa on kuollut ihmisiä, mutta kuolleiden tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Poliisin mukaan kuolleita on kolme, oppositio puhuu paristakymmenestä kuolleesta ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on raportoinut 14 kuolleen mellakoissa.
Hondurasin perustuslain mukaan istuva presidentti ei saisi pyrkiä jatkokaudelle. Hernandezin konservatiivipuolueen mukaan laki kuitenkin kumottiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2015.

STT-AFP,  Tegucigalpa

 

AVAINSANAT

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta