Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Von der Leyen ja Urpilainen pitävät elpymisrahastosta sopimista osoituksena ainutlaatuisesta vahvuudesta: ”EU:ssa siihen tarvittiin vain yksi pitkä viikonloppu”

Jani Laukkanen
Komissaari Jutta Urpilainen.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen (sd.) ottavat Helsingin Sanomien kirjoituksessaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Päätimme selviytyä kriisistä yhdessä ja panostaa tulevaisuuteen. Siksi 27 EU-maan johtajien viime viikolla tekemää päätöstä hyväksyä Euroopan komission elpymisehdotus voidaan sanoa historialliseksi, he kirjoittavat.

Euroopan unioni auttaa kriisistä eniten kärsineitä 750 miljardin elpymisvälineellä. Yhdessä EU:n seuraavan seitsenvuotisen rahoituskehyksen kanssa kokonaispaketin arvo on 1 800 miljardia euroa.

– Päätös on historiallinen myös toteuttamistapansa vuoksi. Komissio hyödyntää ensi kertaa tässä mittakaavassa – 27 jäsenmaan tuella – vahvaa luottoluokitustaan hankkiakseen rahoitusta markkinoilta, von der Leyen ja Urpilainen jatkavat.

He toteavat, että aiemmissa kriiseissä hyväosaiset ovat selviytyneet mutta heikoimmat ovat joutuneet koville.

– Tällä kertaa ei saa käydä niin. Siksi valtaosa elpymisvaroista jaetaan EU-maille avustuksina elintärkeiden uudistusten ja investointien rahoittamiseen. EU-rahoituksella tuetaan hankkeita ja ihmisiä Hangosta Utsjoelle luomalla työpaikkoja paikallisesti ja vahvuutta globaalisti, he kirjoittavat.

– Uudistukset ja investoinnit räätälöidään kunkin maan tarpeiden pohjalta laajempien eurooppalaisten tavoitteiden mukaisesti. Joissain maissa tuetaan työmarkkinoiden uudistuksia tuottavuuden lisäämiseksi, toisissa keskitytään koulutukseen. Joissain maissa parannetaan digitaalista infrastruktuuria, toisissa liikenneyhteyksiä. Olennaista on, että kaikki edistävät vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita.

– Jotkut kysyvät, miksi Suomen pitäisi olla mukana tukemassa muiden maiden elpymistä. Siihen on helppo vastata. Euroopan vauraus perustuu sen yhtenäisyyteen ja sisämarkkinoihin. Solidaarisuudesta on hyötyä myös meille itsellemme, sillä jokainen yhteen maahan sijoitettu euro on hyödyksi kaikille muillekin.

Von der Leyen ja Urpilainen kirjoittavat Euroopan osoittaneen viime viikolla, että se on tehtävän tasalla.

– Joidenkin mielestä pitkä ja vaikea huippukokous oli osoitus epäröinnistä tai heikkoudesta. Meidän mielestämme se oli merkittävä osoitus Euroopan ainutlaatuisesta vahvuudesta. Missä muualla maailmassa 27 maata edes keskustelee elpymisen ja tulevaisuuden rahoittamisesta yhdessä? EU:ssa siihen tarvittiin vain yksi pitkä viikonloppu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE