VR:n yt-päätös: 370 henkilöä vähennetään ja veturinkuljettajia lomautetaan

Kuva: Lehtikuva
VR vähentää 370, joista 214 irtisanotaan.

VR vähentää yt-neuvottelujensa toisen vaiheen päätteeksi 370 henkilöä, joista 214 irtisanotaan. Lisäksi VR muuttaa monien työsuhteiden ehtoja.

Alkuperäinen arvio vähennystarpeesta oli 570. Neuvottelujen piirissä oli 2 800 ihmistä.

VR supistaa konduktöörien toimipisteverkostoa viidestätoista yhdeksään. Ratapihalla työskentelevien toimipisteitä vähennetään kymmenestä kolmeen tai neljään. Veturinkuljettajia lomautetaan 1–3 viikoksi.

AVAINSANAT

Komissio määrää Applelle 13 miljardin euron jättimätkyt – Irlanti ei halua rahaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Apple profit hits new high on rocketing iPhone sales

EU-komissio on määrännyt teknologiajätti Applen maksamaan ennätysmäiset 13 miljardin euron lisäverot Irlantiin. Komissio linjaa, että Applen saama verokohtelu on ollut Irlannissa niin lievää, että se on ollut laitonta yritystukea.

Kevyellä yritysverotuksella ulkomaisia sijoituksia houkutteleva Irlanti ei ilahtunut ratkaisusta ja tarjotusta lisätulosta. Maa ilmoitti aikovansa valittaa päätöksestä.
Komission mukaan Apple maksoi EU-maissa saamistaan voitoista 0,005 prosenttia veroja vuonna 2014.

STT-AFP

AVAINSANAT

Ranska aikoo esittää EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelujen pysäyttämistä

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
verkkoon-satama1

Ranska aikoo esittää, että EU keskeyttää vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa, kertoo kaupasta vastaava apulaisministeri.

– Ranskassa näille neuvotteluille ei enää löydy poliittista tukea, sanoi Matthias Fekl radioasema RMC:lle tiistaina.

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel sanoi viikonloppuna, että neuvottelut ovat epäonnistuneet, vaikka kukaan ei myönnä asiaa ääneen.

TTIP-sopimus oli tarkoitus saada solmittua ennen presidentti Barack Obaman kauden päättymistä vuoden lopulla. Nyt asia näyttää epätodennäköiseltä.

Fekl sanoi, että Ranska ehdottaa keskustelujen pysäyttämistä, kun kauppaministerit tapaavat Bratislavassa syyskuussa.

Pankki varoittaa: Populismi uhkaa talouskasvua

Kuva: Getty Images

Populismi nousu on uhka talouskasvulle pitkällä aikavälillä, ruotsalainen suuri liikenpankki Swedbank varoittaa suhdannekatsauksessaan.

Asiasta uutisoi muun muassa Sydsvenskan.

Swedbankin pääekonomisti Anna Breman sanoo lehdelle populismin tarjoavan yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tämän vuoksi vakiintuneilla puolueilla on vaikea toteuttaa uudistuksia, joita tarvittaisiin.

Populismia ovat aiheuttaneet viime vuosien taloudelliset kriisit. Breman viittaa populismilla myös Brexitiin ja Donald Trumpiin.

Pankin mukaan länsimaissa vaaditaan rakenteellisia uudistuksia, jotta kasvu vahvistuisi, mutta poliittinen tilanne on heikko. Keskuspankki on kohta käyttänyt keinonsa talouden piristämiseksi, pankki katsoo.

Maailmantalouden kasvuvauhdiksi pankki ennustaa kolmea prosenttia.

Keskituloinen, ostovoimasi on parantumassa 200 eurolla vuodessa

Kuva: Lehtikuva

Kilpailukykysopimuksen kattavuuden kohentumisesta luvattujen veronkevennysten ansiosta keskituloisten ostovoima on ensi vuonna kohentumassa 200 eurolla, arvioi Veronmaksajain Keskusliitto.

Liiton mukaan noin 3 300 euroa kuussa ansaitsevan keskituloisen veroprosentti laskee 0,6 prosenttiyksikköä kevennysten ansiosta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on todennut, että kilpailukykysopimuksessa on mukana 91 prosenttia palkansaajista. Maan hallitus on aiemmin luvannut 515 miljoonan lisäveronkevennykset, jos kattavuus ylittää 90 prosenttia.

Keskustelua aiheesta

Yritysten luottamus ennallaan — rakentamisessa positiivista virettä

Yritysten luottamus tulevaisuuteen pysyi elokuussa lähes ennallaan, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattoreista.

Teollisuudessa odotukset pysyivät elokuussa yhä normaalia heikompina. Myös palvelu- ja vähittäiskaupassa luottamus heikkeni jonkin verran.

Rakentamisen alalla vire oli myönteisempi kuin heinäkuussa. Tilauskannan arvioidaan vahvistuneen jo lähelle keskimääräistä tasoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta