D-analyysit

Vuoden 2017 urheilija on Valtteri Bottas

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Suomen menestysnäkymät Korean talviolympialaisissa ovatkin hiihdon osalta yllättäen yhdistetyn Eero Hirvosen varassa. Mies kahdesti mc-kisassa bodiumilla.

Rukan maailmancupista alkoivat hiihtoarviot Korean helmikuisiin talviolympialaisiin.

Maastohiihtäjämme olivat ainoastaan Iivo Niskasen muodossa vain lähellä kärkeä. Valmentajamme tosin iskostavat tulevaa uskoa, mutta siitähän heille palkkaakin maksetaan. Naisemme eivät löydä edes yhteishenkeä ja ovat kaukana niin norjalaisista kuin ruotsalaisistakin.

Rukan hiihtotähti oli Norjan nuorukainen 21-vuotias Johannes Klaebo, jonka valmennuksesta vastaa hänen isoisänsä. Se siis siitä vanhoista kalkkiksista urheilussa aikansa eläneine tietoineen ja taitoineen.

Myös Charlotte Kallan panos muistuttaa Marit Björgeniä ”kuolevaisuudesta” oli piristys.

Nykyiset jälkituomiot eivät vastaa urheilun fair playta.

Dopingrikkeet menneiltä vuosilta heijastuvat tähän päivään. Wada kaivelee menneitä ja on ottanut myös tuomarin roolin Näihin vaatimuksiin on yhtynyt myös suomalainen entinen opetusministeriön urheilurahoja jakanut Harri Syväsalmi (kok.), joka on saanut oikeudessa tuomion lahjusten vastaanottamisesta Suomen Palloliitolta. Dopingjahti kohdistuu nyt Venäjän sulkemiseksi tulevista talviolympialaisista.

Tottakai doping tulee kitkeä urheilusta pois, mutta kaikkia rikkojia tulee rangaista saman asteikon mukaan. Eli kun laki on kaikille sama, niin tuomiotkaan eivät saa vaihdella polittisten värien mukaan. Puhtaita urheilijoita ei tule syyllistää kärsijöiksi.

Mikäli päättäjät sulkevat Venäjän olympiakisoista, urheilullisuus kärsii. Suomikaan ei saa jääkiekkomiehistöönsä mukaan KHL-pelaajia. NHL-pelaajathan NHL on jo itse sulkenut paitsioon rahallisista syistä. Kiinnostus olympialätkää kohtaan sammahtaa. Samoin koko kisojen urheilullinen anti.

Dopingtutkijoiden tulee toimia siten, että jo ennakolta voidaan olla varmoja, että kaikki kisaosallistujat ovat etukäteen todettu puhtaiksi urheilijoiksi. Nykyiset jälkituomiot eivät vastaa urheilun fair playta. Ei seremonioissa tule olla väärinpelaajia juhlinnan kohteena.

Valtteri Bottas, sitten Henri Kontinen, ja kolmanneksi nostan Iivo Niskasen.

Kohta parrasvaloihin nostetaan Suomessa maamme tämän vuoden paras urheilija. Maailmalla tunnetuimmat suomalaiset ovat juuri Abu Dhabissa voittanut Valtteri Bottas. Myös Kimi Räikkönen on mailmankuulu. Niinikään tenniksen nelinpelitaituri Henri Kontinen on maailman ykkösenä kerännyt dollareita ja siinä ohessa mainetta Suomelle.

Mutta kun vuoden suomalaisurheilijan valitsevat suomalaiset ”hiihtoniilotoimittajat” niin saattaa käydä niin, että maailmalla lähes tuntematon maailmanmestari Iivo Niskanen on vahvoilla. Saas ny nähä millaiseks katti nahan repii.

Oma järjestykseni on: Valtteri Bottas, sitten Henri Kontinen, ja kolmanneksi nostan Iivo Niskasen.

Nykypäättäjät ovat osoittaneet voimattomuutensa

Edellisessä kolumnissani kerroin konklaavista, joka jakoi monenlaisia kehittäviä mielipiteitä miten Suomen aallonpohjassa lähes hukkuvaa urheiluamme olisi kohennettava.

Tämä porukka, jonka joukoissa olivat muiden muassa Jukka Uunila, Kalevi Tuominen, Paavo Lipponen, Jacob Söderman, Jussi Isotalo, Pertti Laanti, Seppo Kannas, Göran Stubb, Pentti Salmi ja usea muu, teki rakentavia ehdotuksiaan ihan vapaasti ja ilmaiseksi nykypäättäjille.

Läsnä ollut Jussi Isotalo kirjoitti Facebookissa tilaisuuden olleen virkistävä lisäten, että jos nuo ehdotukset toteutetaan, niin Suomelle koittaa arvokisoissa mitalisade.

On syytä todeta, että kun nykypäättäjät ovat osoittaneet voimattomuutensa, niin hyviä ehdotuksia kaivataan kansan riveistä. Sieltä löytyy viisautta yllin kyllin.

Tällaisia me ihmiset olemme.

Nyrkkeily on perimmältään itsepuolustuksen jaloa taitoa. Vastustajan iskujen väisteleminen on suuressa arvossaan. Meilläkin oli aikanaan kehissä Yrjö Piitulainen, käsittämättömän notkea väistelijä.

Jääkiekossa taklaukset ovat lajin suola. Useat taklaukset kohdistuvat päähän ja aiheuttavat jopa aivovaurioita. Kuitenkin tässä lajissa katsotaan raukkamaisiksi ja pelkurimaisiksi väistöliikkeiksi, jos taklauksen kohteena oleva pelaaja kumartuu taklaushetkellä taklaajan töötin alta kyyryyn ja taklaaja itse kärsii kolhut kaukalon laitamaa vastaan.

Tämä kummallinen kirjoittamaton laki on todella kummallinen. Kansa janoaa laitojen rytinää. Hieman kuten nyrkkeilyssäkin. Tyrmäyksiä voivotellaan ja kauhistellaan, mutta niihin kannustetaan.

Tällaisia me ihmiset olemme. Verenhimoisiksikin voidaan määritellä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat