Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Vuoden valtuutettu

Vuoden valtuutettu -finalisti Minna Räsänen: ”Vuorovaikutus on tärkeää, jotta ihmiset eivät vieraantuisi politiikasta”

35-vuotias Minna Räsänen Vantaalta on finalisti Demokraatin ja SDP:n Vuoden valtuutettu 2019 -kilpailussa.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Vuoden valtuutettu 2019

  • Demokraatin ja SDP:n kilpailussa etsitään aktiivista, yhteishenkeä luovaa, yhteistyökykyistä, kuntalaisia kuuntelevaa ja innostavaa SDP:n kunnan- tai kaupunginvaltuutettua
  • Kilpailun kymmenen finalistia esitellään Demokraatissa
  • Voittaja valitaan kaikille avoimella äänestyksellä
  • Äänestys alkaa vasta, kun kaikki finalistit on esitelty
  • Vuoden valtuutettu 2019 palkitaan komealla tittelillä sekä tuhannen euron matkalahjakortilla ja hänestä tehdään pitkä henkilöhaastattelu Demokraattiin

Minna Räsänen on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu ja muun muassa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. Hän työskentelee tiedottajana Palvelualojen ammattiliitto PAMissa.

Miksi lähdit kuntapolitiikkaan – millaisiin asioihin haluat vaikuttaa?

”Olen aina tehnyt vaalikampanjoita muille. Viime vaaleissa lähdin myös itse mukaan. Olen halunnut pitää esillä erityisesti asukkaiden osallisuutta ja mahdollisuuksia osallistua. Usein asukkaat kokevat päätöksenteon vähän vieraaksi. Vuorovaikutus on tärkeää, jotta ihmiset eivät vieraantuisi politiikasta.”

Mikä asia paikkakunnallasi täytyy saada kuntoon?

”Asuinalueiden viihtyvyys. Siihen liittyy oleellisesti turvallisuus, koulutus ja tasa-arvo. Pitää pyrkiä siihen, että jokainen asuinalue on sellainen, että ihmiset viihtyvät ja pysyvät elämään mukavaa arkea. Se tarkoittaa myös palveluja, koulupaikkoja ja toimivia liikenneyhteyksiä. Toivoisin, että arvostus omaa kotikaupunkia kohtaan nousisi. Se lähtee siitä, mitä ihmiset tuntevat Vantaata kohtaan. Siihen tunteeseen me poliitikot voimme vaikuttaa päätöksillämme.”

Lisää aiheesta

Miten ihmiset saadaan innostumaan paikallisesta päätöksenteosta?

”Puhutaan ihmisten kieltä! Tiedotteet päätöksistä ovat sellaista byrokratiakieltä, etteivät ihmiset ymmärrä. Asiat ovat usein niin isoja ja monimutkaisia, että ne pitää palastella ja tuoda lähelle konkreettisin esimerkein. Eivät ihmiset välttämättä hahmota kaavamuutoksen käytännössä tarkoittavan, että naapuriin nousee kuusikerroksinen talo. Myös näennäisdemokratiasta on päästävä. Jos ihminen tulee johonkin tilaisuuteen kertomaan epäkohdasta, hänelle pitää tulla sellainen olo, että oikeasti hänen tilanteestaan ollaan kiinnostuneita.”

”Uskomaton hengenluoja ja tsemppari!”

Minna Räsästä Vuoden valtuutettu -kilpailuun ehdotti vantaalainen varavaltuutettu Anu Hämäläinen (sd.). Hän kertoo Räsäsen toimineen kuntavaalien aikana koko ehdokasjoukon ”tutorina” ohjeistaen ja opastaen kaikkia.

”Minna perusti Facebookiin vantaalaisille ehdokkaille ryhmän, jossa hän kärsivällisesti muistutti ties mistä deadlineista. Lisäksi hän auttoi teknisissä kommerveinkeissä niitä, joille asiat eivät ole itsestäänselviä. Uskomaton yhteishengenluoja ja tsemppari! Ei mikään oman edun tavoittelija.”

Hämäläinen kehuu Räsäsen tapaa viestiä kaupunginvaltuutettuna. Räsänen esimerkiksi kertoo Facebookin poliitikko -sivuillaan tehdyistä päätöksistä ja opastaa kuntalaisia, miten he voivat vaikuttaa asioihin.

”Hänen juttunsa eivät ole koskaan tylsiä, vaan niitä on kiva lukea. Lyhyttä ja napakkaa asiaa. Minna on aina askeleen edellä, hänellä on selvät sabluunat kun muut vielä miettivät.”

Minna Räsäsen toiminnasta Vantaan päätöksenteossa Hämäläinen nostaa esimerkiksi aloitteen maksuttomasta lasten leikkipuistoruokailusta.

Hämäläinen kiittää Räsästä siitä, että hän toimi kuntavaalien alla myös muiden ehdokkaiden tukiryhmissä ja tekee nyt eduskuntavaalityötä SDP:n ehdokkaiden hyväksi.

”Minna on iloinen ja auttavainen. Hän on tosi Toveri ja kaikin puolin mahtava tyyppi.”

Seuraavan finalistin, Anette Karlssonin, esittely ilmestyy torstaina 24.1.

Juttua muokattu 18.1. klo 12.43: Korjattu Minna Räsäsen ikä. Jutussa kerrottiin aiemmin Räsäsen olevan 34-vuotias.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE