Vuokratyövoima on kallis valinta

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Kaupan alan tilanne on mielenkiintoinen. Toiminnan kuluja viilataan joka portaalla, mutta samaan aikaan moni kauppias on valmis maksamaan työvoimasta ylimääräisiä kuluja. Kaupan alalla yleistyvä vuokratyövoiman käyttö on arvioiden mukaan noin viidenneksen kalliimpaa kuin työntekijöiden palkkaaminen omille palkkalistoille.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin ihmettelee tilannetta. Kun hän on keskustellut asiasta vuokratyövoimaa käyttävien kauppiaiden kanssa, on vastauksena ollut pelko työntekijöiden mahdollisen irtisanomisen vaikeudesta.

– Erikoinen tilanne, että työvoimakuluja halutaan tällä tavalla kasvattaa, kun ala muuten hakee koko ajan tehokkuutta ja kustannussäästöjä, Ann Selin sanoo.

Suomessa on jo pitkään pohdittu uusia pelisääntöjä vuokratyövoiman käyttöön. Selinin mielestä työntekijän asemaa parantaisi jo pelkkä ilmoitusvelvollisuus työsuhteen päättymisajasta.

Vuokratyövoiman yleistymisestä huolimatta kaupan alan työntekijöiden varsinainen vitsaus on edelleen osa-aikatyö. Sitä tekee vajaa kolmannessa alan työntekijöistä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat