Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Vuoroasuminen on yleistyvä asumismuoto eroperheissä” – kansanedustaja vaatii elatusapuohjeen päivittämistä

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta haluaa, että elatusapuohje päivitetään vastaamaan muun muassa vuoroasuvien lasten tarpeita paremmin. Eloranta on jättänyt kirjallisen kysymyksen aiheesta.

Demokraatti

Demokraatti

Eloranta kertaa tiedotteessaan, että voimassa oleva elatusapuohje on vuodelta 2007. Tämän jälkeen, vuonna 2019, on muun muassa päivitetty lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Elorannan mukaan kyseinen uudistus tunnistaa ja tunnustaa lapsen vuoroasumisen aiempaa lakia paremmin. Tätä lakimuutosta ei kuitenkaan ole kansanedustajan mukaan riittävällä tavalla otettu huomioon elatusapuohjeessa.

Lain mukaan vuoroasuminen tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi asuu vähintään 40 prosenttia asumisajastaan etävanhemman kodissa. Laki ei vielä mahdollista kahden kodin rekisteröimistä.

– Vuoroasuminen on yleistyvä asumismuoto eroperheissä. Kun lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhemman luona mahdollistaa se lapselle läheisemmän suhteen muodostumisen kummankin vanhemman kanssa. Vuoroasuminen on pienituloisissa perheissä kuitenkin muita harvinaisempaa. Kaikilla vanhemmilla ei ole eron jälkeen mahdollisuutta taloudellisesti tai muista syistä asua lähellä lapsia ja entistä puolisoa tai hankkia riittävän isoa asuntoa vuoroasumista varten, Eloranta huomauttaa tiedotteessa.

Pysyvästi toisen vanhempansa kanssa asuu noin 280 000 lasta. Vajaa kolmasosa erillään asuvien vanhempien lapsista asuu vuorotellen kummankin vanhemman luona. Vuoroasuminen on yleisintä vuoroasuminen 3–12-vuotiailla lapsilla. Kun lapsen vanhemmat eivät asu samassa kotitaloudessa, toinen vanhempi vastaa lapsen elatuksesta elatusavulla. Sillä tarkoitetaan tyypillisesti säännöllistä rahallista maksusuoritusta, jolla lapsen toinen vanhempi huolehtii lapsesta aiheutuvista kustannuksista.

– Yksi vuoroasuvien kohtaamista konkreettisista ongelmista koskee elatusavun verotusta. Vuosittain tuloverossa voi vähentää maksimissaan 80 euroa suoritettuja elatusmaksuja. Kun tulovero lasketaan tuloista ennen elatusmaksun maksamista ja elatusmaksu on saajalleen verovapaata tuloa, johtaa tämä todella epätasa-arvoiseen tilanteeseen. Onkin välttämätöntä, että vuoroasuminen otetaan nykyistä paremmin ja lainsäädännön muutosta vastaten huomioon elatusapuohjeessa, Eloranta toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE